Pierwszy raz jadłam na urodzinach u koleżanki. Te śledzie to prawdziwy hit
Śledzie proboszcza to prawdziwy hit, który powinien znaleźć się w jadłospisie każdego przyjęcia. Podane z pajdą wiejskiego chleba lub w towarzystwie chrupiącej bagietki szybko znikną ze stołu. Sposób przygotowania nie jest skomplikowany, jednak sedno tkwi w zakupie dobrej jakości śledzi. Jak wybrać odpowiednie ryby i przyrządzić śledzie proboszcza?
Chcąc przygotować śledzie proboszcza, najpierw należy zaopatrzyć się w dobrej jakości ryby. Do tego przepisu najlepsze będą matiasy, czyli młode śledzie atlantyckie, które zostały złowione jeszcze przed pierwszym tarłem. Ich mięso jest nieco tłustsze i delikatniejsze niż mięso starszych osobników. Niestety, w większości przypadków są droższe od zwykłych śledzi. Jednak warto zapłacić nieco więcej, by skosztować przepysznych Śledzi Proboszcza.
Jeżeli nie masz dostępu do dobrej jakości matiasów, możesz nabyć inne śledzie. Najlepsze są te, których mięso jest jasne i dość zbite. Rozpadające się mięso śledzia może świadczyć o tym, że ryba nie jest pierwszej świeżości.
Przeczytaj też: Ta tarta robi furorę, gdy pojawia się na stole. Idealne ciasto na jesienne imprezy
Ten przepis to hit na każdej imprezie. Podane w formie przekąski, szybko znikną ze stołu. Wobec tego warto zrobić ich nieco więcej na zapas. Przepyszne śledzie przygotowane z marynowanymi grzybkami i natką pietruszki zaskoczą twoich gości.
Co będzie potrzebne do zrobienia Śledzi Proboszcza? Oto lista składników:
- 5 płatów śledziowych z matiasów (lub zwykłych, jednak wówczas trzeba pamiętać o dłuższym wymoczeniu ich w wodzie);
- 300 g marynowanych grzybów;
- 1 średniej wielkości cebula;
- 70 ml oleju;
- 60 ml octu;
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Jak już zostało wcześniej wspomniane, zwykłe śledzie wymagają dłuższego wymoczenia w wodzie. Ów proces powinien trwać około 3 godziny. Jeżeli używasz matiasów, to wymocz je przez około 20-30 minut.
- Po wymoczeniu, odsącz ryby z wody i pokrój je na niewielkie kawałki o szerokości około 2 cm. Umieść je w misce.
- Teraz zajmij się marynowanymi grzybami. Poszatkuj je na mniejsze kawałki i dodaj do ryby w misce.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę poszatkuj. Obydwa składniki dodaj do miski ze śledziami i grzybami.
- W kubku wymieszaj ocet i olej. Dodaj także słodką paprykę. Jeżeli wykorzystane zostały grzybki marynowane w occie, to ilość rzeczonego składnika możesz nieco zmniejszyć (do około 30 ml). Powstałą mieszaninę dodaj do miski z rybą i grzybkami.
- Całość dokładnie wymieszaj i umieść w słoiku (lub słoikach, jeśli nie zmieści się do jednego). Potrawę odstaw do lodówki na około 12 godzin. Możesz wydłużyć czas nawet do 24 godzin – wówczas danie będzie jeszcze lepsze.
Gdy Śledzie Proboszcza "przegryzą się" w lodówce, to wtedy będą gotowe do konsumpcji. Możesz je nieco udekorować poszatkowanym szczypiorkiem. Z czym najlepiej je podawać? Śledzie smakują rewelacyjnie z pajdą świeżego, wiejskiego chleba posmarowanego masłem. Możesz je podać również na kawałkach bagietki, robiąc z nich niewielkie kanapeczki "na raz". To rozwiązanie idealnie sprawdzi się na przyjęciach.
Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem