Pierwszy raz jadłam w Zakopanem. Teraz robię regularnie, rodzina uwielbia
Wycieczki w góry zawsze owocują nie tylko cudownymi wspomnieniami, ale też licznymi kulinarnymi inspiracjami. Tym razem przywiozłam do domu przepis na pierogi po zbójnicku. Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Skradły moje serce tak mocno, że teraz regularnie robię je w domu. Rodzina je uwielbia, ja zresztą też.
Pierogi są przysmakiem tak uniwersalnym, że można je nadziać niemalże wszystkim. Farsz do nich zrobimy klasycznie z mięsa, kapusty, grzybów, jak i słodkich, różnorakich owoców. Co kryje się w pierogach po zbójnicku z Podhala? Tego się nie spodziewasz, ale gwarantuję, że miło się zaskoczysz.
Kuchnia Podhala kojarzy się z ciężkimi potrawami. Bazuje ona głównie na tłustych wędzonkach, ale znajdziemy w niej również różne kasze czy kiszonki. Ludzie gór uwielbiają aromatyczne przyprawy.
Podczas jedzenia wyraźnie czuć, że pierogi po zbójnicku wpisują się w założenia kuchni podhalańskiej. Farsz oparty jest na połączeniu mięsa wieprzowego, popularnej tam kaszy pęczak i kaszy gryczanej. Nie zabrakło też dodatku wędzonego boczku i słoniny, które nadają wyjątkowego zapachu i tekstury.
Do tego te przyprawy i zioła. Ogromną robotę robi dodatek czosnku i suszonego majeranku. Całość doskonale dopełni świeża natka pietruszki i koperek. Wydaje się, że wszystkiego jest dużo, ale zaufaj, że nie za dużo. Składniki bardzo dobrze łączą się ze sobą, nie tłumią się wzajemnie, a wspierają.
Przeczytaj też: 5 pomysłów na udka z kurczaka. Aromatyczne, chrupiące, ze zdrowymi dodatkami
Zrobienie pierogów po zbójnicku zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto. Delikatne ciasto pierogowe otula wyjątkowy i aromatyczny farsz. Połączenie dwóch kasz, mięsa i boczku sprawia, że nadzienie jest soczyste. W efekcie rozpływa się w ustach. Podhalański przysmak jest idealny na obiad i możesz mieć pewność, że zasmakuje całej rodzinie.
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 185 ml gorącej wody,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 150 g kaszy pęczak,
- 200 g kaszy gryczanej,
- 100 g kiszonej kapusty,
- 150 g wędzonego boczku,
- 50 g słoniny,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/2 pęczka koperku,
- 2 łyżeczki soli,
- czarny pieprz mielony.
Składniki do podania:
- skwarki z boczku.
Sposób przygotowania:
1. Zacznij od przygotowania ciasta pierogowego. Na stolnicę wysyp mąkę i zrób w niej zagłębienie. Do niego wlej olej, dodaj sól i zacznij stopniowo wlewać gorącą wodę. Składniki mieszaj na początku łyżką lub nożem.
2. Gdy ciasto przestygnie, zacznij je wyrabiać w dłoniach. Po chwili powinno powstać miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 20 minut.
3. W tym czasie zajmij się farszem. Osobno ugotuj w osolonej wodzie kaszę pęczak i kaszę gryczaną. Na patelni wytop słoninę i pokrojony boczek. Gdy się zarumienią, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażaj chwilę. Następnie dodaj mięso i smaż, aż osiągnie pożądaną barwę.
4. Na osobnej patelni podduś posiekaną kapustę kiszoną z odrobiną wody. Gdy zmięknie, połącz ją z mięsną częścią. Dodaj również ugotowane kasze. Całość dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą, pieprzem, posiekanymi ziołami. Dokładnie wymieszaj.
5. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienko na stolnicy wysypanej mąką. Z użyciem szklanki wycinaj kółka. Na każdy placuszek nałóż porcję farszu, zlep brzegi tak, aby utworzył się kształt pieroga.
6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pierogi wrzucaj w takich porcjach, aby nie dotykały się wzajemnie. Gotuj przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po tym czasie od razu wyciągaj je z wody z użyciem łyżki cedzakowej.
7. Gotowe pierogi po zbójnicku podawaj z dodatkiem chrupiących skwarków z boczku.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Fit pasztet z kurczaka. Mogą go jeść osoby na diecie i sportowcy
Przedwojenna zupa pomidorowa. Tradycyjna receptura i niebanalny dodatek