Reklama
Reklama

Pałki z kurczaka owiń boczkiem. Raz spróbujesz i szybko będziesz chciał powtórzyć

Drób to jedno z najlżejszych i najchętniej wybieranych mięs. Pałki z kurczaka najczęściej piecze się klasycznie z przyprawami, dusi w sosie lub smaży w panierce. Jednak jest sposób, żeby podkręcić ich smak. Wystarczy owinąć je plasterkami boczku. Dzięki temu mięso zyskuje jeszcze więcej aromatu i soczystości.

Pałki z kurczaka w boczku 

Pałki z kurczaka w boczku to ciekawy pomysł na prawdziwie mięsny obiad. Dzięki owinięciu mięsa tłustym boczkiem całość jest niezwykle soczysta, aromatyczna i wilgotna, a w dodatku cechuje się wyjątkowym smakiem, z nutą wędzonki. Zapach w trakcie pieczenia jest wręcz nieziemski, a chrupiąca skórka sprawia, że całość jest połączeniem różnych tekstur i z pewnością nie jest nudne. Tak przygotowanego kurczaka możesz jeść na gorąco, od razu po wyjęciu z pieca, ale także w temperaturze pokojowej, jako szybki lunch czy przekąskę w pracy.

Przeczytaj też: Produkty białkowe, które obniżają poziom cukru. Cukrzycy powinni mieć na stałe na liście zakupów

Reklama

Pałki z kurczaka w boczku - przepis

Marynata: 

  • 100 g brązowego cukru, 
  • 2 łyżki soli, 
  • łyżka chili,
  • łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • łyżeczka cebulki granulowanej, 
  • łyżeczka czarnego pieprzu, 
  • łyżeczka wędzonej papryki. 

Kurczak: 

  • 8 pałek z kurczaka, 
  • 8 plasterków boczku wędzonego, 
  • garść pomidorków koktajlowych, 
  • garść czarnych oliwek. 

Sposób wykonania:

Przygotuj marynatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. 

Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Usuń z nich skórę, chwytając ją przez papierowy ręcznik i ciągnąć wzdłuż nogi. 

Posyp pałki z kurczaka obficie suchą marynatą i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej lub do lodówki na kilka godzin. 

Owiń mięsistą część pałek w plastry boczku. Połóż je w naczyniu żaroodpornym. Obok poukładaj pomidorki i czarne oliwki. Wierzch posyp pozostałą mieszanką przypraw. 

Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut. 

Pałki z kurczaka w boczku podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Tylko kilka składników, a efekt zachwyca. Moja ulubiona zapiekanka z młodych ziemniaków

Planujesz rodzinną imprezę lub grilla? Przygotuj prostą sałatkę imieninową

Zamiast kanapek na kolację. Sycąca i zdrowa sałatka gotowa w kilka chwil

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | mięso | dania główne