Nie każdy wie, że cukinię można zrobić w ten sposób. Gdy podałam na imprezie, goście zjedli wszystko
Czy wiesz, jak ze smakiem spożyć obowiązkowych 5 porcji warzyw dziennie? Jeśli brak ci pomysłu na wprowadzenie większej ilości warzyw do diety, koniecznie sprawdź, jak pyszna jest rolada z cukinii z serkiem, świeżym ogórkiem i oliwkami. Można jeść ją na co dzień albo zaserwować gościom na imprezie jako przekąskę.
Uwielbiam smak cukinii, więc w sezonie wykorzystuję ją na różne sposoby. Chętnie robię aromatyczne placki z cukinii czy sycące leczo. Gdy trafiłam na przepis na tę roladę, nie byłam pewna, czy będzie mi smakować, ale szybko pozbyłam się wątpliwości. Już pierwszy kęs sprawił, że to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie tego warzywa.
Składniki na biszkopt z cukinii:
- 1 cukinia,
- 5 jajek,
- 80 g kwaśnej śmietany (18%),
- 4 łyżki mąki pszennej,
- mały pęczek szczypiorku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz (do smaku),
- oliwa z oliwek.
Składniki na farsz:
- 400 g półtłustego twarogu,
- ½ małego pęczka natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g śmietany kremówki (30%),
- 2 świeże ogórk,i
- 100 g zielonych oliwek,
- sól, pieprz (do smaku).
Obierz cukinię i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do durszlaka, posól i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie odciśnij z cukinii nadmiar soku.
Połącz w misce jajka, kwaśną śmietanę, mąkę pszenną, drobno posiekany szczypiorek i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Połącz z cukinią i dopraw do smaku pieprzem.
Wyłóż papierem do pieczenia blachę piekarnika. Natłuść papier oliwą z oliwek. Na papierze rozprowadź równomiernie masę na biszkopt z cukinii.
Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 30 minut.
Połącz w misce twaróg i 2 wstępnie rozdrobnione ząbki czosnku. Wlej śmietanę kremówkę i zblenduj składniki na jednolitą masę. Wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Posmaruj twarogiem przestudzony biszkopt. Na warstwie twarogu ułóż pokrojone na plasterki ogórki i oliwki. Zwiń biszkopt w roladę. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pomysł na lekką kolację, lub obiad do pracy. Makaronowa sałatka z kurczakiem
Te mięsne krokieciki to kulinarny majstersztyk. Wystarczy kęs, żeby się zakochać