Pieczeń dla osób dbających o linię. Zrób ją na obiad, rodzina będzie się zajadać
Pieczeń zazwyczaj przygotowuje się z wieprzowiny lub wołowiny. Jeśli jednak ograniczasz czerwone mięso, lub wolisz delikatniejsze smaki, możesz postawić na pieczeń drobiową. Ta z naszego przepisu wychodzi lekka i delikatna, idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Bez obaw mogą jeść ją także osoby, które wybierają dietetyczne potrawy, ponieważ zawiera stosunkowo mało tłuszczu.
Pieczeń drobiowa wcale nie musi być nudna i niewyrazista. W tej wersji, z dużą ilością czosnku, chili i szczypiorku jest niesamowicie aromatyczna. Brokuł dodaje jej lekkości i delikatności. To danie świetnie sprawdzi się jako element diety osób dbających o sylwetkę czy aktywnych fizycznie - dostarcza dużej ilości białka, przy jednoczesnej minimalnej zawartości tłuszczu. Pieczeń idealnie sprawdzi się nawet na świątecznym stole czy jako element deski wędlin przy ważniejszych uroczystościach rodzinnych.
Sprawdź także: Austriacki gulasz według przedwojennego przepisu. Mięso rozpływa się w ustach
Zanim rozpoczniesz realizację przepisu, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 35 x 12 cm.
Do przygotowania tej potrawy, będziesz potrzebować:
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka,
- 130 g bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- ¼ główki brokułu,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 łyżeczka chili,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- masło do natłuszczenia formy.
Gotową pieczeń możesz podawać z ziemniaczanym purée i lekką sałatką z wiosennych warzyw, świetnie smakować tu będzie także młoda kapusta, lub warzywa na parze.
Brokuł zblanszuj w gorącej wodzie, a następnie dobrze osusz i rozdrobnij go na bardzo małe cząstki. Cebulę, szczypiorek i czosnek bardzo drobno posiekaj. Do miski włóż: mięso z kurczaka, bułkę tartą, warzywa i przyprawy. Dobrze wyrób masę mięsną, by była elastyczna i jednolita.
Formę do pieczenia o wymiarach 35 × 12 cm natłuść masłem. Przenieś do niej masę mięsną i dobrze dociśnij ją, by nie powstały kieszenie powietrzne. Przykryj pieczeń drobiową folią aluminiową.
Danie wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 15-30 minut, do ładnego zrumienienia.
Pieczeń wyjmij i lekko przestudź. Podawaj na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu. Przechowuj ją w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużyj w ciągu 4 dni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie
Przepis od podlaskich gospodyń. Postawisz na stół, goście będą patrzeć z zachwytem
Olśniewa swoim wyglądem, zniewala karmelowym smakiem. W ten weekend robię Królową Pik