Pomysł na piątkowy obiad. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z rybą
Obiad z rybą w roli głównej nie musi oznaczać jedynie filetu w panierce, czy tego pieczonego w piekarniku. Jeśli masz ochotę na małe urozmaicenie w kuchni, postaw na zapiekankę ziemniaczaną z rybą. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na piątkowy obiad lub jako danie dla gości na rodzinną imprezę.
Biała ryba - pieczona lub gotowana na parze - z porcją ziemniaków i warzywami to znacznie zdrowsze danie niż schabowy z podobnymi dodatkami. Nie każdy jednak akceptuje takie połączenie. Wiele osób je ryby tylko podczas urlopu nad morzem. Tymczasem sceptycy zwykle po prostu nie mają okazji kosztować rybiego mięsa w odpowiedniej oprawie - takiej, jak zapiekanka ziemniaczana z rybą, którą z przyjemnością konsumują nawet najwięksi z kulinarnych sceptyków, czyli dzieci. Delikatna ryba, sycące ziemniaki i sos na bazie passaty pomidorowej i śmietany to ciekawy pomysł na piątkowy obiad.
Zanim zabierzesz się do gotowania, przygotuj:
- 500 g ziemniaków,
- 400 g filetu z białej ryby (np. mintaja),
- 1 puszka groszku konserwowego (400 g),
- 150 ml kwaśnej śmietany (18 proc.),
- 150 ml passaty pomidorowej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 30 g parmezanu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ małego pęczka natki pietruszki,
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku),
- olej roślinny, np. słonecznikowy.
- Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Opłucz filet, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki. Skrop sokiem z cytryny.
- Połącz śmietanę z passatą pomidorową, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym na tarce serem. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Natłuść naczynie żaroodporne olejem. Rozłóż na dnie kawałki ryby. Rozsyp na nie odcedzony z zalewy groszek. Na groszku ułóż warstwę ziemniaków. Zalej składniki sosem.
- Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut.
- Podawaj zapiekankę gorącą, oprószoną posiekaną natką pietruszki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapomniane warzywo, które dba o wątrobę i prawidłowe ciśnienie. Zapiekam i mam zdrowy, pyszny obiad
Przygotowuję proste ciasto, na wierzchu układam rabarbar. Ten smak to obłęd