Pieczony sernik z malinami. Ekspresowy przepis na święta i sylwestra
Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą. Jeśli chcesz przyrządzić proste, ale pyszne ciasto na Boże Narodzenie, to koniecznie wypróbuj przepis na pieczony sernik z malinami. Aksamitna masa serowa w połączeniu z kwaskowatymi, soczystymi malinami, to prawdziwa uczta smaków.
W internecie czy książkach kucharskich można znaleźć naprawdę wiele różnych przepisów na sernik na święta. Jeśli szukasz ciasta na ostatnią chwilę albo już rozglądasz się za sernikiem na sylwestra, to pieczony sernik z malinami brzmi jak idealna opcja. To połączenie prostego w przygotowaniu kruchego spodu z rozpływającą się w ustach masą serową. Do tego nie brakuje soczystych malin, które dodają koloru deserowi. Dzięki kwaskowatemu posmakowi tych owoców całość wychodzi przyjemna, wilgotna i nie za słodka.
Składniki:
Spód:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 40 g cukru,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 żółtka,
- 2 jajka.
Masa sernikowa:
- kilogram twarogu sernikowego z wiaderka,
- 6 jajek,
- 200 g cukru,
- 70 g miękkiego masła,
- 2 łyżki budyniu waniliowego,
- odrobina soli do ubijania białek,
- 200 g malin.
Sposób wykonania:
Przygotuj kruchy spód. Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier. Masło, które powinno być zimne, wyciągnij z lodówki i posiekaj. Dodaj do pozostałych składników wraz z jajkami i energicznie zagnieć ciasto - tak, aby nie ogrzać zbytnio masła. Kiedy będzie miało gładką konsystencję, uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.
Wyciągnij kruchy spód z lodówki. Podziel ciasto na dwie części - w proporcji 1/3 i 2/3 . Spód tortownicy o wielkości 26 cm podsyp mąką. Wyłóż większą część ciasta. Nakłuj widelcem. Mniejszą częścią wylep boki i wyrównaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i włóż ciasto do podpieczenia na około 10 minut. Wyciągnij i odstaw na czas przygotowywania masy.
Zabierz się za robienie masy sernikowej. Żółtka umieść w wysokim naczyniu i dodaj do niego cukier oraz miękkie masło. Zmiksuj. Następnie do dużej miski przełóż twaróg i przelej zmiksowaną masę. Dodaj budyń w proszku. Całość delikatnie wymieszaj. Możesz to zrobić mikserem, ale na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Osobno ubij jajka z odrobiną soli i na koniec wmieszaj pianę w masę.
Przełóż całość na podpieczony spód. Na wierzchu poukładaj umyte i osuszone maliny. Piecz najpierw 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i zostaw sernik na kolejne 70 minut. Po upieczeniu nie otwieraj od razu drzwiczek piekarnika. Poczekaj, aż delikatnie się ostudzi.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chcesz zjeść coś lekkiego i pysznego? Zrób prostą sałatkę z ogórków konserwowych
Ekspresowe ciasto z makiem i orzechami. Szybko zrobisz i szybko też zniknie, bo jest pyszne
Chleb na zakwasie z przepisu babci. Chrupiąca skórka i miękki środek