Obiad, który zasmakuje wszystkim. Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym
Kiedy nie wiesz, co zrobić na obiad, wybór często pada na potrawy z kurczakiem w roli głównej. Jeśli jednak nie masz ochoty na kotlety, czy filety smażone na patelni, możesz postawić na wybornego kurczaka w sosie śmietanowym. Mięso wychodzi delikatne i świetnie komponuje się z kremowym sosem z nutką rozmarynu i czosnku. Takie dania na pewno zasmakuje twoim domownikom.
Ten łatwy przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z wyrazistą nutą rozmarynu to idealnie letnie danie, które wybornie smakuje. Wyjątkowo kremowy sos na bazie bulionu i śmietanki idealnie komponuje się z mięsem. Danie przyrządzisz niesamowicie prosto i szybko z zaledwie kilku składników, a w dodatku na jednej patelni. Dzięki temu będzie to ulubiony obiad całej twojej rodziny, który przygotujesz w zaledwie 15 minut, bez zbytniego obciążania się po ciężkim dniu pracy.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 300 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
- 150 ml bulionu drobiowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki świeżego rozmarynu,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- koperek do psypania.
Gotowego kurczaka w sosie śmietanowym możesz podawać z ziemniaczanym purée i warzywami z wody, na przykład fasolką szparagową lub różyczkami brokułu. Świetnie pasować będzie tu również ugotowany makaron, ryż lub kasza. Wszystko zależy od twoich preferencji.
Piersi z kurczaka oczyść i osusz. Przekrój każdą z nich wzdłuż na pół, by otrzymać płaskie kotlety.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Kładź kurczaka na gorący tłuszcz i smaż go przez 4 minuty, nie ruszając mięsa ani patelni. Następnie przewróć i smaż kolejne 4 minuty. Gotowe kotlety odkładaj na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzej masło i dodaj drobno posiekany czosnek. Zeskrob dobrze z dna wszystkie resztki po smażeniu mięsa.
Dolej śmietanę, bulion, czarny pieprz i drobno poszatkowany rozmaryn. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitego sosu.
Zagotuj sos na małym ogniu i podgrzewaj go przez ok. 5 minut. Włóż kurczaka z powrotem na patelnię i polej go sosem. Podgrzewaj całość przez minutę. Całośc posym koperkiem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Niezwykle sycąca, każdy się naje. Zupa hamburgerowa to hit w moim domu
Tradycyjne mielone poszły w odstawkę. Rodzina uwielbia kotleciki, które robię z przepisu Makłowicza
Dodaj do zupy zamiast śmietany. Będzie nie tylko lżejsza, ale też zyska wyrazisty smak