Reklama
Reklama

Obiad cwanej gospodyni. Aromatyczna marynata doda mięsu więcej smaku

Obiad cwanej gospodyni nazywa się tak nie bez powodu. Danie główne jest proste i szybkie do przygotowania, ale podane na talerzu prezentuje się apetycznie i wykwintnie. Zaradni kucharze wiedzą, jak nie spędzić w kuchni zbyt dużo czasu, a podać potrawę pełną smaku i pięknego zapachu. Sekretem tego obiadu jest aromatyczna marynata.

Obiad cwanej gospodyni

Obiad cwanej gospodyni to mistrzowskie danie, które robi wrażenie, a nie wymaga spędzenia całego dnia w kuchni. Kieszonki z kurczaka wypełnione serem, szynką i suszonymi pomidorami to sprytny sposób na mnóstwo smaku, bez zbędnych komplikacji. Aromatyczna marynata na bazie ziół i czosnku dodaje kurczakowi charakteru, a skorupka z zapieczonego sera wieńczy dzieło złocistą chrupkością. Danie jest idealne dla tych, którzy potrzebują wykwintnej, lecz prostej w przygotowaniu potrawy. Przecież sprytne panie domu wiedzą, jak połączyć smak i wygodę.

Obiad cwanej gospodyni - przepis

Składniki:

  • 5-6 pojedynczych piersi z kurczaka, 
  • 1,5 łyżeczki posiekanego czosnku, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • 2 łyżki posiekanego tymianku, 
  • łyżeczka suszonych ziół prowansalskich,  
  • 2-3 łyżki oliwy, 
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 
  • łyżeczka soli, 
  • szczypta czarnego pieprzu, 
  • 200 g żółtego sera, 
  • 2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów, 
  • 5-6 plasterków szynki, 
  • natka pietruszki.  

Sposób wykonania:

Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól i czarny pieprz. Piersi z kurczaka umyj, wytnij błonki i przetnij poziomo, aby utworzyć kieszonki. Uważaj, aby nie przeciąć ich całkowicie. Powstałą ziołową marynatą natrzyj kurczaka (z zewnątrz i wewnątrz kieszonki). Odłóż na talerz, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny lub całą noc.  

Zamarynowane piersi z kurczaka wyjmij z lodówki. Połowę sera pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Suszone pomidory drobno posiekaj. Napełnij kieszonki kurczaka plasterkiem szynki, serem i suszonymi pomidorami. Posyp posiekaną natką pietruszki, złóż kieszonki i ułóż je w naczyniu do zapiekania. Wlej ok. 100 ml wody i przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową.  

Wstaw naczynie z daniem do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut, następnie zdejmij pokrywę, posyp piersi z kurczaka resztą startego na tarce sera i ponownie wstaw do pieca na 7-10 minut (górne pieczenie), aby ser ładnie się zarumienił.  

Obiad cwanej gospodyni jest gotowy. Podawaj kieszonki z kurczaka od razu po wyjęciu z piekarnika, posypane natką pietruszki. Świetnie smakują z opiekanymi ziemniakami, ziemniaczanym purée lub lekką sałatką ze świeżych warzyw

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Zrobisz ją szybko, a goście zjedzą do ostatniego okruszka

Na karnawałową imprezę i nie tylko. Szybka przekąska z łososiem

Dodaj do ciasta na naleśniki. Będą miękkie jak puch, delikatne i elastyczne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | dania główne | mięso