Reklama
Reklama

Najlepsi kucharze na świecie dodają do pomidorowej. Kilka łyżek uszlachetnia jej smak

Zupa pomidorowa to klasyk, który zna każdy. Jedni wolą ją z ryżem, inni z makaronem. Przepisów jest tyle, ile domów - każdy ma swój ulubiony. Są też jednak tacy, którzy starają się z niej wydobyć jak najwięcej. Szefowie kuchni mają swój prosty patent, dzięki któremu pomidorówka zyskuje szlachetności. Warto go poznać, żeby wynieść codzienną zupę na mistrzowski poziom.

Zupa pomidorowa to bezapelacyjnie jedna z najbardziej klasycznych potraw polskiej kuchni. W wielu domach gotuje się ją regularnie - najczęściej na rosole z niedzieli, z dodatkiem koncentratu pomidorowego lub przecieru, czasem z pomidorów z puszki. Zabiela się ją i podaje z ryżem lub makaronem. To zupa, która smakuje dzieciom oraz dorosłym i dobrze znosi odgrzewanie na drugi dzień. 

Pomidorowa - klasyka polskiej kuchni

Choć trudno znaleźć bardziej swojską zupę, pomidorówka nie zawsze gościła na polskich stołach. Jej historia sięga dopiero XIX wieku - wtedy pojawiły się pierwsze przepisy. Wcześniej, pomiędzy XVI a XVIII wiekiem, pomidory traktowano jako rośliny ozdobne lub kulinarną ciekawostkę. Z czasem jednak weszły do jadłospisów, a zupa pomidorowa zdobyła stałe miejsce w kulinarnym repertuarze Polaków, zaraz obok krupniku, rosołu czy ogórkowej.

Reklama

Dziś coraz częściej pomidorówka przybiera formę kremu - gładkiego, aksamitnego, podawanego z grzankami i świeżą bazylią. Popularne są przeróżne wariacje - z soczewicą, mleczkiem kokosowym czy mozzarellą, pieczonymi pomidorami i ziołami kuchni włoskiej. Pomidorowa na karmelizowanych pomidorach ma nieco inny, ale wyborny posmak.

Szefowie kuchni również mają swój prosty patent, aby z domowej pomidorowej zrobić restauracyjną potrawę o szlachetnym smaku. Dodają tylko jeden składnik, który wydobywa to, co najlepsze w zupie.

Zupa pomidorowa z białym winem - szlachetny smak

Dodanie odrobiny wina do zupy pomidorowej może całkowicie zmienić jej charakter. To prosty trik, który wydobywa głębię aromatu. Wino działa tutaj jak wzmacniacz smaku - nadaje lekko kwaskowatej nuty, a przez to podkreśla naturalną słodycz pomidorów. Białe wino wytrawne jest lżejsze i delikatniejsze od czerwonego, dlatego nie przytłacza potrawy.

Najlepiej dodać wino zaraz po smażeniu warzyw, a przed dolaniem bulionu. Kilka minut gotowania pozwoli na redukcję alkoholu i zatrzymanie winnego aromatu. Dalsze gotowanie pozwoli pozbyć się kolejnych procentów alkoholu, choć trzeba mieć świadomość, że nie zniknie on całkowicie.

Składniki:

  • puszka pomidorów w całości,
  • średniej wielkości marchewka,
  • średniej wielkości pietruszka,
  • 1/2 małego selera,
  • mały por (biała część),
  • łyżeczka masła 82%,
  • 500 g przecieru pomidorowego (lub passaty pomidorowej),
  • pół litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 3 gałązki bazylii,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • świeża natka pietruszki, 
  • śmietanka do zabielenia (może być płynna 18% do zup),
  • ryż lub grzanki do podania.

Sposób wykonania:

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i poszatkuj w drobną kostkę. Pora przekrój na pół, dokładnie umyj i pokrój w półplasterki. 

Masło rozpuść w głębszym garnku i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa. Smaż na średnim ogniu (mieszając od czasu do czasu), aż lekko zmiękną (przez ok. 3 minuty).

Następnie zalej składniki winem i gotuj przez 5 minut (w ten sposób alkohol szybciej odparuje). Potem dolej bulion, przemieszaj i gotuj ok. 15 minut.

Pomidory wyjmij z puszki i pokrój w większe kawałki. Wrzuć do zupy. Wlej również przecier i przemieszaj. Dodaj 2 gałązki bazylii i gotuj ok. 10-15 minut, do rozgotowania pomidorów i miękkości warzyw.

Na końcu dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru (według preferencji). Odstaw z ognia i zmiksuj blenderem na gładki krem. 

Podawaj z ryżem lub podpieczonymi grzankami. Możesz zupę zabielić kleksem śmietanki (już na talerzu) i udekorować świeżą natką pietruszki oraz listkami bazylii. 

Zupa pomidorowa z białym winem to przepyszna potrawa. Warto jej spróbować, nawet jeśli do tej pory pomidorówka wydawała się nie do poprawienia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Soczysta ryba na grilla. Jej sekretem są dobrze dobrane przyprawy

Idealnie chrupiące, kwaskowość przełamuje nuta słodyczy. Takich ogórków jeszcze nie jadłaś

Wyjątkowy przepis na naleśniki. Ten farsz to absoluty numer 1

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | pomidorowa | kuchnia polska