Reklama
Reklama

Najlepsza zupa na upalne dni. Robię według tradycyjnego przepisu z Andaluzji

Jeśli szukasz idealnego, letniego orzeźwienia, to koniecznie spróbuj gazpacho. Ten hiszpański chłodnik jest naprawdę prosty do zrobienia - nic nie trzeba gotować. Zupa składa się z kilku świeżych składników i świetnie smakuje, szczególnie w upalne dni.

Niedawno wróciłam z wakacji w Hiszpanii i wciąż nie mogę zapomnieć o przepysznym smaku gazpacho. Chłodnik z surowych pomidorów, papryki i ogórków to coś więcej niż tylko klasyczna zupa na lato. Dla mnie to przemycenie gorącego słońca, luzu i aromatycznej kuchni Andaluzji. Jeszcze w samolocie do Polski myślałam, jak go odtworzyć w domu. Udało się, a swoim doświadczeniem kulinarnym chcę podzielić się z innymi. Mam nadzieję, że gazpacho stanie się również twoim ulubionym obiadem na upały.

Reklama

Gazpacho - chłodnik z Andaluzji

Gazpacho pierwszy raz jadłam w Polsce, ale smakowało zupełnie inaczej niż to, które ostatnio próbowałam w Hiszpanii. Trafiłam na nie przypadkiem, gdy postanowiłam schronić się przed upałami w jednej z lokalnych restauracji. Kelner przyniósł chłodną zupę o intensywnym, pomarańczowo-czerwonym kolorze. Już po pierwszej łyżce wiedziałam, że chłodnik nie ma sobie równych podczas gorących dni. Nie trzeba go gotować, nie parzy w język, nie wymaga skomplikowanych składników. 

Gazpacho pochodzi z Andaluzji, czyli regionu na południu Hiszpanii. Teren jest znany z gorącego klimatu i aromatycznej kuchni. Kiedyś zupa była potrawą ubogich - robiono ją jedynie z czerstwego pieczywa, czosnku, oliwy i octu, które razem rozcierano. Pomidory w przepisie pojawiły się znacznie później, bo dopiero w XVI wieku. Od tamtej pory gazpacho zaczęło się zmieniać, aż do dzisiejszej receptury - wzbogaconej również o paprykę i ogórki. 

To, co mnie urzekło, to nie tylko głęboki i wyraźnie warzywny smak. Zaskoczyła mnie też świeżość dania i jego struktura. Zupa nie była wodnista, a raczej przypominała aksamitny krem. Mimo to świetnie orzeźwiała i nawadniała. Choć mnie podano gazpacho w małej miseczce, to wiem, że Hiszpanie równie często piją go ze szklanki, jak sok pomidorowy. 

Andaluzyjski chłodnik ma jeszcze jedną ważną cechę - jest bardzo zdrowy. Surowe warzywa i oliwa z oliwek to połączenie, które działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie i uzupełnia niedobory witamin. To idealna potrawa na lato - jest lekka, sycąca i bogata w wodę. 

Gazpacho okazało się łatwe do odtworzenia w mojej kuchni. Teraz, gdy tylko upał zagląda przez okno, od razu robię tę prostą zupę. Czasem nawet zostawiam resztkę w dzbanku, żeby mieć ją dobrze schłodzoną na kolejny dzień.

Gazpacho - przepis oryginalny

Doszłam do wniosku, że podstawą gazpacho są przede wszystkim soczyste i słodkawe pomidory. Dojrzewają w południowoeuropejskim słońcu, dlatego mają wyrazisty smak i dużo soku. W Polsce najlepiej sprawdzają się w sezonie letnim pomidory bawole serce lub malinowe. Nie polecam korzystać z pomidorów z puszki, bo nie zapewnią tyle aromatu, co świeże warzywa. 

Do gazpacho musisz kupić też paprykę. Powinna mieć twardą, ale nie za grubą skórkę. Do zupy trafi ta czerwona, ale jako dodatek wykorzystaj zieloną. Wspaniale zbalansuje smak potrawy i doda jej nieco więcej chrupkości. W tradycyjnym gazpacho nie może też zabraknąć świeżego ogórka. Lubię dodawać go nie tylko do dania, ale też jako orzeźwiającą dekorację. Tak właśnie podano mi gazpacho w Hiszpanii - skropione oliwą, z ogórkiem i papryką w osobnej miseczce (do dosypania).

Składniki:

  • 5 pomidorów bawole serce,
  • papryka czerwona,
  • 1/3 papryki zielonej,
  • duży zielony ogórek,
  • mała cebula,
  • kawałek bagietki (ok. 200 g),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 30 ml octu jabłkowego,
  • sól i pieprz (do smaku).

Sposób wykonania:

Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pozostały miąższ pokrój w drobną kostkę.

Papryki (czerwoną i zieloną) umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę. Zieloną odłóż na później. 

Ogórka obierz ze skórki, również pokrój w malutką kosteczkę. Odłóż łyżkę pokrojonego ogórka na później. 

Cebulę obierz i pokrój na równie drobną kostkę. Przełóż do blendera pomidory, paprykę czerwoną, większą część ogórka i cebulę. 

Namocz w wodzie bagietkę i również dorzuć do pozostałych składników. Dodaj oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Czosnek obierz, poszatkuj na drobno i włóż do blendera. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Przelej gotowy chłodnik do garnka i odstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Gazpacho przelej do misek i ozdób pozostawionym ogórkiem i papryką zieloną. Na końcu ozdób łyżeczką oliwy z oliwek. Możesz też dodać kilka przepołowionych pomidorków koktajlowych. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Cienkie ciasto i wyrazisty farsz. Zrób raz, a będziesz wracać do przepisu

Mascarpone, maliny i czekoladowy puch. Nieziemsko pyszne ciasto do niedzielnej kawy

Gdy pojawia się na stole, ketchup idzie w odstawkę. Najlepszy dodatek do mięs z grilla

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia śródziemnomorska | papryka | warzywa
Przejdź na