Reklama
Reklama

Wieprzowina po wietnamsku. Lepsza niż w restauracji orientalnej

Nie samą polską kuchnią Polak żyje. Od czasu do czasu między gołąbkami a kotletem schabowym warto wypróbować coś z innego kraju. Ten przepis przeniesie cię do Wietnamu pełnego smaku i nowych doznań kulinarnych. Obiad wychodzi obłędny, a mąż prosi o kolejną dokładkę.

Kuchnia wietnamska to bogactwo wielu różnych przypraw, skrajnych smaków, które przy tym są idealnie zbalansowane. Mało gdzie znajdziecie równie dobre wywarzenie między słodkim a słonym czy między kwaśnym a pikantnym. Właśnie taki też będzie przepis na wieprzowinę po wietnamsku.

Przepis na wieprzowinę po wietnamsku. Jesz i zapominasz, że jeszcze jesteś w Polsce

Ta wieprzowina po wietnamsku to idealne połączenie orientalnych i ostrych smaków. Danie zrobisz w kilka chwil, a mimo tego smak jest zachwycający. Wszystko, czego będziesz potrzebować to:

  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 biała cebula,
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 250 ml wody,
  • 1 łyżeczka sosu sriracha.

Mięso wyczyść i pokrój w niedużą kostkę lub cienkie i niezbyt długie paski. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Na ciepły tłuszcz wykładaj porcjami przygotowane mięso. Gdy będzie podsmażone, wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do osobnego naczynia.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek posiekaj w drobną kostkę, korzeń imbiru zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, papryczkę chili za to pokrój w cienkie plasterki. Na patelnię wlej drugą łyżkę oleju. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć na niego pokrojone warzywa. Całość smaż około 1-2 minuty.

Teraz do mieszanki na patelni dodaj cukier, sos rybny i wodę. Sos wymieszaj i zagotuj. Po tym na patelnię dodaj wcześniej usmażone mięso, ponownie wymieszaj. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj całość przez następne 15 minut. Przez ten czas sos powinien się zredukować i skarmelizować, nabierając ciemniejszej barwy. Na koniec dodaj sos sriracha.

Z czym podawać wieprzowinę po wietnamsku?

Wieprzowina w sosie typowym dla kuchni wietnamskiej będzie pasowała zarówno do białego ryżu, jak i makaronu. Jeśli chodzi o makaron, najlepiej sprawdzi się ryżowy, który wykorzystywany jest w tego typu orientalnych daniach.

Do dopełnienia całości przydadzą się również warzywa. Dobrze się tu wkomponuje pokrojona w cienkie paseczki słodka papryka, marchewka, cebula. Świeżości doda zarazem kapusta pak choi czy cukinia.

Po zdjęciu z patelni wieprzowiny w sosie, dodaj drobinę oleju, a gdy będzie on ciepły, wrzuć pokrojone warzywa. Możesz je jeszcze dodatkowo przyprawić np. ostrą papryką. Podsmaż je przez około 2-3 minuty, aby pozostały jędrne, ale nabrały nieco innego smaku. Podawaj je obok sosu wietnamskiego z mięsem.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza

Przepis na prozdrowotną surówkę od doktora dietetyki. Baza to niezastąpiony burak

To najlepsze naleśniki, jakie kiedykolwiek jadłam. Jeden składnik sprawia, że jesz bez opamiętanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia azjatycka | dania główne | wieprzowina