Reklama
Reklama

Nie wiesz, co zrobić z filetów z kurczaka? Na obiad przygotuj Kotlety Cesarskie

Mięso z kurczaka jest jednym z najpopularniejszych oraz najprostszych w przygotowaniu. Jeśli znudziły ci się klasyczne panierowane kotlety, lub te smażone na patelni z przyprawami, przychodzimy z pomocą. Kotlety Cesarskie to proste danie, które oczaruje cię pełnią smaku. Mięso wychodzi delikatne i soczyste, na pewno zasmakuje twoim domownikom.


Kotlety Cesarskie zrobisz z filetów z kurczaka, ich smak podkreśli przygotowany wraz z czosnkiem szpinak. Nie zabraknie tu również dodatku, który kochają najmłodsi, czyli ciągnącego się żółtego sera. Danie idealnie komponuje się z warzywnym sosem na bazie papryki, pieczarek oraz koncentratu pomidorowego, wyjątkowej kremowości nada mu natomiast śmietanka. 

Sprawdź także: Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Przepis na Kotlety Cesarskie

Do Kotletów Cesarskich świetnie pasować będzie ziemniaczane puree lub frytki. Koniecznie przygotuj także lekką sałatkę, na przykład na bazie sałaty rzymskiej, pomidora, ogórka, tartego parmezanu oraz czosnkowych grzanek.

Składniki: 

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka,  
  • 150 g szpinaku,  
  • 80 g sera żółtego tartego, 
  • 1 ząbek czosnku,  
  • 2 łyżki mleka,  
  • 2 łyżki masła do smażenia,  
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • sól i pieprz, 
  • pół łyżeczki papryki mielonej do mięsa,  
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego do mięsa.  

Sos:  

  • 1 papryka czerwona,  
  • 1 cebula,  
  • 100 g pieczarek, 
  • 50 ml wody,  
  • 50 ml śmietanki 30 proc., 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,  
  • sól i pieprz,  
  • pół łyżeczki natki pietruszki,  
  • 1 łyżka masła do smażenia.

Jak zrobić Kotlety Cesarskie? 

Najpierw zrób sos. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki.  W rondelku rozpuść 1 łyżkę masła na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się szklista. Dodaj pokrojoną paprykę i pieczarki. Smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną.  

Wlej 50 ml wody do rondelka i dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Dodaj śmietankę 30% i ponownie wymieszaj. Dopraw sos solą, pieprzem oraz natką pietruszki. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez około 5-7 minut, aż zgęstnieje, a smaki się połączą. Mieszaj od czasu do czasu. Odstaw.  

Teraz zrób kotlety cesarskie. Każdy filet z kurczaka posól, popieprz, oprósz papryką i czosnkiem. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką masła. Przełóż filety z kurczaka, oprósz je mąką na patelni i smaż po kilka minut z każdej strony. Odłóż mięso na bok.  

Teraz posiekaj obrany czosnek. Na patelni rozgrzej ponownie łyżkę masła. Dodaj szpinak i czosnek. Smaż, co jakiś czas mieszając. Dodaj ser. Mieszaj aż się rozpuści. Na koniec wlej mleko. Posól i popieprz. Filety z kurczaka przekrój wzdłuż, tworząc kieszonki. Włóż do środka przygotowany farsz ze szpinakiem. Podawaj, polewając sosem.  

Na kaszel i pierwsze jesienne przeziębienie. Syrop z przepisu babci Broni nie ma sobie równych
 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe