Najlepsza marynata do boczku na grilla. Będzie aromatyczny i soczysty
Miłośnicy grillowania doskonale wiedzą, że aby cieszyć się smakiem soczystych i aromatycznych dań, należy zadbać nie tylko o dobrej jakości mięso, ale i odpowiednią marynatę. W poniższym artykule zdradzimy ci, jak zrobić obłędną marynatę do boczku z grilla, która świetnie sprawdzi się również go karkówki, szaszłyków, czy żeberek. Mięso będzie rozpływać się w ustach.
Soczysty, aromatyczny boczek z grilla to prawdziwa uczta wszystkich smakoszy mięsa. Jest nieodzownym elementem wszystkich spotkań towarzyskich przy ognisku lub w ogrodzie. By jednak wydobyć smak najlepszy ze wszystkich, niezbędna jest odpowiednia marynata do boczku na grilla, która sprawi, że każdy kęs wypełniony jest bogactwem przypraw, które przenikają mięso, tworząc wyjątkowe połączenie smaków - od słodyczy brązowego cukru, przez pikantne nuty chili, po subtelny aromat wędzonej papryki. Tłuste mięso, takie jak właśnie boczek jest idealne dla tej mieszanki - tworzy ona na wierzchu lekko chrupiącą skórkę i zapobiega przesuszaniu się wnętrza. Dzięki temu całość jest niesamowicie soczysta i delikatna, rozpływająca się ustach.
Sprawdź także: Sekret tkwi w marynacie. Szaszłyki z papryką to pyszny pomysł na grilla
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 50 g ulubionego ketchupu,
- 50 g brązowego cukru,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka chili,
- 1 łyżka wędzonej papryki,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżeczki cebulki granulowanej,
- ¼ łyżeczki oregano.
Oczywiście będziesz potrzebować także większego kawałka boczku dobrej jakości.
Gotowe danie możesz podawać z pieczywem i szybką sałatką z pomidorów, ogórków małosolnych i szczypiorku. Dobrze sprawdzi się również klasyczna sałatka ziemniaczana.
W miseczce połącz olej z ketchupem na jednolitą mieszankę. Dodaj wszystkie przyprawy i całość wymieszaj do uzyskania gęstej konsystencji marynaty.
Boczek po oczyszczeniu i osuszeniu dokładnie pokryj marynatą. Wstaw go do lodówki na co najmniej 30 minut, a następnie odsącz z nadmiaru mieszanki i grilluj.
Na chwilę przed końcem grillowania, posmaruj boczek z wierzchu resztkami marynaty, które zostały w miseczce.
Marynatę do boczku na grilla możesz przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku do tygodnia. Alternatywnie możesz też przygotować mieszankę przypraw wcześniej i przechowywać ją w temperaturze pokojowej nawet przez kilka miesięcy.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gdy na bazarze zobaczyłam maliny, wiedziałam, że zrobię to ciasto. Wyszło doskonałe
Ciasto, które zrobisz z zamkniętymi oczami. Letni klasyk na słodko
Nie ma lepszego ciasta na długi weekend. Gdy tylko o nim pomyślę, już czuję ten smak