Reklama
Reklama

Na Bałkanach to śniadaniowy przysmak. Miękkie, delikatne, wyborne na słodko i na słono

Nieziemskie w smaku bułeczki poğaça to nieodzowny element śniadań serwowanych między innymi w krajach bałkańskich, na Węgrzech oraz w Turcji. Ów specjał warto zrobić samodzielnie w domowym zaciszu. Jak przygotować poğaçę i z czym można podawać te popularne na Bałkanach bułeczki? Odpowiadamy.

Poğaça - bułeczki śniadaniowe z Bałkanów

Dla wielu mieszkańców Bałkanów, Turcji i Węgier poğaça to coś, czego nie może zabraknąć w trakcie śniadania. To niezwykle smaczne i sycące bułeczki, które występują w rozmaitych wariantach. Możemy spotkać wersje wypełnione farszem, takim jak mielone mięso, ser czy warzywa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by serwować specjał z samym masłem. 

Nierzadko bułeczki poğaça posypuje się sezamem lub czarnuszką. Niekiedy okrasza się je również poszatkowaną natką pietruszki. 

Poğaça - przepis

Puszyste bułeczki poğaça to doskonała propozycja na śniadanie i nie tylko. Warto przygotować je samemu. Do upieczenia bułeczek potrzebne będą: 

  • 750 g mąki (najlepiej użyć mąki typu 550 lub 650), 
  • 75 g cukru, 
  • 12 g drożdży suszonych,
  • 190 ml oleju rzepakowego,
  • 80 ml wody, 
  • 250 ml mleka, 
  • 2-2,5 łyżeczki soli, 
  • 75 g jogurtu naturalnego, 
  • jajko,
  • czarne oliwki drylowane,
  • sezam i czarnuszka do posypania. 

Przed rozpoczęciem przygotowywania bułeczek, wszystkie składniki (woda i mleko w szczególności - można je podgrzać do momentu, aż staną się letnie) powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję. Jak wygląda cała procedura? 

  1. Najpierw należy zaopatrzyć się w dość dużą miskę. Umieszczamy w niej mąkę, drożdże, jajko i olej. Dodajemy również jogurt, cukier i sól oraz mleko i wodę. 
  2. Całość porządnie mieszamy i wyrabiamy dość długo (około 10 minut). Do tego celu możemy użyć robota kuchennego, by ułatwić sobie pracę. 
  3. Miskę z ciastem należy przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. 
  4. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Trzeba także pokroić oliwki na grubsze plasterki.  
  5. Po upływie 1-1,5 godziny ciasto należy uzupełnić pokrojonymi oliwkami, wymieszać, a następnie podzielić na bułeczki o wadze około 70 g. Owe bułeczki rozkładamy na blaszce. 
  6. Bułeczki przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej pół godziny. Potem smarujemy wierzch bułeczek żółtkiem jajka. Posypujemy całość sezamem i czarnuszką. 
  7. Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Z uwagi na to, że każdy piekarnik ma swoją specyfikę, warto kontrolować proces pieczenia za pomocą patyczka. Bułeczki będą gotowe, gdy patyczek będzie suchy. 

Bułeczki powinny nieco przestygnąć - po wyjęciu z piekarnika warto dać im około 15-20 minut. Po tym czasie można zabierać się za konsumpcję.

Przeczytaj też: Mistrzowskie zawijańce z kurczakiem. Na przyjęciu sprawdzą się wyśmienicie

Z czym jeść poğaçę?

Poğaça z oliwkami to doskonała propozycja na pożywne śniadanie. Z czym można spożywać specjał? Doskonałym pomysłem okazuje się uzupełnienie bułeczki białym serem oraz warzywami, takimi jak pomidor czy czerwona cebulka. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać poğaçę z jajecznicą

Co ciekawe, istnieją również słodkie warianty poğaçy. Niektórzy ubóstwiają jeść je z twarożkiem i dżemem lub waniliowym serkiem homogenizowanym

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo | bułki | kuchnia bałkańska