Obiad cwanej gospodyni. Aromatyczna marynata doda mięsu więcej smaku
Obiad cwanej gospodyni nazywa się tak nie bez powodu. Danie główne jest proste i szybkie do przygotowania, ale podane na talerzu prezentuje się apetycznie i wykwintnie. Zaradni kucharze wiedzą, jak nie spędzić w kuchni zbyt dużo czasu, a podać potrawę pełną smaku i pięknego zapachu. Sekretem tego obiadu jest aromatyczna marynata.
Obiad cwanej gospodyni to mistrzowskie danie, które robi wrażenie, a nie wymaga spędzenia całego dnia w kuchni. Kieszonki z kurczaka wypełnione serem, szynką i suszonymi pomidorami to sprytny sposób na mnóstwo smaku, bez zbędnych komplikacji. Aromatyczna marynata na bazie ziół i czosnku dodaje kurczakowi charakteru, a skorupka z zapieczonego sera wieńczy dzieło złocistą chrupkością. Danie jest idealne dla tych, którzy potrzebują wykwintnej, lecz prostej w przygotowaniu potrawy. Przecież sprytne panie domu wiedzą, jak połączyć smak i wygodę.
Składniki:
- 5-6 pojedynczych piersi z kurczaka,
- 1,5 łyżeczki posiekanego czosnku,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki posiekanego tymianku,
- łyżeczka suszonych ziół prowansalskich,
- 2-3 łyżki oliwy,
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- łyżeczka soli,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 200 g żółtego sera,
- 2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów,
- 5-6 plasterków szynki,
- natka pietruszki.
Sposób wykonania:
Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól i czarny pieprz. Piersi z kurczaka umyj, wytnij błonki i przetnij poziomo, aby utworzyć kieszonki. Uważaj, aby nie przeciąć ich całkowicie. Powstałą ziołową marynatą natrzyj kurczaka (z zewnątrz i wewnątrz kieszonki). Odłóż na talerz, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
Zamarynowane piersi z kurczaka wyjmij z lodówki. Połowę sera pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Suszone pomidory drobno posiekaj. Napełnij kieszonki kurczaka plasterkiem szynki, serem i suszonymi pomidorami. Posyp posiekaną natką pietruszki, złóż kieszonki i ułóż je w naczyniu do zapiekania. Wlej ok. 100 ml wody i przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową.
Wstaw naczynie z daniem do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut, następnie zdejmij pokrywę, posyp piersi z kurczaka resztą startego na tarce sera i ponownie wstaw do pieca na 7-10 minut (górne pieczenie), aby ser ładnie się zarumienił.
Obiad cwanej gospodyni jest gotowy. Podawaj kieszonki z kurczaka od razu po wyjęciu z piekarnika, posypane natką pietruszki. Świetnie smakują z opiekanymi ziemniakami, ziemniaczanym purée lub lekką sałatką ze świeżych warzyw.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Zrobisz ją szybko, a goście zjedzą do ostatniego okruszka
Na karnawałową imprezę i nie tylko. Szybka przekąska z łososiem
Dodaj do ciasta na naleśniki. Będą miękkie jak puch, delikatne i elastyczne