Reklama
Reklama

Nawet rosół tak nie rozgrzewa. Zupa jak jednogarnkowe danie, sprawdzi się na każdej imprezie

Ta tradycyjna uzbecka zupa przygotowywana jest od wieków. Uznawana za danie wzmacniające, szurpa stała się symbolem gościnności i wspólnoty. Często serwuje się ją na ważnych rodzinnych spotkaniach i uroczystościach. Ten bogaty i pełny smaku wywar skutecznie rozprawi się z nudą w naszej kuchni. To idealne danie, które rozgrzeje w nas w chłodne dni.

Proste, sycące i tłuste. To danie szybko rozgrzewa i zaspokaja nawet najbardziej wymagających smakoszy w zimowe dni, dzięki sporej ilości mięsa oraz aromatycznych przypraw. Przekonaj się, jak możesz przygotować szurpę.

Szurpa — tradycyjna zupa tatarska

Szurpa to danie, które jest doskonale znane w Azji Środkowej, Rosji i Ukrainie. Wynika to z najazdów Tatarów w XVII wieku, przez które część elementów ich kultury oraz kuchni zaczęło się rozprzestrzeniać. Dzisiaj to pożywne danie cieszy się większą popularnością i z łatwością można przygotować je we własnej kuchni.

Jest to prosta potrawa, która była idealnym sposobem na dostarczenie energii oraz cennych składników odżywczych w trudnych warunkach, w jakich żyli ludzie w centralnej Azji. Zwykle zupa przygotowywana była głównie z mięsa baraniego oraz popularnych warzyw. Miała być tłusta oraz sycąca. Obok baraniny pojawiały się najczęściej takie składniki, jak cebula, marchew, ziemniaki czy pomidory. Całość była wzbogacona o aromatyczne zioła — koperek, natkę pietruszki, kolendrę i kmin.

To, co czyniło szurpę wyjątkową, był sposób przygotowania. Danie gotowało się w specjalnych kociołkach na ogniu. Dzięki temu w potrawie można było wyczuć aromat opalanego ogniem drewna. Dzisiaj w wielu domach niestety nie jest to możliwe. Warto jednak spróbować swoich sił i przygotować szurpę w zwykłym garnku. Nawet bez zapachu dymu, jej smak zachwyca.

Sprawdź także: Aromatyczny, gęsty z niebywale miękkim mięsem. Ten gulasz to kulinarna uczta

Szurpa — przepis oryginalny

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych lub baranich,
  • 3 cebule,
  • 4 marchewki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 4 pomidory,
  • 4 ziemniaki,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • kmin rzymski,
  • pieprz chilli,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo: olej do smażenia.

W dużym garnku rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Podsmażaj do momentu, aż nie będzie surowe. Następnie dorzuć pokrojoną w piórka cebulę i podsmażaj, aż będzie zeszklona. Później dorzuć pokrojoną w talarki marchewkę. Po chwili dodaj paprykę, pokrojoną w paseczki oraz czosnek obrazy z łupinek. Podsmażaj kilka minut, a na samym końcu dodaj pokrojonego w kostkę pomidora.

Całość zalej wodą, aby przykryć nią wszystkie składniki — potrzebne będą ok. 2-3 litry. Dodaj sól, kmin rzymski, pieprz chilli. Zamieszaj i gotuj przez ok. 20 minut. Na samym końcu dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy będą miękkie, zupę można podawać. Najlepiej smakuje posypana posiekaną świeżą kolendrą lub koperkiem w towarzystwie kromki świeżego chleba. 

Źródło: terazgotuje.pl, skazka.pl

Zobacz też:

Czeska zupa ziemniaczana. Dwa dodatki czynią ją sycącą i pyszną

Zamiast Cynamonek zrób Kardamonki. Drożdżowe bułeczki zaskakują smakiem

Robię to ciasto na andrzejki. Żadne inne tak szybko nie znika ze stołu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | dania główne