Nie wiesz, jaką surówkę zrobić na niedzielę? Wypróbuj ten przepis
Szukasz pomysłu na szybką surówkę na niedzielę, która będzie pasować zarówno do kotletów schabowych, pieczeni lub panierowanych piersi kurczaka? Najlepiej sprawdzi się oczywiście ta na bazie białej kapusty, zetrzyj do niej nieco słodkiej marchewki, oraz posiekaj szczypiorek. Aby wydobyć smak warzyw, przygotuj specjalny sos, dzięki któremu będzie smakować rewelacyjnie.
Surówka na niedzielę nie musi być wcale pracochłonna i długotrwała w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, które są dostępne w każdym sklepie. W niecałe 10 minut przyrządzisz wyśmienity, lekko pikantny, kremowy i chrupiący jednocześnie dodatek do klasycznego schabowego, roladek czy bardziej wykwintnych dań. Majonezowo-śmietanowy sos z dodatkiem musztardy i octu łączy ze sobą wszystkie składniki w jedną całość. Ta potrawa świetnie sprawdzi się także do grillowanych mięs. Pamiętaj tylko, by stawiać ją na stole jednocześnie z daniem głównym - inaczej pierwsza zniknie z talerzy.
Składniki:
- 500 g białej kapusty,
- 200 g marchewki,
- 1 pęczek szczypiorku.
Dressing:
- 150 g majonezu dobrej jakości,
- 50 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki musztardy dijon,
- ½ łyżeczki nasion selera,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- natka pietruszki do posypania.
Warzywa umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a szczypiorek drobno posiekaj. Przenieś wszystkie składniki do miski sałatkowej i wstępnie wymieszaj. Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki w małej miseczce.
Przygotowanym sosem zalej sałatkę i mieszaj aż wszystko się dobrze ze sobą połączy. Surówkę na niedzielę wstaw do lodówki na ok. 3 godziny, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno. Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Spożyj w ciągu 24 godzin.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrób zamiast kanapek na kolację. Prosta zapiekanka makaronowa
Coraz więcej osób piecze taki pasztet. Nie uwierzysz, z czego powstaje
Zwycięstwo nad stłuszczoną wątrobą, bolącymi stawami i każdą infekcją. Przepis jest bardzo prosty