Ogórki po królewsku są wyjątkowe. Podaj je z pasztetem na pajdzie świeżego pieczywa
Ogórki po królewsku to prawdziwy hit zimowych spiżarni. Są malutkie, idealne do przekąszenia w trakcie imprezy rodzinnej albo kolacji. Mają też wyczuwalny smak papryki słodkiej i pieprzu. Dzięki przyprawom są aromatyczne i wyjątkowo smaczne.
Ogórki po królewsku to prawdziwy skarb wśród domowych przetworów. Ich smak jest wyrazisty, słodko-kwaśny, z lekką ostrą nutą. Wszystko dzięki aromatycznej zalewie na bazie wody, octu, cukru, soli i mielonej papryki słodkiej, a także dodatkom w słoiku - liściom laurowym, ziarnom pieprzu i ziela angielskiego. Choć to niby zwyczajne ogórki gruntowe, to zyskują iście królewskie wykończenie i świetnie sprawdzają się jako przystawka lub dodatek do dań.
Z czym najlepiej je jeść? Ogórki po królewsku dobrze komponują się z mięsami, szczególnie delikatniejszymi wędlinami (jak schab pieczony i szynka z indyka). Pasują także do pasztetów - zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich. To także znakomity dodatek do deski serów i wędlin - przełamuje ich tłustość i dodaje charakteru. Można je z powodzeniem podać też jako przegryzkę do alkoholu czy na świeżej pajdzie chleba ze smalcem lub masłem. Ogórki po królewsku to prosta receptura na coś wyjątkowego.
Składniki:
Do słoików:
- 2 kg malutkich ogórków gruntowych (wybieraj jędrne, równej wielkości),
- po kilka ziarenek pieprzu czarnego,
- po 2 liście laurowe,
- po 2 ziarna ziela angielskiego.
Zalewa:
- 2 litry wody,
- 600 ml octu 10%,
- 200 g cukru białego,
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
- 4 płaskie łyżeczki papryki słodkiej mielonej.
Sposób wykonania:
Ogórki dokładnie umyj w zimnej wodzie, możesz delikatnie wyszorować szczoteczką.
Na dno każdego słoika wsyp kilka ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie. Układaj ogórki ciasno pionowo lub poziomo.
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj ocet, wsyp cukier, sól i płaskie łyżeczki papryki słodkiej mielonej. Podgrzewaj mieszając, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą. Doprowadź do zagotowania, gotuj ok. 2 minuty.
Gorącą zalewą napełnij słoiki z ogórkami, aż po sam rant. Upewnij się, że ogórki są całkowicie przykryte.
Zakręć słoiki wyparzonymi pokrywkami. Wstaw do dużego garnka wyłożonego ściereczką i zalej wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuj ok. 5 minut od zagotowania wody. Nie wydłużaj tego czasu, aby ogórki zachowały swoją jędrność.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zalewam śliwki masą budyniową i wkładam do piekarnika. To najpyszniejsze i najszybsze letnie ciasto
Raz zrobiłam ten omlet i nigdy już nie wrócę do kanapek na śniadanie. Rozpływa się w ustach
Pyszna przekąska z bobem w roli głównej. Chrupiące grzanki na kolację lub imprezę