Reklama
Reklama

Najlepsza zupa, która pomoże się odchudzić. Jest sycąca, ale przyspiesza metabolizm

Restrykcyjne diety odchudzające cieszą się sporą popularnością, przez obietnicę szybkiego zrzucenia dodatkowych kilogramów. Nie zawsze są jednak zdrowe. Warto jednak wykorzystać ich elementy, dzięki którym nasz jadłospis będzie wzbogacony o zdrowe i niskokaloryczne potrawy. Jedną z nich jest zupa kapuściana, która ma zbawienny wpływ na nasz organizm i może pomóc, kiedy brakuje nam pomysłów na pyszne danie, bogate w składniki odżywcze.

Zupy najlepiej smakują, kiedy za oknem pogoda nie dopisuje. Ten przepis pozwoli ci na wzbogacenie swojej diety o wiele cennych składników odżywczych, dzięki którym poprawisz metabolizm oraz odporność.

Odchudzająca zupa kapuściana. Jak działa na organizm?

W internecie znajdziemy mnóstwo diet odchudzających, których założeniem jest restrykcyjność oraz spore deficyty kaloryczne. Mimo że obiecują szybkie zrzucenie wagi, mogą jednak nieść ze sobą nieprzyjemne konsekwencje zdrowotne. Są trudne do utrzymania i szybko owocują efektem jojo, przez co nie warto ich wprowadzać na stałe. 

Jedną z nich jest dieta kapuściana, znana również jako dieta prezydencka. Zakłada ona spożywanie dużej porcji warzyw, szczególnie kapusty, która ma wiele cennych składników odżywczych i niewiele kalorii. Mimo że dieta sama w sobie nie jest zdrowa, znajdziemy w niej kilka dań, które wprowadzone do jadłospisu, mogą okazać się korzystne dla organizmu. Mowa tu o zupie kapuścianej, do której zrobienia będziemy potrzebować sporo warzyw.

Zupa kapuściana to proste danie, w którym kryje się mnóstwo wartości odżywczych. Wykorzystuje popularne i tanie warzywa, które znajdziemy w każdym sklepie. Ma niewiele kalorii i wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim ma działanie detoksykujące. Wspiera zdrowie jelit i poprawia ich pracę. Działa moczopędnie, przez co może pomóc z problemem zatrzymywania się wody w organizmie, które często występuje podczas odchudzania. Zupa ma spore ilości błonnika, dzięki czemu zapewnia nam sytość oraz poprawia perystaltykę jelit. Tym samym przyspiesza metabolizm, wspierając proces odchudzania.

Warto pamiętać, że zupa jest jednym z najlepszych sposobów na przemycenie składników odżywczych w naszej diecie. Kryje w sobie mnóstwo cennych witamin i minerałów, dzięki którym wzmocnimy nasz organizm i wyrównamy niedobory.

Zupa kapuściana może stać się elementem naszego jadłospisu, dzięki któremu poradzimy sobie z głodem za pomocą niewielu kalorii. Musimy jednak pamiętać, że jest ona jedynie elementem zróżnicowanej i dobrze zbalansowanej diety.

Zobacz także: Domowy kolagen za grosze z przepisu dietetyka. Pomaga na stawy, poprawia wygląd skóry

Zupa kapuściana na odchudzanie - przepis

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 marchewki,
  • czerwona papryka,
  • mała główka kapusty,
  • duży pomidor,
  • 1,2 litra wody,
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób wykonania:

Zacznij od obrania cebuli i czosnku, a następnie pokrojenia ich w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć warzywa. Marchew, seler naciowy, paprykę, kapustę oraz pomidora pokrój w kostkę i stopniowo dorzuć do garnka, kiedy cebula będzie zeszklona. Wszystko razem podsmaż przez kilka minut, a kiedy warzywa zmiękną, zalej je wodą i dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Po tym czasie zupa będzie gotowa do jedzenia. Smakuje idealnie z kromką ciemnego pieczywa.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Coś słodkiego na karnawał. Przepis na prostą krajankę żurawinową

Nie makaron i nie ryż do rosołu. Wypróbowałam dodatek z przepisu prosto Włoch

Żydowska penicylina. Odżywczy rosół, który stawia na nogi w chorobie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | zdrowie