Najprostsze ciasto z pomarańczami. Dzięki jednemu składnikowi przyjemnie chrupie
Masz ochotę na niezbyt słodki, orzeźwiający deser z owocami? W sezonie zimowym postaw na cytrusy, które dostarczą organizmowi sporej dawki witaminy C. Ciasto z pomarańczami na pewno spełni twoje oczekiwania.
Pomarańcze były kiedyś towarem luksusowym i dawało się je nawet w formie prezentu pod choinkę. Dziś możesz zrobić przyjemność bliskim, wrzucając te zdrowe cytrusy do deseru. Ciasto z pomarańczami jest wyjątkowo proste do zrobienia. Wystarczy, że kupisz i pokroisz składniki, a następnie wmieszasz je w masę. Ciasto trafia do keksówki, dlatego potem kroi się je tak prosto, jak popularny chlebek bananowy. Wypiek wychodzi mięciutki, bardzo wilgotny (dzięki dodatkowi pomarańczy) oraz nieco chrupiący (to za sprawą orzechów). Podczas pieczenia w całym domu rozchodzi się mocno świąteczny zapach.
Składniki:
- 200 g masła,
- 170 g drobnego cukru,
- 3 jajka,
- 180 g mąki tortowej,
- 30 g mąki ziemniaczanej (+ 1-2 łyżki do oprószenia pomarańczy),
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 pomarańcze,
- 100 g orzechów włoskich lub pekan.
Sposób wykonania:
Umyj dokładnie pomarańcze, w szczególności tę, z której pozyskasz skórkę (najlepiej wybierz takie z ekologicznych upraw - nie zawierają toksycznych konserwantów). Otrzyj skórkę z owocu z użyciem tarki o drobnych oczkach. Ścieraj jedynie cienką, zewnętrzną warstwę - bez gorzkiego, białego albedo, które znajduje się pod spodem. Rozkrój pomarańczę i wyciśnij z niej sok.
Obierz drugą pomarańczę, starannie usuwając całe albedo. Pokrój owoc w niewielką kostkę. Tuż przed połączeniem z ciastem oprósz równomiernie mąką ziemniaczaną.
Posiekaj orzechy na dość duże kawałki.
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej po jednym jajku, a następnie - skórkę otartą z pomarańczy.
Do osobnego naczynia przesiej obie mąki i proszek do pieczenia. Dodaj partiami do ciasta - na przemian z sokiem pomarańczowym. Ciasto mieszaj szpatułą lub mikserem na niskich obrotach - tylko do połączenia składników.
Do ciasta dodaj orzechy i kawałki pomarańczy. Wymieszaj krótko. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki o długości 35 cm. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut - do suchego patyczka.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczne śledzie pod pierzynką. Hit kuchni kresowej musi zagościć na świątecznym stole
Ciepła przekąska idealna na sylwestra. Zniknie ze stołu jeszcze przed północą
100 lat temu nie mogło go zabraknąć na świątecznym stole. Na żołądek działa jak balsam