Reklama
Reklama

Niezwykle sycąca, każdy się naje. Zupa hamburgerowa to hit w moim domu

To jeden z najbardziej rozgrzewających przepisów, do którego bardzo chętnie wracam. Zupa hamburgerowa jest idealną opcją dla wszystkich wielbicieli połączenia mięsa i aromatycznych warzyw, ona jedna starczy za cały obiad. Do tego można szybko ją przygotować.

Zupa hamburgerowa to pożywna i sycąca zupa z dodatkiem mielonej wołowiny i całej mocy warzyw! Wszystko jest połączone aromatycznym bulionem. To idealna propozycja na łatwy obiad dla całej rodziny, który pokochają wszyscy w twoim domu. Zupa przyjemnie rozgrzewa, sprawdzi się jako pełnowartościowy, główny posiłek po ciężkim dniu pracy. Jej dużą zaletą jest też czas przyszykowania – wystarczy niecała godzina, by cieszyć się tym wyjątkowym smakiem. 

Zupa hamburgerowa - lista składników

  • 1,5 l bulionu wołowego, 
  • 500 g mielonej wołowiny, 
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki, 
  • 200 ml passaty pomidorowej, 
  • 100 g kukurydzy konserwowej, 
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej, 
  • 2 łodygi selera naciowego, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 ziemniak, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki oregano, 
  • ½ łyżeczki bazylii. 

Dodatkowo: 

  • natka pietruszki do posypania. 

Sprawdź także: Obiad, który zasmakuje wszystkim. Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym

Reklama

Zupa hamburgerowa - przepis

Cebulę, marchewkę i seler pokrój w kostkę. 

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojone warzywa do garnka i smaż je przez 5-6 minut do miękkości. 

Dołóż mieloną wołowinę, a następnie dopraw ją solą oraz pieprzem. Smaż, cały czas rozdrabniając, aż mięso zbrązowieje. Dodaj posiekany drobno czosnek i smaż całość przez kolejne 30 sekund. 

Dodaj pomidory z puszki, passatę, pokrojone w kostkę ziemniaki, oregano i bazylię. Doprowadź zupę do wrzenia. 

Gotuj całość przez 25-30 minut do miękkości ziemniaków. Dopraw do smaku wedle uznania. 

Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolkę. Podgrzewaj przez kolejne 5 minut. 

Zupę hamburgerową podawaj na ciepło, posypaną siekaną natką pietruszki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Genialne kluski kładzione ze starego przepisu. Nie ma w nich grama ziemniaków, za to jest młoda kapusta

Tradycyjne mielone poszły w odstawkę. Rodzina uwielbia kotleciki, które robię z przepisu Makłowicza

Dodaj do zupy zamiast śmietany. Będzie nie tylko lżejsza, ale też zyska wyrazisty smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa