Reklama
Reklama

Pierwszy raz jadłam w Zakopanem. Teraz robię regularnie, rodzina uwielbia

Wycieczki w góry zawsze owocują nie tylko cudownymi wspomnieniami, ale też licznymi kulinarnymi inspiracjami. Tym razem przywiozłam do domu przepis na pierogi po zbójnicku. Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Skradły moje serce tak mocno, że teraz regularnie robię je w domu. Rodzina je uwielbia, ja zresztą też.

Pierogi są przysmakiem tak uniwersalnym, że można je nadziać niemalże wszystkim. Farsz do nich zrobimy klasycznie z mięsa, kapusty, grzybów, jak i słodkich, różnorakich owoców. Co kryje się w pierogach po zbójnicku z Podhala? Tego się nie spodziewasz, ale gwarantuję, że miło się zaskoczysz.

Pierogi po zbójnicku przysmak z Podhala

Kuchnia Podhala kojarzy się z ciężkimi potrawami. Bazuje ona głównie na tłustych wędzonkach, ale znajdziemy w niej również różne kasze czy kiszonki. Ludzie gór uwielbiają aromatyczne przyprawy.

Podczas jedzenia wyraźnie czuć, że pierogi po zbójnicku wpisują się w założenia kuchni podhalańskiej. Farsz oparty jest na połączeniu mięsa wieprzowego, popularnej tam kaszy pęczak i kaszy gryczanej. Nie zabrakło też dodatku wędzonego boczku i słoniny, które nadają wyjątkowego zapachu i tekstury. 

Reklama

Do tego te przyprawy i zioła. Ogromną robotę robi dodatek czosnku i suszonego majeranku. Całość doskonale dopełni świeża natka pietruszki i koperek. Wydaje się, że wszystkiego jest dużo, ale zaufaj, że nie za dużo. Składniki bardzo dobrze łączą się ze sobą, nie tłumią się wzajemnie, a wspierają. 

Przeczytaj też: 5 pomysłów na udka z kurczaka. Aromatyczne, chrupiące, ze zdrowymi dodatkami

Przepis na pierogi po zbójnicku

Zrobienie pierogów po zbójnicku zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto. Delikatne ciasto pierogowe otula wyjątkowy i aromatyczny farsz. Połączenie dwóch kasz, mięsa i boczku sprawia, że nadzienie jest soczyste. W efekcie rozpływa się w ustach. Podhalański przysmak jest idealny na obiad i możesz mieć pewność, że zasmakuje całej rodzinie. 

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej, 
  • 185 ml gorącej wody, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Składniki na farsz:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 150 g kaszy pęczak, 
  • 200 g kaszy gryczanej, 
  • 100 g kiszonej kapusty, 
  • 150 g wędzonego boczku, 
  • 50 g słoniny, 
  • 2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, 
  • 1/2 pęczka koperku, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • czarny pieprz mielony. 

Składniki do podania: 

  • skwarki z boczku. 

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania ciasta pierogowego. Na stolnicę wysyp mąkę i zrób w niej zagłębienie. Do niego wlej olej, dodaj sól i zacznij stopniowo wlewać gorącą wodę. Składniki mieszaj na początku łyżką lub nożem. 

2. Gdy ciasto przestygnie, zacznij je wyrabiać w dłoniach. Po chwili powinno powstać miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 20 minut. 

3. W tym czasie zajmij się farszem. Osobno ugotuj w osolonej wodzie kaszę pęczak i kaszę gryczaną. Na patelni wytop słoninę i pokrojony boczek. Gdy się zarumienią, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażaj chwilę. Następnie dodaj mięso i smaż, aż osiągnie pożądaną barwę. 

4. Na osobnej patelni podduś posiekaną kapustę kiszoną z odrobiną wody. Gdy zmięknie, połącz ją z mięsną częścią. Dodaj również ugotowane kasze. Całość dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą, pieprzem, posiekanymi ziołami. Dokładnie wymieszaj.

5. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienko na stolnicy wysypanej mąką. Z użyciem szklanki wycinaj kółka. Na każdy placuszek nałóż porcję farszu, zlep brzegi tak, aby utworzył się kształt pieroga. 

6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pierogi wrzucaj w takich porcjach, aby nie dotykały się wzajemnie. Gotuj przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po tym czasie od razu wyciągaj je z wody z użyciem łyżki cedzakowej.

7. Gotowe pierogi po zbójnicku podawaj z dodatkiem chrupiących skwarków z boczku. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Fit pasztet z kurczaka. Mogą go jeść osoby na diecie i sportowcy

Przedwojenna zupa pomidorowa. Tradycyjna receptura i niebanalny dodatek

Gdy raz spróbujesz tego ciasta, wciąż będziesz o nim myśleć. Przepis na Słodkiego Kochanka jest prosty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | dania główne | pierogi