Pierniczki, które nie muszą leżakować. Do wigilii będą idealnie mięciutkie
W wielu domach nie ma świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków, w szczególności, gdy mieszkają w nich dzieci. Jeśli w tym roku nieco się zagapiliście i zapomnieliście nastawić ciasta na pierniki, nic straconego. Zdradzimy ci nasz prosty przepis na pierniczki, które nie muszą leżakować. Na pewno wyjdą miękkie i wszyscy będą się nimi zajadać.
Jeśli chcesz przygotować pierniczki, które nie muszą leżakować, to ten przepis jest dla ciebie. Kluczem do sukcesu jest zachowanie odpowiednich proporcji, a do tego wykrojenie nieco grubszych ciasteczek. Podawaj je w świątecznej puszce, na paterze obok pomarańczy i gałązek świerku lub zapakowane w celofan jako słodki prezent dla bliskich.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g mąki pszennej typu 450,
- 150 ml płynnego miodu,
- 100 g masła,
- 40 g cukru drobnego,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika.
W rondelku rozpuść masło z miodem oraz cukrem. Podgrzewaj tylko do połączenia składników, ale nie gotuj! Dodaj też na koniec przyprawę do piernika i zamieszaj. Masa powinna być jednolita. Odstaw do przestudzenia.
Do dużej miski wsyp mąkę i sodę. Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj do nich wcześniej przygotowaną i ostudzoną masę. Wbij jajka. Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 10 minut.
Ciasto rozwałkuj na grubość 5-7 mm, dzięki czemu będą od razu miękkie). Wykrawaj dowolne kształty foremkami.
Układaj pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 8-10 minut. Pilnuj, aby pierniczki się nie przypaliły
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka śledziowa pod pierzynką z buraków. Klasyczna przekąska na wigilię
Zimowe warzywo na lepszą odporność. Pomaga na stany zapalne, oczyszcza organizm i chroni serce
Najlepszy wigilijny kompot z suszu. Owoce nie są gorzkie, będziesz wyjadać po sutej kolacji