Reklama
Reklama

Ogórki gruntowe są już w warzywniakach. Mam świetny przepis na szybkie małosolne

Ogórki gruntowe już pojawiły się w warzywniakach. Nie czekaj dłużej tylko kupuj i przygotuj małosolne. Od lat robię je z najlepszego przepisu “na sucho”. Są o wiele szybsze, prostsze i jakże pyszne. Zawsze wychodzą chrupiące, więc nie martwię się, że będą miękkie i niedobre.

Ogórki małosolne na sucho - hit wiosny

Ogórki małosolne tradycyjnie przygotowuje się w słoiku w zalewie z solą. Do naczynia dodaje się całe ząbki czosnku, koper, kawałek chrzanu. W takich warunkach ogórki gruntowe muszą spędzić od 2 do 4 dni. Wydaje się, że to niedługo, ale gdy przyjdzie ochota, to chcielibyśmy je mieć jak najszybciej. 

W takich momentach o wiele lepiej sięgnąć po ogórki małosolne na sucho. Ich szybki i prosty sposób przygotowania sprawi, że to będzie prawdziwy hit tej wiosny. Do tego czeka się na nie zaledwie 24 godziny. 

Ich smak idealnie pasuje do dań z grilla, którymi już niedługo będziemy zajadać się niemalże co weekend. Ze względu na brak dodatku wody zawsze wychodzą bardzo chrupiące i soczyste.  

Reklama

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho?

Sucha wersja ogórków małosolnych to istny banał. Miło zaskoczysz się, jak niewiele jest przy nich pracy. Mimo tego naprawdę potrafią dorównać smakiem tradycyjnej recepturze. 

Wystarczy, że oczyszczone ogórki pozbawione końcówek wrzucimy do woreczka strunowego i zasypiemy solą z przyprawami. Całość można delikatnie wymieszać, odstawić na 24 godziny i to wszystko. Po dobie są już gotowe do zjedzenia

Bardzo istotne są jednak proporcje, szczególnie jeśli chodzi o sól. Na 1 kg ogórków używa się zaledwie 1 lub 2 łyżek soli kuchennej. Z przypraw warto sięgnąć po klasyki, czyli czosnek, koper oraz chrzan. Tutaj ilość dostosuj pod własne preferencje. Warto pamiętać, że będą one działać jako aromatyzery i naturalne konserwanty. 

Sprawdź także: Oryginalny i ostry dodatek do wędlin i mięs. Jak zrobić masło miodowe?

Ogórki małosolne na sucho - przepis

Dobry przepis to podstawa. Nie inaczej jest w przypadku ogórków małosolnych na sucho. Odpowiednio skomponowane proporcje to klucz do osiągnięcia idealnego smaku, aromatu i chrupkości. A z tą recepturą uwierz mi, że wszystko wychodzi perfekcyjne. 

Po 24 godzinach leżakowania ogórki małosolne wychodzą niebywale kruche, delikatne i soczyste. W każdy kęsie wyraźnie wyczuwalna jest mieszanka przypraw i ziół, ale nie tłumi ona smaku samego ogórka. Ja na pewno przygotuję na majówkowego grilla

Składniki: 

  • 1 kg ogórków gruntowych, 
  • 1 łyżka soli, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 1 łyżka ziaren gorczycy, 
  • 2 gałązki kopru z baldaszkami, 
  • kawałek korzenia chrzanu, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 5 ziaren ziela angielskiego. 

Sposób przygotowania: 

1. Ogórki umyj i obetnij od nich końcówki. Tak przygotowane warzywa wrzuć do zamykanego woreczka foliowego. 

2. Obrany czosnek pokrój w plasterki, chrzan na małe kawałki i wrzuć je do ogórków. Dodaj również gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie. Całość równomiernie oprósz solą. 

3. Woreczek ze wszystkimi składnikami zamknij. Przed zamknięciem woreczka upuść z niego możliwie jak najwięcej powietrza. Workiem delikatnie wstrząśnij, aby ogórki równomiernie pokryły się przyprawami i solą. 

4. Worek z ogórkami włóż do lodówki na 4 godziny. 

5. Po tym czasie wyciągnij je i pozostaw w temperaturze pokojowej na kolejne 20 godzin. 

6. Ogórki małosolne na sucho są gotowe do jedzenia. Przechowuj je w lodówce. 

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Urnebes - pyszna pasta rodem z Bałkanów. Wprost idealna na grilla

Genialne ciasto na majówkę. Bez pieczenia, znika szybkiej, niż się je robi

Ukochany deser króla Jana III Sobieskiego. Zrób według starej receptury, nie pożałujesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | warzywa | przetwory