Neapol to nie tylko słynna pizza. Ten kociołek zrobisz w mniej niż pół godziny
Dania, które sycą i rozgrzewają, są wprost idealne na chłodne, jesienne dni. Po powrocie z mrozu na pewno najdzie cię ochota na pożywny Kociołek Neapolitański. Inspirowany kuchnią południowych Włoch, zawiera w sobie świeże warzywa i pyszny makaron. Dowiedz się, jak prosto go przygotować.
Inspiracją do stworzenia kociołka neapolitańskiego jest melanzane a funghetto (tzn. bakłażany - grzybki). To bardzo popularne w tamtym regionie danie, które składa się ze smażonego bakłażana z pomidorami. Gotowe warzywa przypominają w wyglądzie smażone grzyby, skąd wzięła się nazwa potrawy. Zazwyczaj serwowane są jako przystawka, na pizzy albo na bruschetcie.
Kuchnia neapolitańska jest prosta i minimalistyczna - zawsze jednak składa się z soczystych i świeżych warzyw oraz sycącego makaronu. Każdy mieszkaniec ma w domu patelnię grillową, na której smaży nie tylko mięso, ale właśnie też cukinię czy bakłażana.
W Kociołku Neapolitańskim, inspirowanym melanzane a funghetto, nie mogło więc zabraknąć aromatycznej pulpy pomidorowej, bakłażanów i pomidorów, makaronu fusilli (świderków), ale też typowo włoskich przypraw. To właśnie one sprawiają, że potrawa tak pięknie pachnie i rozbudza apetyt. Danie wychodzi naprawdę sycące i przyjemnie rozgrzewa. Miłośnicy włoskiej kuchni będą nim zachwyceni.
Składniki:
- 300 g makaronu fusilli,
- 300 g pomidorków koktajlowych,
- ok. 500 g bakłażana,
- puszka pomidorów krojonych,
- 2 ząbki czosnku,
- świeża bazylia do smaku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób wykonania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, nie przelewaj go wodą.
Bakłażana umyj, odetnij końcówki i pokrój w kostkę. Umyte pomidorki przekrój na pół. Całość podsmaż na głębokiej patelni z dodatkiem oliwy. W trakcie obierz ząbki czosnku i pokrój w cienkie paski. Dodaj na patelnię. Dalej smaż warzywa, co jakiś czas mieszając. Posól i popieprz. Po 10 minutach wlej zawartość puszki pomidorów. Zostaw na 5 minut. Posiekaj bazylię i pod koniec dodaj na patelnię.
Do przygotowanego sosu, dodaj makaron i całość wymieszaj. Podawaj na ciepło. Możesz udekorować pokrojonymi oliwkami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej