Reklama
Reklama

Nie każdy wie, że cukinię można zrobić w ten sposób. Gdy podałam na imprezie, goście zjedli wszystko

Czy wiesz, jak ze smakiem spożyć obowiązkowych 5 porcji warzyw dziennie? Jeśli brak ci pomysłu na wprowadzenie większej ilości warzyw do diety, koniecznie sprawdź, jak pyszna jest rolada z cukinii z serkiem, świeżym ogórkiem i oliwkami. Można jeść ją na co dzień albo zaserwować gościom na imprezie jako przekąskę.

Uwielbiam smak cukinii, więc w sezonie wykorzystuję ją na różne sposoby. Chętnie robię aromatyczne placki z cukinii czy sycące leczo. Gdy trafiłam na przepis na tę roladę, nie byłam pewna, czy będzie mi smakować, ale szybko pozbyłam się wątpliwości. Już pierwszy kęs sprawił, że to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie tego warzywa.

Rolada z cukinii z serkiem - lista składników

Składniki na biszkopt z cukinii: 

Reklama
  • 1 cukinia, 
  • 5 jajek, 
  • 80 g kwaśnej śmietany (18%), 
  • 4 łyżki mąki pszennej, 
  • mały pęczek szczypiorku, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • oliwa z oliwek. 

Składniki na farsz: 

  • 400 g półtłustego twarogu, 
  • ½ małego pęczka natki pietruszki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 100 g śmietany kremówki (30%), 
  • 2 świeże ogórk,i 
  • 100 g zielonych oliwek,
  • sól, pieprz (do smaku). 

Rolada z cukinii z serkiem - jak ją zrobić?

Obierz cukinię i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do durszlaka, posól i odstaw na 15 minut. 

Po tym czasie odciśnij z cukinii nadmiar soku. 

Połącz w misce jajka, kwaśną śmietanę, mąkę pszenną, drobno posiekany szczypiorek i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Połącz z cukinią i dopraw do smaku pieprzem. 

Wyłóż papierem do pieczenia blachę piekarnika. Natłuść papier oliwą z oliwek. Na papierze rozprowadź równomiernie masę na biszkopt z cukinii. 

Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 30 minut. 

Połącz w misce twaróg i 2 wstępnie rozdrobnione ząbki czosnku. Wlej śmietanę kremówkę i zblenduj składniki na jednolitą masę. Wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
Posmaruj twarogiem przestudzony biszkopt. Na warstwie twarogu ułóż pokrojone na plasterki ogórki i oliwki. Zwiń biszkopt w roladę. Wstaw na kilka godzin do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pomysł na lekką kolację, lub obiad do pracy. Makaronowa sałatka z kurczakiem

Te mięsne krokieciki to kulinarny majstersztyk. Wystarczy kęs, żeby się zakochać

Wrzuć do porannej kawy, śniadanie zjesz dopiero w południe. Dodaje energii i pomaga się skoncentrować

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukinia