Reklama
Reklama

Najlepsi kucharze na świecie dodają do pomidorowej. Kilka łyżek uszlachetnia jej smak

Zupa pomidorowa to klasyk, który zna każdy. Jedni wolą ją z ryżem, inni z makaronem. Przepisów jest tyle, ile domów - każdy ma swój ulubiony. Są też jednak tacy, którzy starają się z niej wydobyć jak najwięcej. Szefowie kuchni mają swój prosty patent, dzięki któremu pomidorówka zyskuje szlachetności. Warto go poznać, żeby wynieść codzienną zupę na mistrzowski poziom.

Zupa pomidorowa to bezapelacyjnie jedna z najbardziej klasycznych potraw polskiej kuchni. W wielu domach gotuje się ją regularnie - najczęściej na rosole z niedzieli, z dodatkiem koncentratu pomidorowego lub przecieru, czasem z pomidorów z puszki. Zabiela się ją i podaje z ryżem lub makaronem. To zupa, która smakuje dzieciom oraz dorosłym i dobrze znosi odgrzewanie na drugi dzień. 

Pomidorowa - klasyka polskiej kuchni

Choć trudno znaleźć bardziej swojską zupę, pomidorówka nie zawsze gościła na polskich stołach. Jej historia sięga dopiero XIX wieku - wtedy pojawiły się pierwsze przepisy. Wcześniej, pomiędzy XVI a XVIII wiekiem, pomidory traktowano jako rośliny ozdobne lub kulinarną ciekawostkę. Z czasem jednak weszły do jadłospisów, a zupa pomidorowa zdobyła stałe miejsce w kulinarnym repertuarze Polaków, zaraz obok krupniku, rosołu czy ogórkowej.

Reklama

Dziś coraz częściej pomidorówka przybiera formę kremu - gładkiego, aksamitnego, podawanego z grzankami i świeżą bazylią. Popularne są przeróżne wariacje - z soczewicą, mleczkiem kokosowym czy mozzarellą, pieczonymi pomidorami i ziołami kuchni włoskiej. Pomidorowa na karmelizowanych pomidorach ma nieco inny, ale wyborny posmak.

Szefowie kuchni również mają swój prosty patent, aby z domowej pomidorowej zrobić restauracyjną potrawę o szlachetnym smaku. Dodają tylko jeden składnik, który wydobywa to, co najlepsze w zupie.

Zupa pomidorowa z białym winem - szlachetny smak

Dodanie odrobiny wina do zupy pomidorowej może całkowicie zmienić jej charakter. To prosty trik, który wydobywa głębię aromatu. Wino działa tutaj jak wzmacniacz smaku - nadaje lekko kwaskowatej nuty, a przez to podkreśla naturalną słodycz pomidorów. Białe wino wytrawne jest lżejsze i delikatniejsze od czerwonego, dlatego nie przytłacza potrawy.

Najlepiej dodać wino zaraz po smażeniu warzyw, a przed dolaniem bulionu. Kilka minut gotowania pozwoli na redukcję alkoholu i zatrzymanie winnego aromatu. Dalsze gotowanie pozwoli pozbyć się kolejnych procentów alkoholu, choć trzeba mieć świadomość, że nie zniknie on całkowicie.

Składniki:

  • puszka pomidorów w całości,
  • średniej wielkości marchewka,
  • średniej wielkości pietruszka,
  • 1/2 małego selera,
  • mały por (biała część),
  • łyżeczka masła 82%,
  • 500 g przecieru pomidorowego (lub passaty pomidorowej),
  • pół litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 3 gałązki bazylii,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • świeża natka pietruszki, 
  • śmietanka do zabielenia (może być płynna 18% do zup),
  • ryż lub grzanki do podania.

Sposób wykonania:

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i poszatkuj w drobną kostkę. Pora przekrój na pół, dokładnie umyj i pokrój w półplasterki. 

Masło rozpuść w głębszym garnku i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa. Smaż na średnim ogniu (mieszając od czasu do czasu), aż lekko zmiękną (przez ok. 3 minuty).

Następnie zalej składniki winem i gotuj przez 5 minut (w ten sposób alkohol szybciej odparuje). Potem dolej bulion, przemieszaj i gotuj ok. 15 minut.

Pomidory wyjmij z puszki i pokrój w większe kawałki. Wrzuć do zupy. Wlej również przecier i przemieszaj. Dodaj 2 gałązki bazylii i gotuj ok. 10-15 minut, do rozgotowania pomidorów i miękkości warzyw.

Na końcu dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru (według preferencji). Odstaw z ognia i zmiksuj blenderem na gładki krem. 

Podawaj z ryżem lub podpieczonymi grzankami. Możesz zupę zabielić kleksem śmietanki (już na talerzu) i udekorować świeżą natką pietruszki oraz listkami bazylii. 

Zupa pomidorowa z białym winem to przepyszna potrawa. Warto jej spróbować, nawet jeśli do tej pory pomidorówka wydawała się nie do poprawienia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pyszna pieczeń, która rozpływa się w ustach. Pomysł na obiad na Nowy Rok

Ekspresowe roladki imprezowe. Goście będą zaskoczeni głównym składnikiem

Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk. Piję codziennie przed snem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | pomidorowa | kuchnia polska