Reklama
Reklama

Orzeźwia i uzupełnia niedobory witamin. Po zjedzeniu Sałatki Długowieczności poczujesz się lepiej

Sałatka Długowieczności to niskokaloryczna przekąska, która bogata jest w witaminy, minerały, likopen, błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Dzięki użyciu pomidorów całość wychodzi niezwykle soczysta i pyszna, a odpowiednie zioła dodają jej orzeźwiającego charakteru.

Sekret Sałatki Długowieczności

Sałatka Długowieczności to zdrowy miks, który smakuje tak świeżo, jakby miał przedłużyć życie o kilka dobrych lat. Soczyste pomidory, chrupiące ogórki i papryka w towarzystwie mięty i natki pietruszki tworzą prawdziwą bombę witaminową, a kilka kropli soku z granatu i cytryny dodają świeżości. Już jedna porcja powoduje, że czujesz powrót energii i wzrost apetytu na zdrowe jedzenie.

Sałatka Długowieczności - przepis

Składniki:

  • 3 dojrzałe pomidory, 
  • 2 ogórki szklarniowe,  
  • zielona lub czerwona papryka, 
  • czerwona cebula 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, 
  • ewentualnie 2 łyżki posiekanej mięty, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 4 łyżki oliwy, 
  • 1-2 łyżki soku z granatu, 
  • sól i czarny pieprz do smaku. 

Sposób wykonania:

Umyte pomidory, ogórki i oczyszczoną paprykę pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę i także drobno posiekaj. Umieść warzywa w misce. 

W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z granatu i cytryny, dopraw solą i czarnym pieprzem. Przelej sos do warzyw. Dodaj umytą i drobno posiekaną pietruszkę oraz (jeśli lubisz) miętę. Dokładnie wymieszaj i podawaj od razu.  

Jeśli chcesz wzmocnić smak sałatki, zawiń miskę z wierzchu folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie przemieszaj i podawaj.  

Sałatka Długowieczności wybornie smakuje samodzielnie, choć możesz ją podać z kromką klasycznego lub chrupkiego pieczywa. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nasze mielone wypadają przy nich gorzej. Przetestowałam przepis na bałkańskie burgery

Dwa pyszne sery i cieniutkie ciasto. Zrobiłam popularną przekąskę z krajów bałkańskich

Jesienne smarowidło do kanapek i wrapów. Dodaj do niego grzyby

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | zdrowie | warzywa