Obiad, który nigdy się nie znudzi. Zapiekane piersi z kurczaka wychodzą soczyste
Jeśli interesują cię zagadnienia dotyczące zdrowej diety, na pewno wiesz, że smażenie na głębokim tłuszczu nie jest najlepszym sposobem na obróbkę mięsa. Szukasz alternatywy dla tradycyjnych kotletów drobiowych w panierce? Mogą to być na przykład zapiekane piersi z kurczaka pod aromatyczną pomidorowo-serową pierzynką.
Drób to delikatne mięso, które syci i dodaje energii. W tym daniu wykorzystasz piersi z kurczaka, aromatyczne warzywa i wyraziste przyprawy. Mięso jest zamarynowane w apetycznym sosie, który sprawia, że ma więcej smaku i pozostaje przyjemnie soczyste po upieczeniu. Dzięki temu, że nie smażysz go w głębokim oleju, ma też mniej kalorii niż np. kotlety mielone. Zapiekane piersi z kurczaka możesz podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Nie zapomnij też o ulubionej, najlepiej chrupiącej surówce lub sałatce.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka (około 600 g),
- 4 dojrzałe pomidory,
- 150 g wyrazistego sera żółtego (np. Radamer),
- 2-3 ząbki czosnku,
- cebula,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka bazylii,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili,
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku),
- oliwa z oliwek (do smażenia),
- kilka gałązek koperku (do dekoracji).
Sposób wykonania:
1) Oczyść mięso z błonek i chrząstek. Każdy z filetów przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie rozbij mięso tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
2) Sparz pomidory i obierz ze skórek. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
3) Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj.
4) Zetrzyj ser żółty na tarce o średnich oczkach.
5) Zeszklij cebulę na odrobinie oliwy. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
6) Do warzyw na patelni dodaj pomidory. Smaż, aż zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody. Dopraw sos ziołami i obiema paprykami. Posól i popieprz do smaku. Duś sos jeszcze przez chwilę (powinien być dość gęsty).
7) Natłuść dno naczynia żaroodpornego oliwą i rozłóż w nim przygotowane filety z kurczaka. Na każdym kawałku mięsa rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzch wyłóż porcję startego sera.
8) Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj kurczaka przez 25-30 minut. Tak przygotowane piersi z kurczaka możesz podać z ziemniakami lub ryżem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealna opcja na drugie śniadanie czy kolację. Sałatka z selerem naciowym smakuje wyjątkowo
Śniadanie na regenerację i energię na cały dzień. Poczujesz się jak młody bóg
Ile pączków wyjdzie z 1 kg mąki? Przepis na idealne ciasto na pączki