Niezwykle sycąca, każdy się naje. Zupa hamburgerowa to hit w moim domu
To jeden z najbardziej rozgrzewających przepisów, do którego bardzo chętnie wracam. Zupa hamburgerowa jest idealną opcją dla wszystkich wielbicieli połączenia mięsa i aromatycznych warzyw, ona jedna starczy za cały obiad. Do tego można szybko ją przygotować.
Zupa hamburgerowa to pożywna i sycąca zupa z dodatkiem mielonej wołowiny i całej mocy warzyw! Wszystko jest połączone aromatycznym bulionem. To idealna propozycja na łatwy obiad dla całej rodziny, który pokochają wszyscy w twoim domu. Zupa przyjemnie rozgrzewa, sprawdzi się jako pełnowartościowy, główny posiłek po ciężkim dniu pracy. Jej dużą zaletą jest też czas przyszykowania – wystarczy niecała godzina, by cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.
- 1,5 l bulionu wołowego,
- 500 g mielonej wołowiny,
- 400 g krojonych pomidorów z puszki,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- 100 g kukurydzy konserwowej,
- 100 g zielonej fasolki szparagowej,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 marchewki,
- 1 ziemniak,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki bazylii.
Dodatkowo:
- natka pietruszki do posypania.
Sprawdź także: Obiad, który zasmakuje wszystkim. Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym
Cebulę, marchewkę i seler pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojone warzywa do garnka i smaż je przez 5-6 minut do miękkości.
Dołóż mieloną wołowinę, a następnie dopraw ją solą oraz pieprzem. Smaż, cały czas rozdrabniając, aż mięso zbrązowieje. Dodaj posiekany drobno czosnek i smaż całość przez kolejne 30 sekund.
Dodaj pomidory z puszki, passatę, pokrojone w kostkę ziemniaki, oregano i bazylię. Doprowadź zupę do wrzenia.
Gotuj całość przez 25-30 minut do miękkości ziemniaków. Dopraw do smaku wedle uznania.
Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolkę. Podgrzewaj przez kolejne 5 minut.
Zupę hamburgerową podawaj na ciepło, posypaną siekaną natką pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tradycyjne mielone poszły w odstawkę. Rodzina uwielbia kotleciki, które robię z przepisu Makłowicza
Dodaj do zupy zamiast śmietany. Będzie nie tylko lżejsza, ale też zyska wyrazisty smak