Po świątecznej uczcie masz ochotę na coś lekkiego? Na obiad zrób dietetyczny gulasz warzywny
Chociaż bożonarodzeniowe dania są przepyszne, po świątecznym biesiadowaniu wiele osób ma ochotę na coś lżejszego. Jeśli szukasz przepisu na lekkostrawny, niskokaloryczny obiad dietetyczny gulasz warzywny będzie doskonałym wyborem. Nie tylko jest zdrowy, ale za sprawą różnorodnej kompozycji warzyw i przypraw, smakuje doskonale.
Aby wyczarować zdrowy i smaczny obiad, wystarczy połączyć ze sobą kilka kolorowych warzyw oraz aromatycznych przypraw. Dietetyczny gulasz warzywny bez mięsa jest również bardzo sycący, dostarczy mnóstwo witamin, minerałów, antyoksydantów, oraz cennego błonnika pokarmowego. Idealnie sprawdzi się jako obiad lub kolację. Dodatkowo świetnie rozgrzewa, dlatego warto pałaszować go zimą.
Sprawdź także: Zrób to danie, gdy brakuje ci czasu. Z tą zapiekanką poradzi sobie nawet laik
Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na warzywny gulasz, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby urozmaicić go o dodatkowe składniki. Świetnie pasować będą tu brokuły, fasolka szparagowa, brukselka, groszek zielony, czosnek, pomidory, czy marchewka. Takie danie jest świetnym pomysłem, gdy chcesz zrobić porządki w lodówce.
Składniki:
- 100 g pieczarek,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka czerwona,
- 1 marchewka,
- 1 cebula.
Przyprawy:
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 1 ziele angielskie,
- 1 liść laurowy,
- pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
- 200 ml wody lub bulionu drobiowego,
- sól i pieprz,
- oliwa do smażenia.
Pieczarki umyj, osusz i pokrój w paski. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, posiekaj na takie same kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Cebulę posiekaj w piórka.
Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Podsmaż cebulę do zeszklenia, a następnie dodaj pieczarki. Smaż razem, aż pieczarki zmiękną i puszczą sok. Dodaj marchewkę i smaż przez około 3-4 minuty. Do podsmażonych składników dodaj papryki oraz ziele angielskie i liść laurowy. Dopraw papryką mieloną, solą i pieprzem. Do warzyw wlej wodę lub bulion drobiowy, a następnie dodaj sos sojowy. Przykryj i duś przez około 15-20 minut. Na koniec, jeśli jest taka potrzeba, rozprowadź skrobię w odrobinie wody. Wlej na patelnię i energicznie zamieszaj. Zagotuj i podawaj dietetyczny gulasz warzywny z pieczywem, kaszą albo bez dodatków.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze
Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad
Pączki bez grama tłuszczu, miękkie i puszyste. Robię już trzeci sezon