Reklama
Reklama

Przepis na domową przyprawę do kebaba. Wychodzi lepszy niż z budki

Kebab to jeden z najpopularniejszych fast-foodów, po które sięgamy, kiedy chcemy zjeść coś szybkiego. Warto jednak pokusić się o przygotowanie go w domu. Konieczne będzie zaopatrzenie się w dobrej jakości mięso, a także przyrządzenie odpowiedniej marynaty, dzięki której będzie kruche i niezwykle aromatyczne. W poniższym artykule odpowiemy na pytanie, czym doprawić domowy kebab.

Przysmak ten uchodzi za potrawę turecką, jednak swoje początki miała już w X wieku starożytnej Persji, która obejmowała tereny współczesnego Iraku. Oryginalny kebab przygotowywany jest z mięsa baraniego lub jagnięcego pieczonego na rożnie. Jeżeli zdecydujemy się na spróbowanie go w jednej z lokalnych budek, najczęściej będziemy mieć do czynienia z mięsem wołowym, drobiowym lub wieprzowym. Możesz także przyrządzić go w domowych warunkach. Sprawdź, jak zrobić domową przyprawę do kebaba.

Sprawdź także: Wieprzowina po wietnamsku. Lepsza jak z restauracji orientalnej

Czym doprawić domowy kebab?

Nie jest tajemnicą, że to, jak smakować będzie przygotowywane przez nas danie, w dużej mierze zależy od wybranych przez nas przypraw. Zastanawiasz się, czym doprawić domowy kebab? Opcji jest wiele. Podstawą jest oczywiście sól i pieprz, wyrazistości nadają natomiast cebula i czosnek. Nie może zabraknąć również mieszanki ziół, świetnie sprawdzi się tymianek, rozmaryn, czy majeranek. Wśród przypraw do kebaba warto wyróżnić także: cząber, kumin, gorczycę, czy kolendrę. Wszyscy, którzy przepadają za paprykowym smakiem do marynaty do kebaba powinni dodać słodką, wędzoną lub ostrą paprykę, np. chili. Ciekawego, orientalnego posmaku mogą dodać mielone goździki lub kora cynamonu.

Dodatkowych walorów smakowych dostarczy również sos, z którym podamy gotowego kebaba. Świetnie smakować będzie ten na bazie jogurtu greckiego, majonezu, świeżej mięty, koperku lub szczypiorku, koniecznie dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz świeżo mielony pieprz. Nutki orzeźwienia nada sok z cytryny, bardzo dobrze smakować będzie także starta skórka limonkowa lub cytrynowa.

Domowa przyprawa do kebaba - przepis 

Zapytaliśmy naszych użytkowników, jakie przyprawy stosują w sowim domu podczas przygotowywania domowych kebabów. Pojawiło się kilka ciekawych, i niezwykle smacznych propozycji. Warto pamiętać, że mięso powinno spędzić w marynacie co najmniej kilka godzin, a najlepiej cały dzień. Podane ilości składników na przyprawy i marynaty wystarczą na około kilogram mięsa.

Domowa przyprawa do kebaba z mięsa wołowego

Przygotuj mieszankę przypraw, którą zrobisz z: 1 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 2 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę,1 łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki imbiru i 1/3 łyżeczki kuminu. Natrzyj nią mięso wołowe, następnie szczelnie zawiń w folię spożywczą i odstaw do zamrażarki. Następnie mrożone mięso pokrój w plastry i usmaż na patelni.

Domowa przyprawa do kebaba z kurczaka

Do przygotowania domowego kebaba z kurczaka, będziesz potrzebować: 1 łyżkę miodu, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę tymianku, odrobinę soku z cytryny oraz 1 łyżeczkę soli. Wszystko wymieszaj, natrzyj mięso przyprawą, odstaw na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie usmaż na złoty kolor.

Solanka do kebaba

Możesz także zrobić solankę do kebaba, na litr wody będziesz potrzebować 1 łyżki soli, a także: 1 łyżki cukru, 3 liści laurowych, 4 kulek ziela angielskiego, 3 pokrojonych w plastry ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, 4 ziaren czarnego pieprzu. Mięso zalej solanką, odstaw na minimum 12 godzin.

Aromatyczna domowa przyprawa do kebaba

Jeśli lubisz słodko-ostry smak mięsa, koniecznie wypróbuj tę marynatę do kebaba. Przygotuj: 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego, 2 łyżki soku z cytryny, odrobina startej cytrynowej skórki, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę musztardy, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1 łyżeczkę cynamonu, 4 zmielone goździki, szczyptę zmielonego ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczkę suszonej cebuli oraz 1 łyżeczkę soli. Wszystko należy wymieszać, w razie potrzeby dodać odrobinę wody, mięso natrzyj i odstaw na minimum 12 godzin.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Upiecz ciasto "Filozof". Każda warstwa zrobi wrażenie na gościach

Chłodnik mi się znudził, teraz robię placek z botwinki. Jest dziecinnie prosty i mega dobry

Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne