Reklama
Reklama

Zapiekane roladki zachwyciły moich gości. Najlepsza przekąska na ciepło

Zapiekane roladki z bakłażana wypełnione po brzegi serem to idealne danie dla całej rodziny, które nawiązuje do prostoty i smaków kuchni włoskiej. Chętnie robię je także na imprezy - to świetny pomysł na sycącą, oryginalną przekąskę.

Ten przepis postanowiłam wypróbować na imprezie - i to był absolutny strzał w dziesiątkę. Gdy zaserwowałam moim gościom zapiekane roladki z bakłażana, w mig zniknęły z talerzy. Teraz chętnie robię je nie tylko na imprezy, ale także od czasu do czasu w weekendy dla mojej rodziny. 

Zapiekane roladki z bakłażana - lista składników

  • 2 duże bakłażany, 
  • 500 ml passaty pomidorowej, 
  • 200 g sera ricotta, 
  • 100 g sera mozzarella, 
  • 50 g startego parmezanu, 
  • 1 jajko, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki świeżej bazylii, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ¼ łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • świeża bazylia do posypania. 

Zapiekane roladki z bakłażana - przepis

Usuń łodygi z bakłażana, a następnie pokrój go wzdłuż na plastry o grubości ok. 5-6 mm. Posól go z obu stron i odstaw na 10 minut, po czym osusz plasterki ręcznikiem papierowym i zetrzyj pozostałą sól. 

Reklama

Ułóż bakłażana na lekko natłuszczonej blasze od piekarnika i piecz przez 10 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. 

Do miski włóż: ser ricotta, drobno startą mozzarellę, parmezan, jajko, sól i pieprz, posiekany czosnek i świeżą bazylię. Wymieszaj całość do uzyskania konsystencji pasty. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj 1-2 łyżki passaty pomidorowej. 

Na każdy plaster bakłażana nakładaj 1-2 łyżki nadzienia serowego. Zwiń wszystko w dość ciasny rulonik i odkładaj do naczynia żaroodpornego, łączeniem do dołu. Powtarzaj czynność do wykończenia składników. 

Polej roladki pozostałą passatą pomidorową. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 30 minut. Zdejmij przykrycie i kontynuuj pieczenie jeszcze przez 10 minut. 
Zapiekane roladki z bakłażana podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej posypane świeżą bazylią. 

Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2-3 dni. Podgrzewaj w piekarniku, pod przykryciem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekspresowe roladki imprezowe. Goście będą zaskoczeni głównym składnikiem

Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk. Piję codziennie przed snem

Kultowe sałatki i przekąski na sylwestra. W PRL-u były na każdym balu i prywatce

INTERIA.PL