Wieprzowina po wietnamsku. Lepsza niż w restauracji orientalnej
Nie samą polską kuchnią Polak żyje. Od czasu do czasu między gołąbkami a kotletem schabowym warto wypróbować coś z innego kraju. Ten przepis przeniesie cię do Wietnamu pełnego smaku i nowych doznań kulinarnych. Obiad wychodzi obłędny, a mąż prosi o kolejną dokładkę.
Kuchnia wietnamska to bogactwo wielu różnych przypraw, skrajnych smaków, które przy tym są idealnie zbalansowane. Mało gdzie znajdziecie równie dobre wywarzenie między słodkim a słonym czy między kwaśnym a pikantnym. Właśnie taki też będzie przepis na wieprzowinę po wietnamsku.
Ta wieprzowina po wietnamsku to idealne połączenie orientalnych i ostrych smaków. Danie zrobisz w kilka chwil, a mimo tego smak jest zachwycający. Wszystko, czego będziesz potrzebować to:
- 500 g łopatki wieprzowej,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 biała cebula,
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 50 g cukru trzcinowego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 250 ml wody,
- 1 łyżeczka sosu sriracha.
Mięso wyczyść i pokrój w niedużą kostkę lub cienkie i niezbyt długie paski. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Na ciepły tłuszcz wykładaj porcjami przygotowane mięso. Gdy będzie podsmażone, wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do osobnego naczynia.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek posiekaj w drobną kostkę, korzeń imbiru zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, papryczkę chili za to pokrój w cienkie plasterki. Na patelnię wlej drugą łyżkę oleju. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć na niego pokrojone warzywa. Całość smaż około 1-2 minuty.
Teraz do mieszanki na patelni dodaj cukier, sos rybny i wodę. Sos wymieszaj i zagotuj. Po tym na patelnię dodaj wcześniej usmażone mięso, ponownie wymieszaj. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj całość przez następne 15 minut. Przez ten czas sos powinien się zredukować i skarmelizować, nabierając ciemniejszej barwy. Na koniec dodaj sos sriracha.
Wieprzowina w sosie typowym dla kuchni wietnamskiej będzie pasowała zarówno do białego ryżu, jak i makaronu. Jeśli chodzi o makaron, najlepiej sprawdzi się ryżowy, który wykorzystywany jest w tego typu orientalnych daniach.
Do dopełnienia całości przydadzą się również warzywa. Dobrze się tu wkomponuje pokrojona w cienkie paseczki słodka papryka, marchewka, cebula. Świeżości doda zarazem kapusta pak choi czy cukinia.
Po zdjęciu z patelni wieprzowiny w sosie, dodaj drobinę oleju, a gdy będzie on ciepły, wrzuć pokrojone warzywa. Możesz je jeszcze dodatkowo przyprawić np. ostrą papryką. Podsmaż je przez około 2-3 minuty, aby pozostały jędrne, ale nabrały nieco innego smaku. Podawaj je obok sosu wietnamskiego z mięsem.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem