Na Bałkanach to śniadaniowy przysmak. Miękkie, delikatne, wyborne na słodko i na słono
Nieziemskie w smaku bułeczki poğaça to nieodzowny element śniadań serwowanych między innymi w krajach bałkańskich, na Węgrzech oraz w Turcji. Ów specjał warto zrobić samodzielnie w domowym zaciszu. Jak przygotować poğaçę i z czym można podawać te popularne na Bałkanach bułeczki? Odpowiadamy.
Dla wielu mieszkańców Bałkanów, Turcji i Węgier poğaça to coś, czego nie może zabraknąć w trakcie śniadania. To niezwykle smaczne i sycące bułeczki, które występują w rozmaitych wariantach. Możemy spotkać wersje wypełnione farszem, takim jak mielone mięso, ser czy warzywa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by serwować specjał z samym masłem.
Nierzadko bułeczki poğaça posypuje się sezamem lub czarnuszką. Niekiedy okrasza się je również poszatkowaną natką pietruszki.
Puszyste bułeczki poğaça to doskonała propozycja na śniadanie i nie tylko. Warto przygotować je samemu. Do upieczenia bułeczek potrzebne będą:
- 750 g mąki (najlepiej użyć mąki typu 550 lub 650),
- 75 g cukru,
- 12 g drożdży suszonych,
- 190 ml oleju rzepakowego,
- 80 ml wody,
- 250 ml mleka,
- 2-2,5 łyżeczki soli,
- 75 g jogurtu naturalnego,
- jajko,
- czarne oliwki drylowane,
- sezam i czarnuszka do posypania.
Przed rozpoczęciem przygotowywania bułeczek, wszystkie składniki (woda i mleko w szczególności - można je podgrzać do momentu, aż staną się letnie) powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję. Jak wygląda cała procedura?
- Najpierw należy zaopatrzyć się w dość dużą miskę. Umieszczamy w niej mąkę, drożdże, jajko i olej. Dodajemy również jogurt, cukier i sól oraz mleko i wodę.
- Całość porządnie mieszamy i wyrabiamy dość długo (około 10 minut). Do tego celu możemy użyć robota kuchennego, by ułatwić sobie pracę.
- Miskę z ciastem należy przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
- Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Trzeba także pokroić oliwki na grubsze plasterki.
- Po upływie 1-1,5 godziny ciasto należy uzupełnić pokrojonymi oliwkami, wymieszać, a następnie podzielić na bułeczki o wadze około 70 g. Owe bułeczki rozkładamy na blaszce.
- Bułeczki przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej pół godziny. Potem smarujemy wierzch bułeczek żółtkiem jajka. Posypujemy całość sezamem i czarnuszką.
- Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Z uwagi na to, że każdy piekarnik ma swoją specyfikę, warto kontrolować proces pieczenia za pomocą patyczka. Bułeczki będą gotowe, gdy patyczek będzie suchy.
Bułeczki powinny nieco przestygnąć - po wyjęciu z piekarnika warto dać im około 15-20 minut. Po tym czasie można zabierać się za konsumpcję.
Przeczytaj też: Mistrzowskie zawijańce z kurczakiem. Na przyjęciu sprawdzą się wyśmienicie
Poğaça z oliwkami to doskonała propozycja na pożywne śniadanie. Z czym można spożywać specjał? Doskonałym pomysłem okazuje się uzupełnienie bułeczki białym serem oraz warzywami, takimi jak pomidor czy czerwona cebulka. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać poğaçę z jajecznicą.
Co ciekawe, istnieją również słodkie warianty poğaçy. Niektórzy ubóstwiają jeść je z twarożkiem i dżemem lub waniliowym serkiem homogenizowanym.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze ciasto drożdżowe. Unikaj tych błędów podczas pieczenia
Proste składniki, obłędny efekt. Ciasto Podlasiak posmakuje całej rodzinie
Kultowe ciasto z czasów PRL-u. Puszysty, delikatny biszkopt i kremowy budyń