Reklama
Reklama

Pomysł na piątkowy obiad. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z rybą

Obiad z rybą w roli głównej nie musi oznaczać jedynie filetu w panierce, czy tego pieczonego w piekarniku. Jeśli masz ochotę na małe urozmaicenie w kuchni, postaw na zapiekankę ziemniaczaną z rybą. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na piątkowy obiad lub jako danie dla gości na rodzinną imprezę.

Biała ryba - pieczona lub gotowana na parze - z porcją ziemniaków i warzywami to znacznie zdrowsze danie niż schabowy z podobnymi dodatkami. Nie każdy jednak akceptuje takie połączenie. Wiele osób je ryby tylko podczas urlopu nad morzem. Tymczasem sceptycy zwykle po prostu nie mają okazji kosztować rybiego mięsa w odpowiedniej oprawie - takiej, jak zapiekanka ziemniaczana z rybą, którą z przyjemnością konsumują nawet najwięksi z kulinarnych sceptyków, czyli dzieci. Delikatna ryba, sycące ziemniaki i sos na bazie passaty pomidorowej i śmietany to ciekawy pomysł na piątkowy obiad.  

Reklama

Sprawdź także: Jedna z najzdrowszych ryb, jedz dwa razy w tygodniu. Ma dużo białka, wspiera serce i poprawia nastrój

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z rybą

Zanim zabierzesz się do gotowania, przygotuj: 

  • 500 g ziemniaków, 
  • 400 g filetu z białej ryby (np. mintaja),
  • 1 puszka groszku konserwowego (400 g), 
  • 150 ml kwaśnej śmietany (18 proc.), 
  • 150 ml passaty pomidorowej,
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 jajko, 
  • 30 g parmezanu, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ½ małego pęczka natki pietruszki, 
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku), 
  • olej roślinny, np. słonecznikowy.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z rybą?

  1. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj al dente w osolonej wodzie. 
  2. Opłucz filet, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki. Skrop sokiem z cytryny. 
  3. Połącz śmietanę z passatą pomidorową, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym na tarce serem. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  4. Natłuść naczynie żaroodporne olejem. Rozłóż na dnie kawałki ryby. Rozsyp na nie odcedzony z zalewy groszek. Na groszku ułóż warstwę ziemniaków. Zalej składniki sosem. 
  5. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut.  
  6. Podawaj zapiekankę gorącą, oprószoną posiekaną natką pietruszki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapomniane warzywo, które dba o wątrobę i prawidłowe ciśnienie. Zapiekam i mam zdrowy, pyszny obiad

Nie na mleku i nie na maślance. Najlepsze, sprężyste i delikatne naleśniki wychodzą na tanim produkcie

Przygotowuję proste ciasto, na wierzchu układam rabarbar. Ten smak to obłęd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | dania główne