Reklama
Reklama

Najprostszy dodatek do obiadu, smakuje wybitnie. Mój ulubiony przepis na colesław

Szukasz przepisu na najlepszy colesław? Oto propozycja idealna jako dodatek do dania głównego. Świetnie podkręca smak potraw, a potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników. Niewiele trzeba, aby przygotować coś przepysznego.

Colesław od lat króluje jako idealny dodatek do różnych dań - mięsnych, rybnych, burgerów czy potraw z grilla. Jaki jest sekret popularności tej surówki? Prawdopodobnie tkwi on w prostocie. Do uzyskania smakowitego efektu wystarczy kapusta, marchewka, odrobina majonezu, octu jabłkowego, soku z cytryny i cukru. 

Najlepszy colesław - lista składników

  • 1 kapusta biała, 
  • 1 marchewka, 
  • 1/2 szklanki majonezu, 
  • 2 łyżki cukru białego, 
  • 2 łyżki octu jabłkowego, 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Najlepszy colesław - przepis

Kapustę drobno poszatkuj – im drobniej, tym colesław będzie smaczniejszy i bardziej kremowy. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 

W miseczce wymieszaj majonez z cukrem, octem jabłkowym i sokiem z cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku. Sos powinien być lekko kwaśny, kremowy i delikatnie słodki.

Reklama

Do dużej miski przełóż kapustę i marchewkę. Dodaj sos i bardzo dokładnie wymieszaj, aby cała kapusta była nim pokryta. 

Odstaw na minimum 30-60 minut do lodówki, aby warzywa zmiękły. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nocna marynata do karpia. "Wyciąga" z ryby posmak mułu i sprawia, że jest krucha i aromatyczna

Wystarcza za zupę i drugie danie. Sycący, rozgrzewający rosół z klopsikami

Sałatka Mimoza na święta i sylwestra. Kremowa jak jarzynowa, ale z wyrazistym dodatkiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki