Reklama
Reklama

Obłędne nadzienie do naleśników i ciast. Słodkie i chrupiące, karmelowe jabłka to hit

Karmelowe jabłka są tak pyszne, że tuż po otwarciu słoika ma się ochotę wyjeść kilka prosto ze szklanego naczynia. Słodkie, lekko chrupiące przetwory pachną cynamonem, którym są doprawione. Przygotuj je jesienią, a zimą przemycisz nie tylko aromat świeżych owoców, ale też mnóstwo niezbędnych witamin.

Karmelowe jabłka - jakie wybrać?

Jabłkowe przetwory mogą stać się wspaniałym wspomnieniem wczesnej jesieni w środku najmroźniejszej zimy. Kluczem do sukcesu karmelowych jabłek jest wybór twardszych owoców, które zachowają swoją strukturę w trakcie przygotowania. Dzięki temu otrzymasz idealny balans między miękkością a lekką chrupkością. Te przetwory sprawdzą się doskonale jako dodatek do ciast, rogalików czy naleśników, ale też jako samodzielny, słodki przysmak na każdą okazję.

Karmelowe jabłka - przepis

Składniki:

  • ok. 3 kg twardszych jabłek, 
  • kilogram cukru, 
  • cytryna, 
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu lub przyprawy do szarlotki. 

Sposób wykonania:

Do wykonania użyj twardszych i kwaśniejszych jabłek, np. Champion lub Szara reneta. Owoce umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój w ósemki i nieregularne plasterki. Umieść jabłka w misce lub garnku, zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na kilka godzin (lub na całą noc), aby puściły sok. Możesz użyć ok. 800 g cukru, a resztę uzupełnić miodem. 

Po wyznaczonym czasie mocno odciśnij owoce, a powstały sok umieść w dużym garnku. Ustaw mały ogień i gotuj, aż sok zredukuje swoją objętość do 1/3 i zacznie gęstnieć, a kolor stanie się bursztynowy. Następnie dodaj jabłka, zasyp cynamonem i podgrzewaj do momentu zagotowania. Dokładnie wyszoruj cytrynę, zetrzyj z niej skórkę (bez albedo, czyli gorzkiej, spodniej, białej warstwy) oraz wyciśnij sok. Dodaj skórkę i cytrynowy sok do jabłek i wymieszaj.  

Do wyparzonych słoików przekładaj odsączone na łyżce cedzakowej jabłka i ciasno układaj. Na koniec zalej gorącym syropem, mocno zakręć słoiki zakrętką i odstaw do góry dnem. Słoiki przykryj ręcznikiem i odstaw do pełnego wystudzenia. Jeśli chcesz mieć pewność, że jabłka zachowają świeżość przez wiele miesięcy, możesz dodatkowo pasteryzować słoiki przez ok. 10 minut od momentu zagotowania wody. 

Gotowe karmelowe jabłka przenieś do spiżarki i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu trzymaj w lodówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą

W latach 80. i 90. na niedzielę piekła każda gospodyni. Pyszne, szybkie i tanie ciasto znów jest przebojem

Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jabłka | owoce | przetwory | cynamon