Nie wiesz, co zrobić z filetów z kurczaka? Na obiad przygotuj Kotlety Cesarskie
Mięso z kurczaka jest jednym z najpopularniejszych oraz najprostszych w przygotowaniu. Jeśli znudziły ci się klasyczne panierowane kotlety, lub te smażone na patelni z przyprawami, przychodzimy z pomocą. Kotlety Cesarskie to proste danie, które oczaruje cię pełnią smaku. Mięso wychodzi delikatne i soczyste, na pewno zasmakuje twoim domownikom.
Kotlety Cesarskie zrobisz z filetów z kurczaka, ich smak podkreśli przygotowany wraz z czosnkiem szpinak. Nie zabraknie tu również dodatku, który kochają najmłodsi, czyli ciągnącego się żółtego sera. Danie idealnie komponuje się z warzywnym sosem na bazie papryki, pieczarek oraz koncentratu pomidorowego, wyjątkowej kremowości nada mu natomiast śmietanka.
Sprawdź także: Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce
Do Kotletów Cesarskich świetnie pasować będzie ziemniaczane puree lub frytki. Koniecznie przygotuj także lekką sałatkę, na przykład na bazie sałaty rzymskiej, pomidora, ogórka, tartego parmezanu oraz czosnkowych grzanek.
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka,
- 150 g szpinaku,
- 80 g sera żółtego tartego,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki masła do smażenia,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki papryki mielonej do mięsa,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego do mięsa.
Sos:
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 100 g pieczarek,
- 50 ml wody,
- 50 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki natki pietruszki,
- 1 łyżka masła do smażenia.
Najpierw zrób sos. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki. W rondelku rozpuść 1 łyżkę masła na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się szklista. Dodaj pokrojoną paprykę i pieczarki. Smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną.
Wlej 50 ml wody do rondelka i dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Dodaj śmietankę 30% i ponownie wymieszaj. Dopraw sos solą, pieprzem oraz natką pietruszki. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez około 5-7 minut, aż zgęstnieje, a smaki się połączą. Mieszaj od czasu do czasu. Odstaw.
Teraz zrób kotlety cesarskie. Każdy filet z kurczaka posól, popieprz, oprósz papryką i czosnkiem. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką masła. Przełóż filety z kurczaka, oprósz je mąką na patelni i smaż po kilka minut z każdej strony. Odłóż mięso na bok.
Teraz posiekaj obrany czosnek. Na patelni rozgrzej ponownie łyżkę masła. Dodaj szpinak i czosnek. Smaż, co jakiś czas mieszając. Dodaj ser. Mieszaj aż się rozpuści. Na koniec wlej mleko. Posól i popieprz. Filety z kurczaka przekrój wzdłuż, tworząc kieszonki. Włóż do środka przygotowany farsz ze szpinakiem. Podawaj, polewając sosem.
Na kaszel i pierwsze jesienne przeziębienie. Syrop z przepisu babci Broni nie ma sobie równych
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie