Reklama
Reklama

Nie na mleku i nie na maślance. Naleśniki z tym składnikiem są sprężyste i mięciutkie jak chmurka

To właśnie one mają szczególne miejsce w naszych kuchniach. Delikatne, puszyste, złociste, wypełnione dżemem, twarożkiem czy kremem czekoladowym - naleśnikom po prostu nie da się oprzeć. Nic dziwnego, że wciąż poszukujemy przepisu idealnego. Jeżeli sądzisz, że naleśniki na maślance są pyszne, dziś poznasz sekretny składnik, który czyni je jeszcze lepszymi.

Naleśniki to ulubione danie dzieci i dorosłych, szczególnie w weekend takie śniadanie sprawdza się znakomicie. Jak sprawić, aby były jeszcze lepsze? Chodzi o sekretny składnik - mało kto wie, jak doskonale smakują, gdy dodamy do nich kefir. 

Naleśniki - ukochane danie dzieci i nie tylko

Za co tak bardzo lubimy naleśniki? Lista ich zalet jest naprawdę długa. To uniwersalne danie, które smakuje o każdej porze dnia jako sycący posiłek, a nawet jako deser. Serwowane na słono i słodko, dają właściwie nieograniczone możliwości jeżeli chodzi o połączenia składników. Doskonale sprawdzają się wypełnione twarożkiem i owocami z dodatkiem słodkich kremów, ale wcale nie gorzej na przykład z kurczakiem i warzywami czy łososiem. 

Reklama

Jak widać, najlepsze jest to, że można je modyfikować w nieskończoność - nie tylko, jeżeli chodzi o farsz. Warto także testować różne warianty na przygotowanie ciasta naleśnikowego, aby znaleźć ten najlepszy. W tym artykule chcemy zaproponować składnik, który mało kto dodaje do naleśników, a szkoda. Z nim są wybitne.

Naleśniki na kefirze - przepis

Jeżeli chcesz, aby twoje naleśniki były jeszcze lepsze, dodaj do nich kefir. Ten wszechstronny produkt mleczny, o którym czasami zapominamy, zdecydowanie robi robotę. Dzięki jego smakowi ciasto naleśnikowe staje się bardziej puszyste, a po usmażeniu jest przyjemnie elastyczne, mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. 

Dodatek kefiru nadaje ciastu nie tylko delikatność, ale także orzeźwiający posmak. Tak przygotowane naleśniki świetnie sprawdzają się do dodatków słodkich oraz wytrawnych, nie łamią się i z łatwością można je zwijać według potrzeb. 

Zobacz także: Puszyste muffiny z przepisu mojej babci. Są miękkie jak puch nawet przez kilka dni

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 ml kefiru,
  • ok 200 ml wody mineralnej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól na koniec łyżeczki,
  • proszek do pieczenia na koniec łyżeczki,
  • cukier na koniec łyżeczki,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotuj miskę. Widelcem roztrzep w niej jajka, połącz z kefirem. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną i wodę, wciąż mieszając. Możesz użyć miksera. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. 

Dodaj płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, płaską łyżeczkę cukru, olej i szczyptę soli. Wymieszaj.

Miseczkę nakryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.

Patelnię posmaruj olejem, rozgrzej. Smaż naleśniki.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Soczyste mielone z kurczaka. Takiego obiadu nikt nie odmówi

Nie cynamon, ani kardamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru

Mój ulubiony pomysł na sycący obiad. Dzieci wciąż pytają, kiedy zrobię tę zapiekankę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki