Orzeźwia i uzupełnia niedobory witamin. Po zjedzeniu Sałatki Długowieczności poczujesz się lepiej
Sałatka Długowieczności to niskokaloryczna przekąska, która bogata jest w witaminy, minerały, likopen, błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Dzięki użyciu pomidorów całość wychodzi niezwykle soczysta i pyszna, a odpowiednie zioła dodają jej orzeźwiającego charakteru.
Sałatka Długowieczności to zdrowy miks, który smakuje tak świeżo, jakby miał przedłużyć życie o kilka dobrych lat. Soczyste pomidory, chrupiące ogórki i papryka w towarzystwie mięty i natki pietruszki tworzą prawdziwą bombę witaminową, a kilka kropli soku z granatu i cytryny dodają świeżości. Już jedna porcja powoduje, że czujesz powrót energii i wzrost apetytu na zdrowe jedzenie.
Składniki:
- 3 dojrzałe pomidory,
- 2 ogórki szklarniowe,
- zielona lub czerwona papryka,
- czerwona cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- ewentualnie 2 łyżki posiekanej mięty,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy,
- 1-2 łyżki soku z granatu,
- sól i czarny pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Umyte pomidory, ogórki i oczyszczoną paprykę pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę i także drobno posiekaj. Umieść warzywa w misce.
W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z granatu i cytryny, dopraw solą i czarnym pieprzem. Przelej sos do warzyw. Dodaj umytą i drobno posiekaną pietruszkę oraz (jeśli lubisz) miętę. Dokładnie wymieszaj i podawaj od razu.
Jeśli chcesz wzmocnić smak sałatki, zawiń miskę z wierzchu folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie przemieszaj i podawaj.
Sałatka Długowieczności wybornie smakuje samodzielnie, choć możesz ją podać z kromką klasycznego lub chrupkiego pieczywa.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nasze mielone wypadają przy nich gorzej. Przetestowałam przepis na bałkańskie burgery
Dwa pyszne sery i cieniutkie ciasto. Zrobiłam popularną przekąskę z krajów bałkańskich
Jesienne smarowidło do kanapek i wrapów. Dodaj do niego grzyby