Najprostszy dodatek do obiadu, smakuje wybitnie. Mój ulubiony przepis na colesław
Szukasz przepisu na najlepszy colesław? Oto propozycja idealna jako dodatek do dania głównego. Świetnie podkręca smak potraw, a potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników. Niewiele trzeba, aby przygotować coś przepysznego.
Colesław od lat króluje jako idealny dodatek do różnych dań - mięsnych, rybnych, burgerów czy potraw z grilla. Jaki jest sekret popularności tej surówki? Prawdopodobnie tkwi on w prostocie. Do uzyskania smakowitego efektu wystarczy kapusta, marchewka, odrobina majonezu, octu jabłkowego, soku z cytryny i cukru.
- 1 kapusta biała,
- 1 marchewka,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 2 łyżki cukru białego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Kapustę drobno poszatkuj – im drobniej, tym colesław będzie smaczniejszy i bardziej kremowy. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
W miseczce wymieszaj majonez z cukrem, octem jabłkowym i sokiem z cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku. Sos powinien być lekko kwaśny, kremowy i delikatnie słodki.
Do dużej miski przełóż kapustę i marchewkę. Dodaj sos i bardzo dokładnie wymieszaj, aby cała kapusta była nim pokryta.
Odstaw na minimum 30-60 minut do lodówki, aby warzywa zmiękły.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nocna marynata do karpia. "Wyciąga" z ryby posmak mułu i sprawia, że jest krucha i aromatyczna
Wystarcza za zupę i drugie danie. Sycący, rozgrzewający rosół z klopsikami
Sałatka Mimoza na święta i sylwestra. Kremowa jak jarzynowa, ale z wyrazistym dodatkiem