Reklama
Reklama

Polskie, tradycyjne gołąbki są bezkonkurencyjne. Ale smak tureckich mnie zachwycił

Gołąbki po turecku wydają się dość egzotycznym daniem, choć na pierwszy rzut oka wyglądają zupełnie jak uwielbiana przez wielu polska potrawa. Sekret tkwi w składnikach – w wariancie tureckim, zamiast kapusty używa się liści winogron oraz jagnięciny. Jak przygotować smakowite gołąbki po turecku? Sprawdź przepis.

W kuchni tureckiej znajdziemy połączenie azjatyckich, arabskich i europejskich smaków. Nie brakuje w niej warzyw oraz aromatycznych przypraw. Wśród tureckich potraw, które skradają serca Polaków, nie można nie wyróżnić dolmades. Podpowiemy ci, w jaki sposób je przygotować.

Sprawdź także: Kurczak Hoisin w aromatycznym azjatyckim sosie. Podaj go wraz z ryżem

Polskie gołąbki są najlepsze, ale...

Istnieje nieco inna wersja gołąbków, która również zasługuje na uwagę. Mianowicie, chodzi o dolmades – potrawę wywodzącą się z kuchni greckiej, tureckiej czy azerskiej. W niektórych krajach może być znana pod nazwą dolma. Na pierwszy rzut oka, takie tureckie gołąbki nie różnią się bardzo od tych polskich. Należy jednak zaznaczyć, że do przygotowywania dolmy używa się liści winogron. Ponadto mięso, będące jednym ze składników farszu, to jagnięcina. Oprócz tego, w tym wariancie gołąbków również używa się ryżu i cebuli. 

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę gołąbkami w nieszablonowym wydaniu? Przygotuj danie w wersji tureckiej, a wszyscy będą się nim zajadać. Choć polskie gołąbki są najlepsze, to warto od czasu do czasu spróbować czegoś nowego.

Sprawdź także: Pierwszy raz zjadłam, będąc na Krecie. Ta jajecznica jest tak syta, że pół dnia nie odczuwasz głodu

Gołąbki po turecku – przepis

Jak przygotować gołąbki po turecku? Kluczowym składnikiem są tu oczywiście liście winogron. Tego rodzaju produkt możemy nabyć w sklepach z zagraniczną żywnością, większych marketach lub przez internet. Do przygotowania gołąbków po turecku potrzebna będzie również mielona jagnięcina, aczkolwiek danie można trochę spolszczyć i zamiast jagnięciny użyć mięsa mielonego z szynki lub karkówki. 

Oto pełna lista składników potrzebnych do przyrządzenia gołąbków po turecku: 

  • 500 g mięsa mielonego; 
  • Około 35-40 liści winogron; 
  • 200 g ryżu; 
  • 1 średniej wielkości cebula; 
  • Niewielki pęczek pietruszki lub kolendry; 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego; 
  • 1 łyżeczka tymianku; 
  • 1 łyżeczka majeranku; 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku; 
  • Sól i pieprz; 
  • Łyżka oliwy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż ją na oliwie, dodaj mięso, a następnie przypraw solą i pieprzem. Uzupełnij całość pozostałymi przyprawami. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego. Poszatkuj natkę pietruszki lub kolendrę i wrzuć do mięsa. 
  2. Ugotuj ryż "al dente". Dodaj do mięsa. Wymieszaj porządnie farsz, a następnie pozwól mu się trochę wystudzić. Warto w tym momencie spróbować mięsa i ewentualnie dodać więcej soli lub pieprzu. Następnie farsz trzeba schować do lodówki na około 40-60 minut. 
  3. Teraz można zabierać się za zwijanie gołąbków. Najpierw jednak, oczyść liście winogron, a następnie zblanszuj je we wrzątku. Następnie wysusz je za pomocą papierowego ręcznika. 
  4. Na każdy liść nałóż niewielką ilość farszu. Potem zwiń je w rolki i układaj na dnie garnka. Wlej do garnka tyle gorącej wody, by sięgała gołąbkom mniej więcej do połowy. Gotuj wszystko na małym ogniu i pod przykryciem przez około godzinę. W razie konieczności, dolewaj więcej wody. W innym przypadku gołąbki mogą się przypalić. 

Gołąbki po turecku to doskonała propozycja na obiad. Choć tradycyjna, polska wersja tego dania najlepiej smakuje z sosem pomidorowym, to do gołąbków po turecku lepiej nada się aromatyczny dip na bazie jogurtu, czosnku i mięty.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole

Cały sekret tkwi w przyprawach. Chrupiące placuszki zachwycają smakiem

Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe