Chrupiąca grzanka z warzywami i kremowym serkiem. Robię zawsze, gdy nie mam pomysłu na kolację
Przekąska z pieczonej papryki wychodzi naprawdę lekka i kolorowa, a przez to od razu bardziej apetyczna. To według mnie idealny sposób na szybką kolację lub przystawkę, która zachwyci na imprezie. Słodycz pieczonej papryki łączy się z soczystością ogórka i aromatem dodanej zieleniny. To grzech nie spróbować tak pysznego dania.
Pieczona papryka to bardzo wyrazisty składnik, dlatego uwielbiam, gdy jest bazą moich dań. Jej miękki miąższ, delikatna słodycz i lekko dymny aromat sprawiają, że doskonale komponuje się z warzywami, ziołami i kremowymi serkami. Taka przekąska świetnie wygląda, pachnie i smakuje - oddziałuje dosłownie na każdy zmysł. Do przygotowania pysznej kolacji albo imprezowej przystawki wystarczy tylko kilka składników. Gwarantuję, że bez trudu podbije serca (i żołądki) bliskich osób.
Aromatyczne, intensywnie czerwone warzywo to klucz do sukcesu tej przekąski. Jak się piecze paprykę, żeby wyszła idealnie? Najprościej jest ułożyć umyte, osuszone, przekrojone i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki na blaszce wyłożonej papierem. Ja - szczególnie gdy piekę małą liczbę warzyw - często układam je w lekko natłuszczonej formie do tarty (w ten sposób mogę szybko wrzucić ją potem do zmywarki). Blaszkę lub formę wstawia się następnie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 30 minut. Znakiem rozpoznawczym, że warzywa są już gotowe, jest zarumieniona i miejscami przypalona skórka.
Po wyjęciu z piekarnika warto przełożyć je do naczynia (chyba że jest w formie) i przykryć na kilka minut folią spożywczą. Dzięki temu skórka łatwiej odejdzie od miąższu, a wnętrze pozostanie miękkie i soczyste. Po wystudzeniu należy usunąć skórkę. Pieczona papryka nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale też zachowuje większość wartości odżywczych. Jest źródłem witamin C i E oraz beta-karotenu, które uwalniają się podczas pieczenia. Warto jednak uważać na przypaloną skórkę - choć dodaje aromatu, w nadmiarze może być ciężkostrawna.
Przekąska z pieczonej papryki to doskonała propozycja na lekką kolację lub elegancką przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Pieczona papryka w połączeniu z chrupiącym ogórkiem, świeżą zieleniną i aromatycznym dressingiem tworzy smak, który przyjemnie orzeźwia. Całość podana na grzance z oliwą i serkiem typu philadelphia jest delikatna, kremowa i soczysta.
Przekąska z pieczonej papryki - przepis
Składniki:
- 2 czerwone papryki (średniej wielkości),
- ogórek gruntowy,
- pęczek świeżej kolendry,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- oliwa z oliwek,
- bagietka pszenna,
- duży ząbek czosnku,
- serek typu philadelphia.
Sposób wykonania:
Krok 1
Papryki dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń z nich ogonki oraz gniazda nasienne. Na spód formy wlej odrobinę oliwy z oliwek i rozprowadź pędzelkiem. Połóż przekrojone warzywa, rozcięciem do dołu.
Krok 2
Włóż naczynie do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika (w trybie góra-dół) i piecz ok. 30 minut. Wyjmij, gdy góra warzyw będzie przyrumieniona. U mnie wyszło dość dużo przypalonej skórki, ale uważaj - papryka może być wtedy nieco bardziej ciężkostrawna (trzeba wówczas dokładnie ją obrać).
Krok 3
Przykryj na chwilę naczynie folią spożywczą. To ułatwi zdejmowanie zewnętrznej warstwy. Po kilku minutach odkryj i oderwij delikatnie skórkę. Odstaw na chwilę, żeby ostygła.
Krok 4
Zajmij się pozostałymi warzywami. Do miski wsyp umyty, osuszony i pokrojony w cienkie półplasterki ogórek. Dodaj też poszatkowaną, umytą i osuszoną natkę kolendry. W końcu obraną i ostudzoną paprykę pokrój na cienkie, nie za długie paseczki i również włóż do miski.
Krok 5
Składniki w misce zalej łyżeczką octu balsamicznego. Przekąska nie wymaga wielu przypraw, bo ocet skutecznie podkręci wyrazisty smak papryki. Jeśli nie przepadasz za smakiem octu balsamicznego, połącz łyżeczkę oliwy np. ze świeżym pieprzem lub płatkami chili. Zmieni to smak przekąski, ale będzie równie pyszna. Wymieszaj wszystko i odstaw, żeby aromaty składników się przegryzły.
Krok 6
Bagietkę pokrój na kromki i wysmaruj z jednej strony oliwą z oliwek (to będzie wierzch grzanki). Nie musi być to gruba warstwa tłuszczu. Usmaż przez chwilę na rozgrzanej patelni (wystarczy kilka minut, połóż nasmarowaną stronę na patelnię) lub włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 5-7 minut (na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, nasmarowana strona grzanki ma być na wierzchu). Pieczywo powinno wyjść chrupiące.
Krok 7
Obierz duży ząbek czosnku i przekrój wzdłuż. Natrzyj nim każdą z podpieczonych kromek, aby złapały nieco aromatu. Jeśli lubisz taki wyrazisty smak czosnku, możesz go też upiec z papryką (wrzuć do formy kilka ząbków w łupince), a następnie wycisnąć i rozsmarować delikatnie na pieczywie. Pamiętaj jednak, że będzie mocno wyczuwalny, więc nie jest najlepszym pomysłem np. na eleganckiej imprezie (gdzie każdy chce zachować świeży oddech).
Krok 8
Na każdą grzankę nałóż odrobinę serka kanapkowego typu philadelphia. Rozsmaruj na równą warstwę.
Krok 9
Podpieczone plastry bagietki z serkiem przełóż na talerz. Wykładaj na wierzch "zamarynowane" w occie warzywa. Uważaj, żeby nie wystawały poza kromkę - ma się je dać łatwo zjeść, bez brudzenia. Zapewniam, że goście - już od samego patrzenia na przekąskę - robią się głodni.
Grzanki z pieczoną papryką można przygotować na klasycznej bagietce, ale świetnie sprawdzą się też zdrowsze alternatywy. Możesz śmiało zamienić ją na pieczywo żytnie, orkiszowe lub razowe. Dzięki temu przekąska stanie się bardziej sycąca i bogatsza w błonnik. Jeśli chcesz, żeby była lżejsza, możesz podać ją na cienkich krakersach z ziarnami albo nawet z kaszą jaglaną.
Kolendra, choć w tym przepisie gra ważną rolę, nie wszystkim smakuje. Jej miejsce może zająć natka pietruszki, koper, a nawet szczypiorek. Wszystko zależy od tego, co akurat masz w lodówce i na co masz ochotę. Dla podkręcenia smaku możesz dodać trochę płatków chili lub świeżo zmielony pieprz. Wyrazisty finisz doda charakteru przekąsce.
Przekąska z pieczonej papryki to uniwersalna baza, z której łatwo stworzyć pełnowartościowy posiłek. Wymaga niewiele pracy, a zachwyca kolorem, aromatem i smakiem. Warto od razu przygotować więcej pieczonej papryki i przechowywać ją w lodówce. Przyspieszy przyrządzanie potrawy i przyda się za każdym razem, gdy zabraknie pomysłu na kolację.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak usmażyć cieniutkie naleśniki? Pamiętaj o dwóch prostych zasadach
Kultowy przysmak z PRL-u znów jest doceniany. Pomaga nie tylko na obolałe stawy