Reklama
Reklama

Obłędnie maślany kurczak, smak nie do podrobienia. Orientalne danie rozpływa się w ustach

Kurczak maślany (butter chicken) to klasyk kuchni indyjskiej. Delikatne mięso w pomidorowo-maślanym sosie wprost rozpływa się w ustach, na długo pozostawiając po sobie wspomnienie wyrazistych, rozgrzewających przypraw. Warto spróbować.

To niezwykle aromatyczne danie prosto z kuchni indyjskiej posmakowało także Polakom - chociaż do przygotowania butter chicken potrzebujesz sporo składników, to zdecydowanie warto sprawdzić tę propozycję, tego smaku nie da się opisać. Ilość aromatycznych przypraw i sos sprawiają, że danie wprost rozpływa się w ustach. Pycha.

Butter chicken - lista składników

Składniki na kurczaka w marynacie: 

Reklama
  • 500 g filetu z piersi kurczaka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1½ cm korzenia imbiru, 
  • 1 łyżeczka garam masala,  
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,  
  • 1 łyżeczka chili (w proszku), 
  • ½ łyżeczki pieprzu, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki soku z cytryny, 
  • 150 g jogurtu naturalnego, 
  • masło ghee (do smażenia). 

Zobacz także: Oryginalny i ostry dodatek do wędlin i mięs. Jak zrobić masło miodowe?

Składniki na sos: 

  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1½ cm korzenia imbiru, 
  • 50 g orzechów nerkowca, 
  • 500 g passaty pomidorowej, 
  • 125 ml śmietany kremówki, 
  • 75 g masła ghee, 
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, 
  • ½ łyżeczki chili (w proszku), 
  • ½ łyżeczki kolendry (zmielonych ziaren), 
  • ½ łyżeczki kurkumy, 
  • szczypta cynamonu, 
  • szczypta kardamonu, 
  • 1 łyżeczka kozieradki, 
  • sól, sok z cytryny, miód (do smaku).

Do podania: 

  • ugotowany ryż lub chlebki naan, 
  • świeża kolendra (do dekoracji). 

Butter chicken - przepis

Oczyść filety z kurczaka (z błonek, chrząstek) i pokrój na dość duże kawałki (2-3 cm). Przeciśnij przez praskę czosnek, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz z przyprawami na marynatę i sokiem z cytryny. Wymieszaj na pastę i wetrzyj ją w kawałki kurczaka. Przełóż kurczaka do miski, zalej jogurtem, wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny. 

Namocz orzechy nerkowca w wodzie. Pozostaw na czas marynowania kurczaka. Odsącz i posiekaj. 

Przygotuj sos do kurczaka. Pokrój cebulę w kosteczkę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach imbir. Czosnek przeciśnij przez praskę. 

Rozgrzej na patelni około 1 łyżkę masła klarowanego. Wysmaż na nim na złocisty kolor cebulę wraz z imbirem i nerkowcami. W trakcie smażenia dodaj zmielone przyprawy (kmin rzymski, chili, kolendrę, kurkumę, cynamon, kardamon), a na koniec – czosnek i szczyptę soli. 

Zalej zawartość patelni passatą pomidorową. Dodaj roztartą (np. w moździerzu) kozieradkę. Duś przez koło 15 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. 

Zblenduj sos na gładko. Połącz ze śmietaną i resztą masła. Gotuj jeszcze przez kilka minut.  Zdejmij z kurczaka nadmiar marynaty. Obsmaż mięso na mocno rozgrzanej patelni (na maśle ghee). Kurczak ma się mocno zarumienić, ale pozostać półsurowy w środku.   

Przełóż kurczaka do ciepłego sosu. Gotuj jeszcze 5-10 minut. 

Spróbuj sosu. W razie potrzeby dopraw do smaku solą, a także odrobiną miodu i soku z cytryny. Podawaj kurczaka maślanego w sosie z ryżem lub chlebkami naan.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni

Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu

Cynamonowe ciasteczka do mleka lub kawy. Na jednym się nie skończy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kurczak | kuchnia indyjska