Najlepsze śniadanie bez chleba. Połączenie jajek i tego warzywa syci na długo
Ze względów zdrowotnych czy chęci zrzucenia wagi, wiele osób decyduje się na przejście na dietę niskowęglowodanową. Wówczas jedzenie chleba nie jest wskazane, a przecież stanowi on bazę wielu śniadaniowych dań. Co wtedy jeść na rozpoczęcie dnia? Śniadanie bez chleba z tego przepisu jest najlepsze.
Może się wydawać, że chleb w śniadaniu jest najważniejszym elementem, który nas nasyca. Z tego powodu zawsze dodajemy go do śniadaniowej jajecznicy, kiełbasek, sałatki czy robimy z niego kanapki, tosty lub zapiekanki. Takie myślenie jest jednak błędne.
Śniadanie bez chleba jak najbardziej może zaspokoić głód i to na długie godziny. Najważniejsze jest, aby posiłek był odpowiednio zbilansowany. Między ilością dostarczanych węglowodanów, tłuszczów i białek musi zostać zachowana odpowiednia równowaga.
Składnikiem odżywczym, który przede wszystkim odpowiada za nasycenie, jest białko. Jego duża podaż sprawi, że przez następne godziny nie będziemy odczuwać głodu, a przy tym dostarczymy ważnego budulca dla tkanek organizmu.
Nie możesz lub nie chcesz jeść chleba i nie masz pomysłu na śniadanie, które cię nasyci? Ten omlet spełnia wszystkie oczekiwania. Ma on w sobie dodatek bogatej w białko ciecierzycy. Przez to jest nie tylko pyszny, ale też wyjątkowo pożywny.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 3 łyżki ciecierzycy konserwowej
- papryka czerwona
- szpinak
- 1/4 kulki mozzarelli
- sól i pieprz do smaku.
Jajka wbij do miski i roztrzep je z mlekiem. Paprykę czerwoną pokrój w kostkę, a szpinak posiekaj. Ciecierzycę za to odsącz z zalewy. Wszystkie warzywa wrzuć do miski z jajkami, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wylej na niego jajeczną masę. Omlet smaż pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie na wierzch ułóż pokrojoną mozzarellę i smaż kolejne 2 minuty.
Gotowy omlet na śniadanie bez chleba zajadaj od razu po przygotowaniu. Możesz go podawać samodzielnie lub w towarzystwie zielonej sałatki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zakwas z buraków do wigilijnego barszczu. Lepszego przepisu nie znajdziesz
Najlepsze pierniczki, jakie robiłam. Można je jeść zaraz po upieczeniu, rozpływają się w ustach
Dzięki nim czujesz świąteczną atmosferę. Mięciutkie pierniczki lepsze niż ze sklepu