Zapiekane roladki zachwyciły moich gości. Najlepsza przekąska na ciepło
Zapiekane roladki z bakłażana wypełnione po brzegi serem to idealne danie dla całej rodziny, które nawiązuje do prostoty i smaków kuchni włoskiej. Chętnie robię je także na imprezy - to świetny pomysł na sycącą, oryginalną przekąskę.
Ten przepis postanowiłam wypróbować na imprezie - i to był absolutny strzał w dziesiątkę. Gdy zaserwowałam moim gościom zapiekane roladki z bakłażana, w mig zniknęły z talerzy. Teraz chętnie robię je nie tylko na imprezy, ale także od czasu do czasu w weekendy dla mojej rodziny.
- 2 duże bakłażany,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 200 g sera ricotta,
- 100 g sera mozzarella,
- 50 g startego parmezanu,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki świeżej bazylii,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ¼ łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- świeża bazylia do posypania.
Usuń łodygi z bakłażana, a następnie pokrój go wzdłuż na plastry o grubości ok. 5-6 mm. Posól go z obu stron i odstaw na 10 minut, po czym osusz plasterki ręcznikiem papierowym i zetrzyj pozostałą sól.
Ułóż bakłażana na lekko natłuszczonej blasze od piekarnika i piecz przez 10 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Do miski włóż: ser ricotta, drobno startą mozzarellę, parmezan, jajko, sól i pieprz, posiekany czosnek i świeżą bazylię. Wymieszaj całość do uzyskania konsystencji pasty. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj 1-2 łyżki passaty pomidorowej.
Na każdy plaster bakłażana nakładaj 1-2 łyżki nadzienia serowego. Zwiń wszystko w dość ciasny rulonik i odkładaj do naczynia żaroodpornego, łączeniem do dołu. Powtarzaj czynność do wykończenia składników.
Polej roladki pozostałą passatą pomidorową. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 30 minut. Zdejmij przykrycie i kontynuuj pieczenie jeszcze przez 10 minut.
Zapiekane roladki z bakłażana podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej posypane świeżą bazylią.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2-3 dni. Podgrzewaj w piekarniku, pod przykryciem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis na rosół po wietnamsku to moje popisowe danie. Zrobię na Wszystkich Świętych