Reklama
Reklama

Na Bałkanach to śniadaniowy przysmak. Miękkie, delikatne, wyborne na słodko i na słono

Nieziemskie w smaku bułeczki poğaça to nieodzowny element śniadań serwowanych między innymi w krajach bałkańskich, na Węgrzech oraz w Turcji. Ów specjał warto zrobić samodzielnie w domowym zaciszu. Jak przygotować poğaçę i z czym można podawać te popularne na Bałkanach bułeczki? Odpowiadamy.

Poğaça - bułeczki śniadaniowe z Bałkanów

Dla wielu mieszkańców Bałkanów, Turcji i Węgier poğaça to coś, czego nie może zabraknąć w trakcie śniadania. To niezwykle smaczne i sycące bułeczki, które występują w rozmaitych wariantach. Możemy spotkać wersje wypełnione farszem, takim jak mielone mięso, ser czy warzywa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by serwować specjał z samym masłem. 

Nierzadko bułeczki poğaça posypuje się sezamem lub czarnuszką. Niekiedy okrasza się je również poszatkowaną natką pietruszki. 

Poğaça - przepis

Puszyste bułeczki poğaça to doskonała propozycja na śniadanie i nie tylko. Warto przygotować je samemu. Do upieczenia bułeczek potrzebne będą: 

  • 750 g mąki (najlepiej użyć mąki typu 550 lub 650), 
  • 75 g cukru, 
  • 12 g drożdży suszonych,
  • 190 ml oleju rzepakowego,
  • 80 ml wody, 
  • 250 ml mleka, 
  • 2-2,5 łyżeczki soli, 
  • 75 g jogurtu naturalnego, 
  • jajko,
  • czarne oliwki drylowane,
  • sezam i czarnuszka do posypania. 

Przed rozpoczęciem przygotowywania bułeczek, wszystkie składniki (woda i mleko w szczególności - można je podgrzać do momentu, aż staną się letnie) powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję. Jak wygląda cała procedura? 

  1. Najpierw należy zaopatrzyć się w dość dużą miskę. Umieszczamy w niej mąkę, drożdże, jajko i olej. Dodajemy również jogurt, cukier i sól oraz mleko i wodę. 
  2. Całość porządnie mieszamy i wyrabiamy dość długo (około 10 minut). Do tego celu możemy użyć robota kuchennego, by ułatwić sobie pracę. 
  3. Miskę z ciastem należy przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. 
  4. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Trzeba także pokroić oliwki na grubsze plasterki.  
  5. Po upływie 1-1,5 godziny ciasto należy uzupełnić pokrojonymi oliwkami, wymieszać, a następnie podzielić na bułeczki o wadze około 70 g. Owe bułeczki rozkładamy na blaszce. 
  6. Bułeczki przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej pół godziny. Potem smarujemy wierzch bułeczek żółtkiem jajka. Posypujemy całość sezamem i czarnuszką. 
  7. Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Z uwagi na to, że każdy piekarnik ma swoją specyfikę, warto kontrolować proces pieczenia za pomocą patyczka. Bułeczki będą gotowe, gdy patyczek będzie suchy. 

Bułeczki powinny nieco przestygnąć - po wyjęciu z piekarnika warto dać im około 15-20 minut. Po tym czasie można zabierać się za konsumpcję.

Przeczytaj też: Mistrzowskie zawijańce z kurczakiem. Na przyjęciu sprawdzą się wyśmienicie

Z czym jeść poğaçę?

Poğaça z oliwkami to doskonała propozycja na pożywne śniadanie. Z czym można spożywać specjał? Doskonałym pomysłem okazuje się uzupełnienie bułeczki białym serem oraz warzywami, takimi jak pomidor czy czerwona cebulka. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać poğaçę z jajecznicą

Co ciekawe, istnieją również słodkie warianty poğaçy. Niektórzy ubóstwiają jeść je z twarożkiem i dżemem lub waniliowym serkiem homogenizowanym

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze ciasto drożdżowe. Unikaj tych błędów podczas pieczenia

Proste składniki, obłędny efekt. Ciasto Podlasiak posmakuje całej rodzinie

Kultowe ciasto z czasów PRL-u. Puszysty, delikatny biszkopt i kremowy budyń

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo | bułki | kuchnia bałkańska