Reklama
Reklama

Najlepsza marynata do boczku na grilla. Będzie aromatyczny i soczysty

Miłośnicy grillowania doskonale wiedzą, że aby cieszyć się smakiem soczystych i aromatycznych dań, należy zadbać nie tylko o dobrej jakości mięso, ale i odpowiednią marynatę. W poniższym artykule zdradzimy ci, jak zrobić obłędną marynatę do boczku z grilla, która świetnie sprawdzi się również go karkówki, szaszłyków, czy żeberek. Mięso będzie rozpływać się w ustach.

Soczysty, aromatyczny boczek z grilla to prawdziwa uczta wszystkich smakoszy mięsa. Jest nieodzownym elementem wszystkich spotkań towarzyskich przy ognisku lub w ogrodzie. By jednak wydobyć smak najlepszy ze wszystkich, niezbędna jest odpowiednia marynata do boczku na grilla, która sprawi, że każdy kęs wypełniony jest bogactwem przypraw, które przenikają mięso, tworząc wyjątkowe połączenie smaków - od słodyczy brązowego cukru, przez pikantne nuty chili, po subtelny aromat wędzonej papryki. Tłuste mięso, takie jak właśnie boczek jest idealne dla tej mieszanki - tworzy ona na wierzchu lekko chrupiącą skórkę i zapobiega przesuszaniu się wnętrza. Dzięki temu całość jest niesamowicie soczysta i delikatna, rozpływająca się ustach.  

Reklama

Sprawdź także: Sekret tkwi w marynacie. Szaszłyki z papryką to pyszny pomysł na grilla

Przepis na marynatę do boczku na grilla

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 50 ml oleju rzepakowego, 
  • 50 g ulubionego ketchupu, 
  • 50 g brązowego cukru, 
  • 1 łyżka soli, 
  • 1 łyżka chili, 
  • 1 łyżka wędzonej papryki,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 2 łyżeczki cebulki granulowanej,
  • ¼ łyżeczki oregano.

Oczywiście będziesz potrzebować także większego kawałka boczku dobrej jakości. 

Gotowe danie możesz podawać z pieczywem i szybką sałatką z pomidorów, ogórków małosolnych i szczypiorku. Dobrze sprawdzi się również klasyczna sałatka ziemniaczana.

Jak zrobić marynatę do boczku na grilla?

W miseczce połącz olej z ketchupem na jednolitą mieszankę. Dodaj wszystkie przyprawy i całość wymieszaj do uzyskania gęstej konsystencji marynaty. 

Boczek po oczyszczeniu i osuszeniu dokładnie pokryj marynatą. Wstaw go do lodówki na co najmniej 30 minut, a następnie odsącz z nadmiaru mieszanki i grilluj. 

Na chwilę przed końcem grillowania, posmaruj boczek z wierzchu resztkami marynaty, które zostały w miseczce. 

Marynatę do boczku na grilla możesz przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku do tygodnia. Alternatywnie możesz też przygotować mieszankę przypraw wcześniej i przechowywać ją w temperaturze pokojowej nawet przez kilka miesięcy. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kremowa masa, biszkopt i galaretka z owocami. Ciasto Baronówna na lato

Zalewam wiśnie puszystą masą. Wychodzi delikatne jak puch, szybkie ciasto do kawy

Robię takie placki, chrupią aż miło. Ten patent znam od babci

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grill | mięso