Na Wszystkich Świętych podam nietypową przekąskę rybną. Rodzina ją uwielbia
Ryba jest produktem niebywale zdrowym. Stanowi podstawę wielu dań głównych, ale świetnie też sprawdza się jako baza do przekąsek. Znane są paluszki rybne, tatary czy pasty. Natomiast na Wszystkich Świętych podam zupełnie nietypową przekąskę rybną. Moja rodzina ją uwielbia i goście również z pewnością ją pokochają.
Przekąską, którą postawię na stole, będzie ryba w octowej zalewie. Brzmi to dosyć nietypowo, bo dla wielu odrzucający jest zapach zarówno ryby, jak i octu. Ich aromat jednak świetnie się łączy, tworząc spójną całość.
Mogłoby się wydawać, że do przygotowania ryby w octowej zalewie należy wybrać odpowiedni gatunek. Okazuje się jednak, że na przekąskę sprawdzi się większość ryb. Może więc zostać użyty zarówno dorsz, sandacz, jak i miruna, okoń, morszczuk czy nawet szczupak lub karp. Świetne też będą mniejsze ryby jak np. płotki, których nie trzeba będzie dzielić na mniejsze kawałki. Można więc sięgnąć po to, co akurat jest w promocji lub to, co mamy w zamrażarce.
Na przekąskę z ryby w zalewie octowej warto sięgnąć po gotowe, świeże filety lub tuszę. Będą mieć one najwięcej mięsa, a przy tym zaoszczędzimy dużo czasu, który zostałby poświęcony na filetowanie i czyszczenie ryby.
Ryba w octowej zalewie wychodzi wyjątkowo aromatyczna. Do tego jest mięciutka, delikatna i pyszna. Przygotowuję ją dla mojej rodziny - jedzą tak, że aż im się uszy trzęsą. Taka przekąska sprawdzi się w ciągu dnia, na rodzinnych spotkaniach czy na imprezie. Koniecznie wypróbuj.
Składniki:
- kilogram ulubionej świeżej ryby,
- mąka,
- 6 szklanek wody,
- szklanka octu 10%,
- 6 łyżek cukru,
- 2 łyżki soli,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- 2 cebule,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 3 ziarna pieprzu czarnego,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Rybę umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Oprósz je solą, pieprzem i obtocz w mące pszennej. Na patelni rozgrzej porcję oleju, a gdy tłuszcz będzie ciepły, wyłóż na niego kawałki ryby. Smaż je z obu stron do osiągnięcia złotego koloru.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Do dużego garnka wlej wodę i ocet, dodaj cukier, sól, paprykę, liście laurowe, ziela angielskie i pieprz. Całość zacznij podgrzewać i poczekaj, aż się zagotuje. Od momentu, gdy zacznie wrzeć, musi gotować się 10 minut. Po tym czasie gotową zalewę pozostaw do wystudzenia.
Usmażoną rybę przełóż do dużego słoja i zalej ją przestudzoną zalewą z przyprawami. Naczynie zakręć i odstaw w chłodne miejsce na 2 dni. Po odczekaniu takiego czasu ryba w octowej zalewie jest gotowa do jedzenia.
Rybę w octowej zalewie najlepiej podawać w towarzystwie świeżego pieczywa. Rewelacyjnie skomponuje się z chrupiącym chlebem na zakwasie, ale świetne też będą ciepłe bułeczki czy bagietka. Przy podaniu pamiętaj, aby dodać na kromkę cebulkę z zalewy, która dodatkowo podkreśli smak ryby.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jajka w "szlachetnym" towarzystwie. Śniadanie tylko dla smakoszy
Dwukolorowe ciasto kawa z mlekiem. Prosty smakołyk idealny na weekend
Przepis na danie z dyni ma prawie 100 lat. W takiej formie jeszcze nie jadłam