Nasza pomidorówka wypada przy niej blado. Obłędny, głęboki smak, ogrom witamin i probiotyki na talerzu
Jeśli lubisz tradycyjną polską pomidorową, to koniecznie musisz spróbować tej zupy. Przy niej pomidorówka wypada blado, bo Turcy naprawdę znają się na rzeczy. Ma obłędny i głęboki smak, który zachwyca i zostaje w pamięci na długo. Do tego ma ogrom witamin i cennych probiotyków.
Tarhana to turecka zupa na bazie papryki, pomidorów i aromatycznych przypraw. Oryginalnie robi się ją z proszku tarhany, jednak ten nie jest łatwo dostępny w Polsce. Można przygotować ją ze świeżych warzyw, ale jest to o wiele bardziej czasochłonne. Ta turecka zupa, która uważana jest za najstarszą na świecie zupę w proszku. Pierwsze przekazy o niej pojawiały się już w dokumentach z XI i XII wieku. Jej nazwa pochodzi od słów "dar hane", co można przetłumaczyć jako "biedna zupa domowa". Istnieje legenda, która mówi, że pewna biedna chłopska rodzina miała poczęstować tym daniem sułtana.
Zupa tarhana zajadana jest zarówno w Turcji, jak i na całym Bliskim Wschodzie, w krajach Bałkańskich. W zależności od kraju, w którym jest jedzona z różnymi dodatkami, najczęściej z serami jak feta lub halloumi. Ze względu na skład tarhany, w którym znajdziemy paprykę, pomidory, cebulę, pietruszkę, tymianek, zupa ta jest niesamowicie zdrowa. Jedzenie jej dostarcza do organizmu pełno witaminy C, witamin z grupy B. To też bogactwo magnezu, żelaza, fosforu i wapnia. Nie brakuje w niej także błonnika.
W efekcie regularne spożywanie tarhany wesprze układ odpornościowy, chroniąc organizm przed licznymi infekcjami. Ponadto może mieć pozytywny wpływ na układ pokarmowy poprzez regulację trawienia. Turecka zupa również zapewni prawidłowe działanie układu nerwowego. Do tego tarhanę zaliczana jest do produktów probiotycznych. Ma wspierać organizm w trakcie przechodzonych zachorowań, stanach osłabienia. Pozwala na szybszy powrót do zdrowia i odzyskanie sił.
Tradycyjnie zupę tarhana przygotowuje się z proszku tarhana. Wystarczy gotowy proszek wymieszać z wodą, dodać kilka dodatków i gotowe. Jeśli nie mamy gotowego proszku, konieczne jest przygotowanie go od podstaw. Jest to bardzo czasochłonne i może to zająć nawet do kilku dni.
Mimo tego efekt jest tego wart. Zupa tarhana jest przepyszna, pełna smaku. Swoim aromatem bije na głowę tradycyjną, polską pomidorówkę. Spróbuj i sama się o tym przekonaj.
Składniki na proszek tarhana:
- 1 kg czerwonej papryki,
- 500 g pomidorów,
- 1 cebula,
- 500 g jogurtu naturalnego,
- pęczek pietruszki,
- kilka listków mięty,
- 3 gałązki tymianki,
- 1 1/2 kg mąki,
- 1/2 łyżeczki drożdży,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na blachę wyłóż paprykę, cebulę i pomidory, polej je oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 20 minut.
Warzywa wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. Następnie zblenduj je. Do warzywnej papki dodaj jogurt, zioła, sól i drożdże, wymieszaj. Partiami dodaj mąkę i ciasto wyrób mikserem.
Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy na 4-5 dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej. Przez ten czas należy ją 2 razy dziennie przez chwilę ugniatać.
Po 5 dniach ciasto rozbijamy na płaskie placki i rozkładamy je na stolnicy lub ściereczce. Następnie suszymy je na słońcu lub w piekarniku rozgrzanym do 50 st. Celsjusza. Po ususzeniu ciasta, tarhanę rozgnieć w dłoniach i pozostaw na kolejne 1-2 dni.
Po tym czasie tarhanę zblenduj na proszek. Przesyp ją do szczelnych słoików lub płóciennych woreczków. Proszek wykorzystaj do przygotowania aromatycznej zupy tarhany.
Składniki na zupę tarhana:
- 2-3 łyżki zupy tarhana w proszku,
- 1 łyżka masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 3 szklanki zimnej wody lub bulionu,
- sól,
- pieprz.
Proszek tarhana wsyp do kubka, zalej 1 szklanką wody i wymieszaj. Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło, a gdy będzie ciepłe, usmaż na nim czosnek. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i przesmażaj wszystko 2 minuty.
Do garnka dodaj namoczoną tarhanę i dolej pozostałą wodę. Wszystko dokładnie mieszaj, aż zupa zacznie wrzeć. Wtedy zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Na koniec zupę dopraw do smaku. Turecka domowa zupa tarhana jest gotowa.
Sprawdź także: Niezawodny przepis na curry z kurczakiem. Przyjemnie rozgrzeje i nasyci
Zupę tarhana podaje się z pieczywem. Może to być polski, chrupiący chleb lub bułki, bagietka. Zarazem sprawdzi się także bardziej orientalna propozycja jak turecka bazlama lub grecka pita.
Aby zupa stała się jeszcze bardziej treściwa i sycąca można urozmaicić ją dodatkiem serów. W Albanii tarhana zajadana jest z fetą, a na Cyprze z serem halloumi. Dla fanów delikatniejszych smaków dobrze wkomponuje się mozzarella lub burrata.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie musisz wychodzić na miasto, żeby go zjeść. Smażony makaron jak od "chińczyka" przygotujesz w mig
Odchudzający koktajl na bazie owoców i siemienia lnianego. Na wadze będzie 6 kg mniej
Takiego rosołu jeszcze w twoim domu nie podawali. Przepis pochodzi z 1917 roku