Odkąd mam ten przepis, nie kupuję w sklepie. Na wielkanocnym stole gości biała kiełbasa domowej roboty
Nie każdy wie, że samodzielne zrobienie kiełbasy wcale nie jest trudne. Odkąd poznałam przepis na białą kiełbasę, postanowiłam sama ją przygotować. Smak domowego wyrobu był nieporównywalnie lepszy od tego ze sklepu. Mięso idealnie nadawało się jako składnik esencjonalnego, wielkanocnego żuru.
Biała kiełbasa to znany produkt, który gości od pokoleń w polskich domach. Jest pysznym dodatkiem do zup czy potrawek lub samodzielną przekąską. Od razu kojarzy się z Wielkanocą, ale warto jeść ją również bez specjalnej okazji. Czym się różni od zwykłej kiełbasy i jak ją zrobić we własnej kuchni?
To składnik, który musi pojawić się na wielkanocnym stole. W wielu domach biała kiełbasa jest obowiązkowym elementem święconki. Najczęściej trafia jednak do świątecznego żurku, sprawiając, że staje się on bardziej treściwy i wyrazisty. Podaje się ją również gotowaną, pieczoną albo smażoną z cebulką. Ma łagodny, ale nie nudny smak. Cały aromat zawdzięcza czosnkowi, majerankowi i pieprzowi. Wychodzi soczysta, a najlepiej smakuje z dodatkiem chrzanu lub musztardy. Coraz częściej pojawia się także podczas grillowania - w formie cienkich, dobrze doprawionych kiełbasek.
Zwykła kiełbasa trafia na talerz zdecydowanie częściej. O tej białej Polacy przypominają sobie przy okazji świąt wielkanocnych lub majówkowego grillowania. Czym się różni biała kiełbasa od zwykłej? Dlaczego warto jeść je naprzemiennie?
- Biała kiełbasa ma krótszy czas przydatności do spożycia. Zazwyczaj powinno się ją zjeść do 2 dni od przygotowania. W przypadku zwykłej kiełbasy będą to już od 3 do 4 dni. Kiełbasy wędzone mogą być przechowywane w lodówce do 2 tygodni, a produkty pakowane próżniowo - nawet do 3 tygodni.
- Zwykłą kiełbasę poddaje się wędzeniu, dlatego kolor jej otoczki ulega zmianie. Białą kiełbasę można kupić surową lub parzoną, dlatego jelito, w które jest owinięta, nie brązowieje.
- Do produkcji białej kiełbasy nie używa się soli peklowej, a w przypadku innego rodzaju kiełbasy - już tak. Właśnie dlatego wnętrze zwykłej kiełbasy staje się różowawo-czerwone. Jeśli mięso białej kiełbasy jest różowe, to możliwe, że dodano do niego konserwanty.
- Biała kiełbasa jest jedną z bardziej kalorycznych. W 100 gramach mięsa znajduje się aż 265 kcal. W takiej samej porcji kiełbasy zwyczajnej jest 216 kcal, śląskiej - 214 kcal, drobiowej - 190 kcal, a krakowskiej - 168 kcal.
- Produkt ma też więcej tłuszczu, ale za to mniej soli od zwykłej kiełbasy. Często nie jest tak mocno przetworzony, jak inne rodzaje domowych wędlin.
Przeczytaj też: Idealny zamiennik żelatyny. Ma sporo błonnika, kwasy omega-3 i kwas foliowy
Choć w sklepie bez problemu znajdziesz pyszną białą kiełbasę, ta zrobiona we własnej kuchni wciąż smakuje najlepiej. Od razu masz też wiedzę i wpływ na wszystkie użyte składniki. Te powinny być naturalne i najwyższej jakości, bo wtedy aromat domowej wędliny jest nie do podrobienia. Poniżej znajdziesz przepis na 5 kg białej kiełbasy.
Składniki:
- kilogram łopatki lub szynki wieprzowej,
- 3,5 kg karkówki wieprzowej lub boczku,
- 1/2 kg wołowiny gulaszowej,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki majeranku,
- łyżka świeżo zmielonego pieprzu,
- 20-22 g soli kamiennej lub morskiej na kilogram mięsa,
- 1/2 szklanki wody,
- jelita wieprzowe.
Sposób wykonania:
Łopatkę wieprzową rozdrobnij w maszynce do mielenia mięsa na sitku 10 mm. Karkówkę wieprzową zmiel na sitku 6 mm, a wołowinę gulaszową - najdrobniej na sitku 3 mm.
Najpierw dobrze zmieszaj przemielone łopatkę i karkówkę ze sobą, a potem dodaj też mieloną wołowinę. Wsyp sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i wlej wodę. Wyrabiaj dłońmi do momentu, aż masa połączy się i stanie kleista.
Jelita namocz i wypełnij masą. Białe kiełbaski powinny mieć do 15 cm długości. Powieś je w chłodnym miejscu na ok. 2 godziny, celem osadzenia i wysuszenia. Żeby je zjeść, trzeba je jeszcze sparzyć w wodzie o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. W Wielkanoc można je gotować bezpośrednio w żurku.
Musisz pamiętać, że biała kiełbasa ma krótką datę przydatności do spożycia, do dwóch dni. Jeśli nie zjesz całej, po prostu ją zamroź. Biała kiełbasa najlepiej smakuje podana z chrzanem, musztardą lub smażoną cebulką.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową
Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość
Wyraziste skrzydełka w glazurze. Mięso wychodzi obłędnie miękkie i soczyste