Obłędnie maślany kurczak, smak nie do podrobienia. Orientalne danie rozpływa się w ustach
Kurczak maślany (butter chicken) to klasyk kuchni indyjskiej. Delikatne mięso w pomidorowo-maślanym sosie wprost rozpływa się w ustach, na długo pozostawiając po sobie wspomnienie wyrazistych, rozgrzewających przypraw. Warto spróbować.
To niezwykle aromatyczne danie prosto z kuchni indyjskiej posmakowało także Polakom - chociaż do przygotowania butter chicken potrzebujesz sporo składników, to zdecydowanie warto sprawdzić tę propozycję, tego smaku nie da się opisać. Ilość aromatycznych przypraw i sos sprawiają, że danie wprost rozpływa się w ustach. Pycha.
Składniki na kurczaka w marynacie:
- 500 g filetu z piersi kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1½ cm korzenia imbiru,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka chili (w proszku),
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki soku z cytryny,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- masło ghee (do smażenia).
Zobacz także: Oryginalny i ostry dodatek do wędlin i mięs. Jak zrobić masło miodowe?
Składniki na sos:
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1½ cm korzenia imbiru,
- 50 g orzechów nerkowca,
- 500 g passaty pomidorowej,
- 125 ml śmietany kremówki,
- 75 g masła ghee,
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki chili (w proszku),
- ½ łyżeczki kolendry (zmielonych ziaren),
- ½ łyżeczki kurkumy,
- szczypta cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- 1 łyżeczka kozieradki,
- sól, sok z cytryny, miód (do smaku).
Do podania:
- ugotowany ryż lub chlebki naan,
- świeża kolendra (do dekoracji).
Oczyść filety z kurczaka (z błonek, chrząstek) i pokrój na dość duże kawałki (2-3 cm). Przeciśnij przez praskę czosnek, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz z przyprawami na marynatę i sokiem z cytryny. Wymieszaj na pastę i wetrzyj ją w kawałki kurczaka. Przełóż kurczaka do miski, zalej jogurtem, wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny.
Namocz orzechy nerkowca w wodzie. Pozostaw na czas marynowania kurczaka. Odsącz i posiekaj.
Przygotuj sos do kurczaka. Pokrój cebulę w kosteczkę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach imbir. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Rozgrzej na patelni około 1 łyżkę masła klarowanego. Wysmaż na nim na złocisty kolor cebulę wraz z imbirem i nerkowcami. W trakcie smażenia dodaj zmielone przyprawy (kmin rzymski, chili, kolendrę, kurkumę, cynamon, kardamon), a na koniec – czosnek i szczyptę soli.
Zalej zawartość patelni passatą pomidorową. Dodaj roztartą (np. w moździerzu) kozieradkę. Duś przez koło 15 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu.
Zblenduj sos na gładko. Połącz ze śmietaną i resztą masła. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Zdejmij z kurczaka nadmiar marynaty. Obsmaż mięso na mocno rozgrzanej patelni (na maśle ghee). Kurczak ma się mocno zarumienić, ale pozostać półsurowy w środku.
Przełóż kurczaka do ciepłego sosu. Gotuj jeszcze 5-10 minut.
Spróbuj sosu. W razie potrzeby dopraw do smaku solą, a także odrobiną miodu i soku z cytryny. Podawaj kurczaka maślanego w sosie z ryżem lub chlebkami naan.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zdrowy i pełnowartościowy chleb duński. Dla osób, które chcą cieszyć się płaskim brzuchem
Truskawkowa Pychotka to ciasto idealne na Dzień Matki. To słodki i lekki owocowy deser
Pomysł na niedzielne śniadanie. Wyborne jajka w koszulce z dodatkami