Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie
Do codziennej rutyny, szczególnie jesienią i zimą, warto wprowadzić napój na bazie prawdziwego kakao. W przeciwieństwie do gotowego, słodzonego proszku pełne jest cennych składników odżywczych - chroni serce, wspiera pamięć i dodaje energii. Wystarczy tylko ciepłe mleko i gorzka przyprawa, żeby przygotować zdrową alternatywę dla kawy.
Większość osób zapytanych o kakao, pomyśli od razu o słodzonym proszku, który bardziej przypomina deser niż zdrowy napój. Tymczasem to prawdziwe, gorzkie kakao jest skarbnicą antyoksydantów, magnezu i żelaza, które wspierają organizm na wielu płaszczyznach. Korzystnie działają na układ krążenia, mózg i układ nerwowy. Przygotowanie jakościowego kakao jest równie proste - wystarczy tylko ciepłe mleko i kilka łyżek naturalnej przyprawy. Jeśli masz ochotę zamienić poranną kawę na zdrową alternatywę, prawdziwe kakao będzie doskonałym wyborem.
Codzienne picie kakao może przynieść zaskakująco wiele korzyści zdrowotnych. W odróżnieniu od słodzonego napoju typu instant, naturalna przyprawa zawiera ogromne ilości flawonoidów. To silne antyoksydanty, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, działają przeciwzapalnie i spowalniają procesy starzenia. Odpowiadają one również za ochronę serca i układu krążenia. Regularne picie kakao obniża ciśnienie krwi, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i wspiera prawidłową pracę serca. Napój wykazuje też potencjał antynowotworowy i poprawia odporność.
W prawdziwym kakao znajduje się też spora dawka magnezu. Dzięki niemu organizm lepiej radzi sobie ze stresem i zmęczeniem. Magnez wspiera koncentrację i pamięć, dlatego kubek kakao może być dobrym wyborem przed ważnym dniem w pracy czy przed nauką. Dodatkowo żelazo zawarte w napoju wspiera produkcję czerwonych krwinek, co przeciwdziała anemii.
Osoby, które piją kakao codziennie, mogą też zauważyć poprawę nastroju. Wszystko za sprawą teobrominy i tryptofanu - substancji, które wspierają produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Nic dziwnego, że po kubku napoju można poczuć się spokojniejszym i zrelaksowanym.
Co ciekawe, kakao ma także wpływ na odchudzanie. Zawiera błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę jelit i daje uczucie sytości. To odbiera ochotę na podjadanie niezdrowych przekąsek. Kakao pomaga również regulować poziom cukru we krwi i wspiera metabolizowanie tłuszczów.
Kto powinien pić kakao codziennie? Praktycznie każdy, kto chce zadbać o swoje serce, pamięć i dodać sobie trochę energii. Skorzystają na nim zwłaszcza osoby pracujące umysłowo, sportowcy i ci, którzy często czują obniżenie nastroju lub zmęczenie. Warto jednak dodać, że kakao zawiera kofeinę i teobrominę, dlatego osoby z nadciśnieniem czy chorobami serca powinny konsultować częstotliwość spożywania z lekarzem.
Choć większości osób wydaje się, że tylko kawa potrafi z rana postawić na nogi, to kakao także ma delikatne właściwości pobudzające. Napój zawdzięcza to teobrominie i niewielkiej ilości kofeiny. Różnica polega na tym, że kakao działa łagodniej - nie powoduje nagłego skoku energii, a raczej stopniowo poprawia koncentrację i dodaje sił.
Z tego powodu niektórzy decydują się zamienić poranną kawę na kubek gorzkiego kakao. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy źle znoszą mocne działanie kofeiny - odczuwają po niej drżenie rąk, kołatanie serca czy problemy żołądkowe. Kakao pobudza w sposób naturalny, a przy tym jednocześnie relaksuje i poprawia nastrój.
Warto też wspomnieć, że dzięki dużej zawartości magnezu, kakao wspiera układ nerwowy. To sprawia, że łatwiej jest później poradzić sobie ze stresem w ciągu dnia. Napój nie tylko dodaje więc energii, ale też równoważy emocje. Nie trzeba całkowicie rezygnować z kawy, ale przy jej nadmiarze - jeden kubek można zamienić na równie zdrową alternatywę.
Wbrew pozorom zrobienie smacznego kakao o wysokiej jakości jest bardzo proste. Wystarczy podgrzać ok. 200 ml mleka 2% w rondelku (aby było ciepłe, nie wrzące). Do kubka lub szklanki (o pojemności 250 ml) należy wsypać 2-3 kopiate łyżeczki gorzkiego kakao. Można dodać 1/3 łyżeczki cukru brązowego, ksylitolu, miodu lub ekstraktu z wanilii, aby przełamać smak przyprawy (nie jest to konieczne). Następnie należy zalać ją małą ilością podgrzanego mleka i wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Wystarczy dolać pozostałą część mleka, dokładnie przemieszać i dobre kakao jest już gotowe.
Aby wzbogacić smak i właściwości prozdrowotne napoju, można też dodać przyprawy korzenne (wówczas nie trzeba używać słodziku). Najlepiej sprawdzą się cynamon, kardamon, imbir i szczypta chili. Dodatki podbiją aromat kakao, ale także zwiększą jego działanie rozgrzewające i przeciwzapalne. Dobrym pomysłem jest także posypanie napoju startą gorzką czekoladą - to dodatkowa porcja antyoksydantów i przyjemność dla podniebienia.
Kakao można pić rano - jako zamiennik kawy, ale także wieczorem - najlepiej bez dodatku cukru, za to z przyprawami.
Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl
Zobacz też:
Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom
Zapomniana, a taka smaczna. Ryba lepsza od dorsza, delikatna, prawie nie ma ości
Przepis pokazała mi koleżanka, nie ma lepszego ciasta do kawy i herbaty. W weekend zrobię na pewno