Reklama
Reklama

Polski król odkrył je przez przypadek. Baby Neapolitańskie to wilgotne ciastka z kremem

Baby Neapolitańskie to tradycyjny, włoski deser. Można je nazwać ponczowaną kuzynką naszej klasycznej baby drożdżowej. Wcale nie trzeba jednak czekać na Wielkanoc, żeby je upiec. Są idealnym deserem do popołudniowej kawy. Co ciekawe, z ich powstaniem miał związek polski król.

Co to są Baby Neapolitańskie?

Baby Neapolitańskie, znane też jako rum baba, to bardzo wilgotne babeczki drożdżowe, nasączone syropem alkoholowym i wypełnione delikatnym kremem cukierniczym. Istnieje kilka legend związanych z ich powstaniem. Według pierwszej z nich stworzono je na życzenie Gerolamo Baby, czyli osiemnastowiecznego króla Neapolu. Był on wielbicielem słodyczy, dlatego po spróbowaniu suchego ciasta, poprosił o nasączenie go rumem. Druga historia związana jest jednak z polskim królem z XVIII wieku - Stanisławem Leszczyńskim. Gościł on u neapolitańskiego władcy, który zdenerwował się i cisnął babką w kredens, rozbijając butelkę rumu. Alkohol wylał się na ciasto. Polski król skosztował naponczowanego wypieku i docenił podobieństwo do naszej drożdżowej babki. Niezależnie, jak dokładnie powstało ciasto, jest znane do dziś i lubiane we Włoszech.

Baby Neapolitańskie - przepis krok po kroku

Składniki:

Baby: 

  • 260 g mąki pszennej, 
  • 200 g masła, 
  • 100 ml mleka, 
  • 3 jajka, 
  • 3 łyżeczki drożdży instant, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • szczypta soli. 

Syrop: 

  • 750 ml wody, 
  • 400 g cukru, 
  • 50 ml ciemnego rumu, 
  • 4 łyżeczki skórki cytrynowej, 
  • laska wanilii. 

Krem: 

  • 700 ml mleka, 
  • 150 g cukru, 
  • 6 żółtek, 
  • 30 g mąki pszennej, 
  • laska wanilii, 
  • szczypta soli. 

Polewa: 

  • 400 g cukru pudru, 
  • 3 łyżki soku z cytryny, 
  • łyżeczka kakao. 

Sposób wykonania:

Przygotuj syrop. Wszystkie składniki z wyłączeniem rumu doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, do rozpuszczenia cukru. Zdejmij całość z ognia i odstaw na ok. 20 minut, a następnie wymieszaj z rumem. Odstaw. 

Przygotuj krem. W garnuszku podgrzej szklankę mleka z dodatkiem wanilii. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia. W innym rondelku ubij trzepaczką żółtka z cukrem. Dodaj mąkę, sól i pozostałe mleko. Wymieszaj do całkowitego rozprowadzenia grudek. Wlej gorące mleko do zimnej mieszanki i cały czas mieszając, postaw całość na ogniu. Gotuj wszystko przez 5 minut, aż zgęstnieje. Odstaw i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce do momentu zużycia. 

Przygotuj baby. Masło rozpuść i ostudź. Ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami i 1/2 szklanki mąki. Odstaw na ok. 15 minut, a następnie dodawaj po jednym jajku, mieszając po każdym. Dodaj pozostałą mąkę, cukier i sól. Gdy ciasto zacznie się formować, wlej masło. Wyrób i odstaw na 10 minut. Formę na baby posmaruj masłem i obsyp mąką. Przenieś ciasto równomiernie do foremek, do połowy wysokości. Przykryj całość ściereczką kuchenną i odstaw na 30 minut lub do wyrośnięcia do górnej krawędzi. 

Wstaw baby do piekarnika rozgrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25-30 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem z foremek. 

Syrop wlej do strzykawki cukierniczej i nastrzykuj nim wszystkie baby, aż będą mocno wilgotne w środku. Ostrym nożem natnij górę każdej baby, wycinając niewielki fragment w kształcie łódeczki. Środek napełnij przygotowanym wcześniej kremem. Wyrównaj. 

Przygotuj polewę. Cukier puder rozprowadź w soku z cytryny. W razie potrzeby kontroluj gęstość polewy wodą. Powinna być gęsta, ale jednocześnie łatwo się rozprowadzać. Białym lukrem pokryj wierzch bab neapolitańskich, pozostawiając ok. łyżeczkę lukru do dalszego wykorzystania. Do odłożonego lukru dodaj przesiane kakao i wymieszaj, w razie potrzeby lekko podgrzewając w mikrofalówce. Za pomocą łyżki lub patyczka nanoś dekoracyjne esy floresy. 

Baby odstaw do całkowitego zastygnięcia lukru. Przechowuj je w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Źródło: terazgotuje.pl, wakacjewewloszech.pl

Zobacz też:

Zrobisz raz, będziesz marzyć o tym farszu. Pierogi z przepisu babci, lepszych nie ma

Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość

To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze | ciastka | desery | kuchnia włoska