Reklama
Reklama

Nie wiesz, jaką surówkę zrobić na niedzielę? Wypróbuj ten przepis

Szukasz pomysłu na szybką surówkę na niedzielę, która będzie pasować zarówno do kotletów schabowych, pieczeni lub panierowanych piersi kurczaka? Najlepiej sprawdzi się oczywiście ta na bazie białej kapusty, zetrzyj do niej nieco słodkiej marchewki, oraz posiekaj szczypiorek. Aby wydobyć smak warzyw, przygotuj specjalny sos, dzięki któremu będzie smakować rewelacyjnie.

Surówka na niedzielę nie musi być wcale pracochłonna i długotrwała w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, które są dostępne w każdym sklepie. W niecałe 10 minut przyrządzisz wyśmienity, lekko pikantny, kremowy i chrupiący jednocześnie dodatek do klasycznego schabowego, roladek czy bardziej wykwintnych dań. Majonezowo-śmietanowy sos z dodatkiem musztardy i octu łączy ze sobą wszystkie składniki w jedną całość. Ta potrawa świetnie sprawdzi się także do grillowanych mięs. Pamiętaj tylko, by stawiać ją na stole jednocześnie z daniem głównym - inaczej pierwsza zniknie z talerzy. 

Sprawdź także: Schabowy po lubelsku to przysmak w moim domu. Jest delikatniejszy i zdrowszy niż klasyczny

Przepis na surówkę na niedzielę 

Składniki:

  • 500 g białej kapusty, 
  • 200 g marchewki,
  • 1 pęczek szczypiorku. 

Dressing: 

  • 150 g majonezu dobrej jakości, 
  • 50 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki octu jabłkowego, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 2 łyżeczki musztardy dijon, 
  • ½ łyżeczki nasion selera, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • natka pietruszki do posypania.

Jak zrobić surówkę na niedzielę? 

Warzywa umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a szczypiorek drobno posiekaj. Przenieś wszystkie składniki do miski sałatkowej i wstępnie wymieszaj. Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki w małej miseczce. 

Przygotowanym sosem zalej sałatkę i mieszaj aż wszystko się dobrze ze sobą połączy. Surówkę na niedzielę wstaw do lodówki na ok. 3 godziny, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno. Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Spożyj w ciągu 24 godzin. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki