Reklama
Reklama

Zapiekane roladki zachwyciły moich gości. Najlepsza przekąska na ciepło

Zapiekane roladki z bakłażana wypełnione po brzegi serem to idealne danie dla całej rodziny, które nawiązuje do prostoty i smaków kuchni włoskiej. Chętnie robię je także na imprezy - to świetny pomysł na sycącą, oryginalną przekąskę.

Ten przepis postanowiłam wypróbować na imprezie - i to był absolutny strzał w dziesiątkę. Gdy zaserwowałam moim gościom zapiekane roladki z bakłażana, w mig zniknęły z talerzy. Teraz chętnie robię je nie tylko na imprezy, ale także od czasu do czasu w weekendy dla mojej rodziny. 

Zapiekane roladki z bakłażana - lista składników

  • 2 duże bakłażany, 
  • 500 ml passaty pomidorowej, 
  • 200 g sera ricotta, 
  • 100 g sera mozzarella, 
  • 50 g startego parmezanu, 
  • 1 jajko, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki świeżej bazylii, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ¼ łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • świeża bazylia do posypania. 

Zapiekane roladki z bakłażana - przepis

Usuń łodygi z bakłażana, a następnie pokrój go wzdłuż na plastry o grubości ok. 5-6 mm. Posól go z obu stron i odstaw na 10 minut, po czym osusz plasterki ręcznikiem papierowym i zetrzyj pozostałą sól. 

Reklama

Ułóż bakłażana na lekko natłuszczonej blasze od piekarnika i piecz przez 10 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. 

Do miski włóż: ser ricotta, drobno startą mozzarellę, parmezan, jajko, sól i pieprz, posiekany czosnek i świeżą bazylię. Wymieszaj całość do uzyskania konsystencji pasty. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj 1-2 łyżki passaty pomidorowej. 

Na każdy plaster bakłażana nakładaj 1-2 łyżki nadzienia serowego. Zwiń wszystko w dość ciasny rulonik i odkładaj do naczynia żaroodpornego, łączeniem do dołu. Powtarzaj czynność do wykończenia składników. 

Polej roladki pozostałą passatą pomidorową. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 30 minut. Zdejmij przykrycie i kontynuuj pieczenie jeszcze przez 10 minut. 
Zapiekane roladki z bakłażana podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej posypane świeżą bazylią. 

Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2-3 dni. Podgrzewaj w piekarniku, pod przykryciem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jajka w czyśćcu to tradycyjne danie starej, włoskiej kuchni. Smakowite, sycące, idealne na chłodne poranki

Przepis na rosół po wietnamsku to moje popisowe danie. Zrobię na Wszystkich Świętych

Zrób słoiczki na zapas, bo niedługo kończy owocowanie. Zimą lepiej dodać do herbaty niż miód i cytrynę

INTERIA.PL