Reklama
Reklama

Najprostsza zapiekanka na świecie. Jej skład to samo dobro, będziesz często robić

Fenkuł - inaczej koper włoski - to warzywo, które wciąż zbyt rzadko gości na polskich stołach. Szkoda, bo ma nie tylko niezwykły smak, ale też mnóstwo wartości odżywczych. Świetnie sprawdza się w kuchni, szczególnie tej śródziemnomorskiej. Wypróbuj klasyczną potrawę kuchni włoskiej, czyli zapiekankę z fenkułu z parmezanem.

Finocchi al forno, czyli zapiekany fenkuł, to jedno z tych prostych, a jednocześnie wyrafinowanych dań kuchni włoskiej, które potrafią oczarować smakiem. Wywodzi się głównie z południowej części Włoch, gdzie warzywa odgrywają kluczową rolę w codziennym gotowaniu. Danie łączy delikatność pieczonego fenkułu z chrupiącą, serową pierzynką. Przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczy kilka składników. Finocchi al forno to świetna propozycja na lekką kolację albo dodatek do dania głównego. Tym bardziej że dostarcza organizmowi dużo cennych wartości odżywczych.

Reklama

Fenkuł - niedoceniane warzywo

Zapiekanka z fenkułu to nie tylko prosta i smaczna, ale też zdrowa potrawa. Wszystko za sprawą kopru włoskiego, czyli bazowego warzywa. Choć w kuchni śródziemnomorskiej zajmuje ważne miejsce, to w Polsce dopiero zyskuje na popularności. Jego charakterystyczny anyżkowy aromat sprawia, że danie jest ciekawe i wyjątkowe.

Fenkuł jest niskokaloryczny (31 kcal w 100 gramach), bogaty w błonnik pokarmowy, witaminę C, potas, kwas foliowy i mangan. Wspiera trawienie i usprawnia pracę jelit. Dzięki temu łagodzi wzdęcia i niestrawność. Obecność przeciwutleniaczy pomaga neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, co wspiera odporność, ma potencjał antynowotworowy i opóźnia procesy starzenia. Co ciekawe, koper włoski ma też właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne - napar z fenkułu stosuje się przy przeziębieniach i kaszlu. 

Zarówno bulwa, liście, jak i nasiona fenkułu są jadalne. Warzywo można spożywać na surowo (jest gorzkawe) albo po obróbce termicznej (staje się delikatniejsze i lekko słodkawe). Fenkuł to idealny składnik diety lekkostrawnej, wspierającej układ pokarmowy. Jego delikatny smak świetnie komponuje się z cytrusami, oliwą, ale także parmezanem. Właśnie dlatego zapiekanka z fenkułu z włoskim serem tak obłędnie smakuje.

Zapiekanka z fenkułu - przepis

Pieczony fenkuł to danie wegetariańskie, które można podać na sycący obiad. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby zapiekanka służyła jako dodatek do dania mięsnego czy rybnego. Koper włoski przyjemnie chrupie, a parmezan i masło dodają mu jeszcze więcej smaku. Wystarczy tylko kupić fenkuł, ser, masło, sól i pieprz, żeby przyrządzić znaną włoską potrawę. Z jej zrobieniem poradzi sobie każdy miłośnik gotowania - nawet ten, który dopiero rozpoczyna kulinarną przygodę.

Składniki:

  • 1,2 kg kopru włoskiego,
  • 100 gramów parmezanu,
  • 40 gramów masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Oczyść koper włoski z liści i łodyżek - zostaw same bulwy. Przekrój je na pół i podziel na 3-4 cząstki (w zależności od wielkości bulwy). Ważne, żebyś nie usuwał podstawy, żeby kawałki się nie rozpadały. 

Tak podzielony fenkuł wrzuć do wrzącej, osolonej wody na ok. 10 minut, aby nieco zmiękł. Po tym czasie odcedź i odłóż do ostygnięcia.

Przełóż koper włoski do naczynia żaroodpornego (najlepiej takiego do zrobienia tarty). Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie równomiernie rozłóż kilka kawałków masła (wiórków lub cienkich kostek) na wierzchu warzyw. Posyp obficie startym parmezanem. 

Włóż zapiekankę z fenkułu do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Piecz ok. 20 minut, żeby uzyskać zarumienione danie. Jeśli lubisz mocniej spieczone dania, po 20 minutach możesz zmienić tryb pieczenia na grillowy i jeszcze przez kilka minut podgrzewać naczynie w temperaturze 250 stopni Celsjusza. 

Źródło: terazgotuje.pl, casapappagallo.it

Zobacz też:

Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Kotleciki rybne warte spróbowania

Przepis na mazurskie kotlety mam od przyjaciółki z Mrągowa. Zawsze robię podwójną porcję

Intrygujące połączenie brokułów i jabłek, ta sałatka zaskakuje smakiem. Jest inna niż wszystkie

INTERIA.PL