Obiad cwanej gospodyni. Aromatyczna marynata doda mięsu więcej smaku
Obiad cwanej gospodyni nazywa się tak nie bez powodu. Danie główne jest proste i szybkie do przygotowania, ale podane na talerzu prezentuje się apetycznie i wykwintnie. Zaradni kucharze wiedzą, jak nie spędzić w kuchni zbyt dużo czasu, a podać potrawę pełną smaku i pięknego zapachu. Sekretem tego obiadu jest aromatyczna marynata.
Obiad cwanej gospodyni to mistrzowskie danie, które robi wrażenie, a nie wymaga spędzenia całego dnia w kuchni. Kieszonki z kurczaka wypełnione serem, szynką i suszonymi pomidorami to sprytny sposób na mnóstwo smaku, bez zbędnych komplikacji. Aromatyczna marynata na bazie ziół i czosnku dodaje kurczakowi charakteru, a skorupka z zapieczonego sera wieńczy dzieło złocistą chrupkością. Danie jest idealne dla tych, którzy potrzebują wykwintnej, lecz prostej w przygotowaniu potrawy. Przecież sprytne panie domu wiedzą, jak połączyć smak i wygodę.
Składniki:
- 5-6 pojedynczych piersi z kurczaka,
- 1,5 łyżeczki posiekanego czosnku,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki posiekanego tymianku,
- łyżeczka suszonych ziół prowansalskich,
- 2-3 łyżki oliwy,
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- łyżeczka soli,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 200 g żółtego sera,
- 2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów,
- 5-6 plasterków szynki,
- natka pietruszki.
Sposób wykonania:
Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól i czarny pieprz. Piersi z kurczaka umyj, wytnij błonki i przetnij poziomo, aby utworzyć kieszonki. Uważaj, aby nie przeciąć ich całkowicie. Powstałą ziołową marynatą natrzyj kurczaka (z zewnątrz i wewnątrz kieszonki). Odłóż na talerz, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
Zamarynowane piersi z kurczaka wyjmij z lodówki. Połowę sera pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Suszone pomidory drobno posiekaj. Napełnij kieszonki kurczaka plasterkiem szynki, serem i suszonymi pomidorami. Posyp posiekaną natką pietruszki, złóż kieszonki i ułóż je w naczyniu do zapiekania. Wlej ok. 100 ml wody i przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową.
Wstaw naczynie z daniem do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut, następnie zdejmij pokrywę, posyp piersi z kurczaka resztą startego na tarce sera i ponownie wstaw do pieca na 7-10 minut (górne pieczenie), aby ser ładnie się zarumienił.
Obiad cwanej gospodyni jest gotowy. Podawaj kieszonki z kurczaka od razu po wyjęciu z piekarnika, posypane natką pietruszki. Świetnie smakują z opiekanymi ziemniakami, ziemniaczanym purée lub lekką sałatką ze świeżych warzyw.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs
Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu
Najlepsza babka ziemniaczana jaką jadłam. Od razu zrób z podwójnej porcji