Reklama
Reklama

Obłędnie maślany kurczak, smak nie do podrobienia. Orientalne danie rozpływa się w ustach

Kurczak maślany (butter chicken) to klasyk kuchni indyjskiej. Delikatne mięso w pomidorowo-maślanym sosie wprost rozpływa się w ustach, na długo pozostawiając po sobie wspomnienie wyrazistych, rozgrzewających przypraw. Warto spróbować.

To niezwykle aromatyczne danie prosto z kuchni indyjskiej posmakowało także Polakom - chociaż do przygotowania butter chicken potrzebujesz sporo składników, to zdecydowanie warto sprawdzić tę propozycję, tego smaku nie da się opisać. Ilość aromatycznych przypraw i sos sprawiają, że danie wprost rozpływa się w ustach. Pycha.

Butter chicken - lista składników

Składniki na kurczaka w marynacie: 

Reklama
  • 500 g filetu z piersi kurczaka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1½ cm korzenia imbiru, 
  • 1 łyżeczka garam masala,  
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,  
  • 1 łyżeczka chili (w proszku), 
  • ½ łyżeczki pieprzu, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki soku z cytryny, 
  • 150 g jogurtu naturalnego, 
  • masło ghee (do smażenia). 

Zobacz także: Oryginalny i ostry dodatek do wędlin i mięs. Jak zrobić masło miodowe?

Składniki na sos: 

  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1½ cm korzenia imbiru, 
  • 50 g orzechów nerkowca, 
  • 500 g passaty pomidorowej, 
  • 125 ml śmietany kremówki, 
  • 75 g masła ghee, 
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, 
  • ½ łyżeczki chili (w proszku), 
  • ½ łyżeczki kolendry (zmielonych ziaren), 
  • ½ łyżeczki kurkumy, 
  • szczypta cynamonu, 
  • szczypta kardamonu, 
  • 1 łyżeczka kozieradki, 
  • sól, sok z cytryny, miód (do smaku).

Do podania: 

  • ugotowany ryż lub chlebki naan, 
  • świeża kolendra (do dekoracji). 

Butter chicken - przepis

Oczyść filety z kurczaka (z błonek, chrząstek) i pokrój na dość duże kawałki (2-3 cm). Przeciśnij przez praskę czosnek, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz z przyprawami na marynatę i sokiem z cytryny. Wymieszaj na pastę i wetrzyj ją w kawałki kurczaka. Przełóż kurczaka do miski, zalej jogurtem, wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny. 

Namocz orzechy nerkowca w wodzie. Pozostaw na czas marynowania kurczaka. Odsącz i posiekaj. 

Przygotuj sos do kurczaka. Pokrój cebulę w kosteczkę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach imbir. Czosnek przeciśnij przez praskę. 

Rozgrzej na patelni około 1 łyżkę masła klarowanego. Wysmaż na nim na złocisty kolor cebulę wraz z imbirem i nerkowcami. W trakcie smażenia dodaj zmielone przyprawy (kmin rzymski, chili, kolendrę, kurkumę, cynamon, kardamon), a na koniec – czosnek i szczyptę soli. 

Zalej zawartość patelni passatą pomidorową. Dodaj roztartą (np. w moździerzu) kozieradkę. Duś przez koło 15 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. 

Zblenduj sos na gładko. Połącz ze śmietaną i resztą masła. Gotuj jeszcze przez kilka minut.  Zdejmij z kurczaka nadmiar marynaty. Obsmaż mięso na mocno rozgrzanej patelni (na maśle ghee). Kurczak ma się mocno zarumienić, ale pozostać półsurowy w środku.   

Przełóż kurczaka do ciepłego sosu. Gotuj jeszcze 5-10 minut. 

Spróbuj sosu. W razie potrzeby dopraw do smaku solą, a także odrobiną miodu i soku z cytryny. Podawaj kurczaka maślanego w sosie z ryżem lub chlebkami naan.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zdrowy i pełnowartościowy chleb duński. Dla osób, które chcą cieszyć się płaskim brzuchem

Truskawkowa Pychotka to ciasto idealne na Dzień Matki. To słodki i lekki owocowy deser

Pomysł na niedzielne śniadanie. Wyborne jajka w koszulce z dodatkami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kurczak | kuchnia indyjska
Przejdź na