Reklama
Reklama

Neapol to nie tylko słynna pizza. Ten kociołek zrobisz w mniej niż pół godziny

Dania, które sycą i rozgrzewają, są wprost idealne na chłodne, jesienne dni. Po powrocie z mrozu na pewno najdzie cię ochota na pożywny Kociołek Neapolitański. Inspirowany kuchnią południowych Włoch, zawiera w sobie świeże warzywa i pyszny makaron. Dowiedz się, jak prosto go przygotować.

Kociołek neapolitański

Inspiracją do stworzenia kociołka neapolitańskiego jest melanzane a funghetto (tzn. bakłażany - grzybki). To bardzo popularne w tamtym regionie danie, które składa się ze smażonego bakłażana z pomidorami. Gotowe warzywa przypominają w wyglądzie smażone grzyby, skąd wzięła się nazwa potrawy. Zazwyczaj serwowane są jako przystawka, na pizzy albo na bruschetcie. 

Kuchnia neapolitańska jest prosta i minimalistyczna - zawsze jednak składa się z soczystych i świeżych warzyw oraz sycącego makaronu. Każdy mieszkaniec ma w domu patelnię grillową, na której smaży nie tylko mięso, ale właśnie też cukinię czy bakłażana. 

Reklama

W Kociołku Neapolitańskim, inspirowanym melanzane a funghetto, nie mogło więc zabraknąć aromatycznej pulpy pomidorowej, bakłażanów i pomidorów, makaronu fusilli (świderków), ale też typowo włoskich przypraw. To właśnie one sprawiają, że potrawa tak pięknie pachnie i rozbudza apetyt. Danie wychodzi naprawdę sycące i przyjemnie rozgrzewa. Miłośnicy włoskiej kuchni będą nim zachwyceni.

Kociołek neapolitański - przepis

Składniki:

  • 300 g makaronu fusilli,  
  • 300 g pomidorków koktajlowych, 
  • ok. 500 g bakłażana, 
  • puszka pomidorów krojonych, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • świeża bazylia do smaku, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek. 

Sposób wykonania:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, nie przelewaj go wodą. 

Bakłażana umyj, odetnij końcówki i pokrój w kostkę. Umyte pomidorki przekrój na pół. Całość podsmaż na głębokiej patelni z dodatkiem oliwy. W trakcie obierz ząbki czosnku i pokrój w cienkie paski. Dodaj na patelnię. Dalej smaż warzywa, co jakiś czas mieszając. Posól i popieprz. Po 10 minutach wlej zawartość puszki pomidorów. Zostaw na 5 minut. Posiekaj bazylię i pod koniec dodaj na patelnię. 

Do przygotowanego sosu, dodaj makaron i całość wymieszaj. Podawaj na ciepło. Możesz udekorować pokrojonymi oliwkami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto sylwestrowe rozpływa się w ustach, jest pyszne i eleganckie. Miłośnicy serników będą zachwyceni

Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz

Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: makarony | kuchnia włoska | dania główne | warzywa