Reklama
Reklama

Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie

Do codziennej rutyny, szczególnie jesienią i zimą, warto wprowadzić napój na bazie prawdziwego kakao. W przeciwieństwie do gotowego, słodzonego proszku pełne jest cennych składników odżywczych - chroni serce, wspiera pamięć i dodaje energii. Wystarczy tylko ciepłe mleko i gorzka przyprawa, żeby przygotować zdrową alternatywę dla kawy.

Większość osób zapytanych o kakao, pomyśli od razu o słodzonym proszku, który bardziej przypomina deser niż zdrowy napój. Tymczasem to prawdziwe, gorzkie kakao jest skarbnicą antyoksydantów, magnezu i żelaza, które wspierają organizm na wielu płaszczyznach. Korzystnie działają na układ krążenia, mózg i układ nerwowy. Przygotowanie jakościowego kakao jest równie proste - wystarczy tylko ciepłe mleko i kilka łyżek naturalnej przyprawy. Jeśli masz ochotę zamienić poranną kawę na zdrową alternatywę, prawdziwe kakao będzie doskonałym wyborem.

Reklama

Co daje codzienne picie kakao?

Codzienne picie kakao może przynieść zaskakująco wiele korzyści zdrowotnych. W odróżnieniu od słodzonego napoju typu instant, naturalna przyprawa zawiera ogromne ilości flawonoidów. To silne antyoksydanty, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, działają przeciwzapalnie i spowalniają procesy starzenia. Odpowiadają one również za ochronę serca i układu krążenia. Regularne picie kakao obniża ciśnienie krwi, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i wspiera prawidłową pracę serca. Napój wykazuje też potencjał antynowotworowy i poprawia odporność.

W prawdziwym kakao znajduje się też spora dawka magnezu. Dzięki niemu organizm lepiej radzi sobie ze stresem i zmęczeniem. Magnez wspiera koncentrację i pamięć, dlatego kubek kakao może być dobrym wyborem przed ważnym dniem w pracy czy przed nauką. Dodatkowo żelazo zawarte w napoju wspiera produkcję czerwonych krwinek, co przeciwdziała anemii.

Osoby, które piją kakao codziennie, mogą też zauważyć poprawę nastroju. Wszystko za sprawą teobrominy i tryptofanu - substancji, które wspierają produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Nic dziwnego, że po kubku napoju można poczuć się spokojniejszym i zrelaksowanym. 

Co ciekawe, kakao ma także wpływ na odchudzanie. Zawiera błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę jelit i daje uczucie sytości. To odbiera ochotę na podjadanie niezdrowych przekąsek. Kakao pomaga również regulować poziom cukru we krwi i wspiera metabolizowanie tłuszczów.

Kto powinien pić kakao codziennie? Praktycznie każdy, kto chce zadbać o swoje serce, pamięć i dodać sobie trochę energii. Skorzystają na nim zwłaszcza osoby pracujące umysłowo, sportowcy i ci, którzy często czują obniżenie nastroju lub zmęczenie. Warto jednak dodać, że kakao zawiera kofeinę i teobrominę, dlatego osoby z nadciśnieniem czy chorobami serca powinny konsultować częstotliwość spożywania z lekarzem.

Czy kakao działa pobudzająco?

Choć większości osób wydaje się, że tylko kawa potrafi z rana postawić na nogi, to kakao także ma delikatne właściwości pobudzające. Napój zawdzięcza to teobrominie i niewielkiej ilości kofeiny. Różnica polega na tym, że kakao działa łagodniej - nie powoduje nagłego skoku energii, a raczej stopniowo poprawia koncentrację i dodaje sił.

Z tego powodu niektórzy decydują się zamienić poranną kawę na kubek gorzkiego kakao. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy źle znoszą mocne działanie kofeiny - odczuwają po niej drżenie rąk, kołatanie serca czy problemy żołądkowe. Kakao pobudza w sposób naturalny, a przy tym jednocześnie relaksuje i poprawia nastrój

Warto też wspomnieć, że dzięki dużej zawartości magnezu, kakao wspiera układ nerwowy. To sprawia, że łatwiej jest później poradzić sobie ze stresem w ciągu dnia. Napój nie tylko dodaje więc energii, ale też równoważy emocje. Nie trzeba całkowicie rezygnować z kawy, ale przy jej nadmiarze - jeden kubek można zamienić na równie zdrową alternatywę.

Jak zrobić dobre kakao?

Wbrew pozorom zrobienie smacznego kakao o wysokiej jakości jest bardzo proste. Wystarczy podgrzać ok. 200 ml mleka 2% w rondelku (aby było ciepłe, nie wrzące). Do kubka lub szklanki (o pojemności 250 ml) należy wsypać 2-3 kopiate łyżeczki gorzkiego kakao. Można dodać 1/3 łyżeczki cukru brązowego, ksylitolu, miodu lub ekstraktu z wanilii, aby przełamać smak przyprawy (nie jest to konieczne). Następnie należy zalać ją małą ilością podgrzanego mleka i wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Wystarczy dolać pozostałą część mleka, dokładnie przemieszać i dobre kakao jest już gotowe.

Aby wzbogacić smak i właściwości prozdrowotne napoju, można też dodać przyprawy korzenne (wówczas nie trzeba używać słodziku). Najlepiej sprawdzą się cynamon, kardamon, imbir i szczypta chili. Dodatki podbiją aromat kakao, ale także zwiększą jego działanie rozgrzewające i przeciwzapalne. Dobrym pomysłem jest także posypanie napoju startą gorzką czekoladą - to dodatkowa porcja antyoksydantów i przyjemność dla podniebienia. 

Kakao można pić rano - jako zamiennik kawy, ale także wieczorem - najlepiej bez dodatku cukru, za to z przyprawami. 

Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz też:

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom

Zapomniana, a taka smaczna. Ryba lepsza od dorsza, delikatna, prawie nie ma ości

Przepis pokazała mi koleżanka, nie ma lepszego ciasta do kawy i herbaty. W weekend zrobię na pewno

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje