Reklama
Reklama

Obiad, który zasmakuje wszystkim. Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym

Kiedy nie wiesz, co zrobić na obiad, wybór często pada na potrawy z kurczakiem w roli głównej. Jeśli jednak nie masz ochoty na kotlety, czy filety smażone na patelni, możesz postawić na wybornego kurczaka w sosie śmietanowym. Mięso wychodzi delikatne i świetnie komponuje się z kremowym sosem z nutką rozmarynu i czosnku. Takie dania na pewno zasmakuje twoim domownikom.

Ten łatwy przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z wyrazistą nutą rozmarynu to idealnie letnie danie, które wybornie smakuje. Wyjątkowo kremowy sos na bazie bulionu i śmietanki idealnie komponuje się z mięsem. Danie przyrządzisz niesamowicie prosto i szybko z zaledwie kilku składników, a w dodatku na jednej patelni. Dzięki temu będzie to ulubiony obiad całej twojej rodziny, który przygotujesz w zaledwie 15 minut, bez zbytniego obciążania się po ciężkim dniu pracy.

Sprawdź także: Nie potrzebujesz mięsa, ten sos można jeść z makaronem, ryżem, ziemniakami. Główny składnik ma niepowtarzalny smak

Reklama

Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym 

 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 1 kg piersi z kurczaka, 
  • 300 ml śmietanki kremówki 36 proc., 
  • 150 ml bulionu drobiowego, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 4 łyżki masła, 
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu, 
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • koperek do psypania.

Gotowego kurczaka w sosie śmietanowym możesz podawać z ziemniaczanym purée i warzywami z wody, na przykład fasolką szparagową lub różyczkami brokułu. Świetnie pasować będzie tu również ugotowany makaron, ryż lub kasza. Wszystko zależy od twoich preferencji. 

Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym?

Piersi z kurczaka oczyść i osusz. Przekrój każdą z nich wzdłuż na pół, by otrzymać płaskie kotlety. 

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Kładź kurczaka na gorący tłuszcz i smaż go przez 4 minuty, nie ruszając mięsa ani patelni. Następnie przewróć i smaż kolejne 4 minuty. Gotowe kotlety odkładaj na talerz. 

Na tej samej patelni rozgrzej masło i dodaj drobno posiekany czosnek. Zeskrob dobrze z dna wszystkie resztki po smażeniu mięsa. 

Dolej śmietanę, bulion, czarny pieprz i drobno poszatkowany rozmaryn. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitego sosu. 

Zagotuj sos na małym ogniu i podgrzewaj go przez ok. 5 minut. Włóż kurczaka z powrotem na patelnię i polej go sosem. Podgrzewaj całość przez minutę. Całośc posym koperkiem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Niezwykle sycąca, każdy się naje. Zupa hamburgerowa to hit w moim domu

Tradycyjne mielone poszły w odstawkę. Rodzina uwielbia kotleciki, które robię z przepisu Makłowicza

Dodaj do zupy zamiast śmietany. Będzie nie tylko lżejsza, ale też zyska wyrazisty smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne