Pałki z kurczaka owiń boczkiem. Raz spróbujesz i szybko będziesz chciał powtórzyć
Drób to jedno z najlżejszych i najchętniej wybieranych mięs. Pałki z kurczaka najczęściej piecze się klasycznie z przyprawami, dusi w sosie lub smaży w panierce. Jednak jest sposób, żeby podkręcić ich smak. Wystarczy owinąć je plasterkami boczku. Dzięki temu mięso zyskuje jeszcze więcej aromatu i soczystości.
Pałki z kurczaka w boczku to ciekawy pomysł na prawdziwie mięsny obiad. Dzięki owinięciu mięsa tłustym boczkiem całość jest niezwykle soczysta, aromatyczna i wilgotna, a w dodatku cechuje się wyjątkowym smakiem, z nutą wędzonki. Zapach w trakcie pieczenia jest wręcz nieziemski, a chrupiąca skórka sprawia, że całość jest połączeniem różnych tekstur i z pewnością nie jest nudne. Tak przygotowanego kurczaka możesz jeść na gorąco, od razu po wyjęciu z pieca, ale także w temperaturze pokojowej, jako szybki lunch czy przekąskę w pracy.
Przeczytaj też: Produkty białkowe, które obniżają poziom cukru. Cukrzycy powinni mieć na stałe na liście zakupów
Marynata:
- 100 g brązowego cukru,
- 2 łyżki soli,
- łyżka chili,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżeczka cebulki granulowanej,
- łyżeczka czarnego pieprzu,
- łyżeczka wędzonej papryki.
Kurczak:
- 8 pałek z kurczaka,
- 8 plasterków boczku wędzonego,
- garść pomidorków koktajlowych,
- garść czarnych oliwek.
Sposób wykonania:
Przygotuj marynatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce.
Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Usuń z nich skórę, chwytając ją przez papierowy ręcznik i ciągnąć wzdłuż nogi.
Posyp pałki z kurczaka obficie suchą marynatą i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej lub do lodówki na kilka godzin.
Owiń mięsistą część pałek w plastry boczku. Połóż je w naczyniu żaroodpornym. Obok poukładaj pomidorki i czarne oliwki. Wierzch posyp pozostałą mieszanką przypraw.
Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut.
Pałki z kurczaka w boczku podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tylko kilka składników, a efekt zachwyca. Moja ulubiona zapiekanka z młodych ziemniaków
Planujesz rodzinną imprezę lub grilla? Przygotuj prostą sałatkę imieninową
Zamiast kanapek na kolację. Sycąca i zdrowa sałatka gotowa w kilka chwil