Przepis na domowy syrop z kwiatów czarnego bzu. Zrób na zapas, bo pomaga nie tylko na stany zapalne
Ma słodki smak z nieco miodowym aromatem. Idealnie pasuje jako dodatek do herbaty lub wody. Tym bardziej że syrop z kwiatów czarnego bzu to skarbnica witaminy C, witamin z grupy B, potasu, magnezu, wapnia, cynku, fosforu i przeciwutleniaczy. Zrobiony w domu pomoże podczas infekcji, złagodzi stany zapalne i poprawi trawienie.
Wbrew nazwie kwiaty czarnego bzu są białe lub kremowe, a to owoce krzewu są ciemne. Z kwiatów można przyrządzić domowy syrop wzmacniający odporność i wspierający trawienie. Wystarczą 4 składniki, aby cieszyć się takim naturalnym specyfikiem.
Jeśli masz ochotę wykorzystać kwiaty czarnego bzu w kuchni, musisz je najpierw zebrać. Za najlepszą porę uznaje się wiosnę i lato, a dokładnie okres od maja do lipca. Należy unikać krzewów, które rosną blisko dróg, przemysłowych terenów i innych zanieczyszczonych obszarów. Roślina może wchłaniać szkodliwe substancje, które przedostaną się do organizmu. Nie powinno się też zbierać kwiatów suchych, więdnących lub zgnitych (po deszczu).
Jak zbierać kwiaty czarnego bzu? Rób to zawsze o godzinach porannych i przy słonecznej pogodzie. Na początku dokładnie obejrzyj baldachy, czy kwiaty są w pełni rozwinięte i nie mają żadnych zanieczyszczeń. Odcinaj je ostrym nożem lub nożycami i od razu umieść je w cieniu (np. włóż do kosza), aby uniknąć ich żółknięcia.
Po powrocie do domu ułóż je na ok. 30 minut na tarasie lub balkonie na ręczniku papierowym - to czas, aby wydostały się z nich owady. Przed użyciem w kuchni koniecznie wysusz je jeszcze w ciepłym i przewiewnym miejscu. Wtedy będziesz mieć pewność, że zebrane kwiaty czarnego bzu nadają się do zastosowania.
Kwiaty czarnego bzu mają szerokie zastosowanie, nie tylko w kuchni. Przez wiele lat wykorzystywano je w medycynie naturalnej - wewnętrznie i zewnętrznie - np. przy infekcjach. Wyróżniają się silnymi właściwościami, które wpływają na niemal cały organizm.
Kwiaty czarnego bzu stosuje się przy przeziębieniu, ponieważ rozrzedzają katar i działają przeciwwirusowo, napotnie oraz wykrztuśnie. Pomagają oczyścić i udrożnić drogi oddechowe. Wzmacniają też układ odpornościowy, co wspiera w walce z infekcją.
Ponadto uznawane są za naturalny środek przeciwzapalny i moczopędny. Detoksykują organizm i łagodzą dolegliwości bólowe. Kwiaty czarnego bzu zawierają silne antyoksydanty (przede wszystkim związku polifenolowe), które działają przeciwutleniająco. Nie tylko chronią przed przedwczesnymi procesami starzenia się komórek, ale też licznymi chorobami cywilizacyjnymi (w tym nowotworami, miażdżycą czy cukrzycą).
Dodatkowo kwiaty korzystnie wpływają na przemianę materii i usprawniają trawienie.
Z zebranych i osuszonych kwiatów czarnego bzu warto przygotować zdrowy domowy syrop. Oprócz rośliny do jego zrobienia wystarczą tylko woda, cytryny i cukier. Można go stosować podczas infekcji lub profilaktycznie, aby wesprzeć odporność i przyspieszyć metabolizm. Warto dolewać go do herbaty lub pić rozcieńczony z wodą. Niektórzy jednak wolą z samego rana wypić łyżkę syropu, stosując go jak wzmacniający, naturalny suplement. Dorośli nie powinni przekraczać ok. 15-30 ml syropu dziennie (najlepiej stosować łyżeczkę 2-3 razy w ciągu doby), a dzieci powyżej 1 roku życia ok. 5 ml (również 2-3 razy dziennie). W napoju jest sporo cukru, dlatego taka dawka w zupełności wystarczy.
Syrop z kwiatów czarnego bzu - przepis
Składniki:
- 40 sztuk kwiatów czarnego bzu,
- 3 cytryny,
- kilogram cukru,
- litr wody.
Sposób wykonania:
Cytryny przeparz i dokładnie umyj. Pokrój na plastry. Oczyszczone kwiaty czarnego bzu układaj w wyparzonym słoju naprzemiennie z plastrami cytryny.
Do gotującej się wody wsyp cukier i rozpuść go dokładnie. Takim syropem cukrowym zalej ułożone w słoju kwiaty i owoce.
Słój zakręć i odłóż na 3 dni w nasłonecznione miejsce. Dwa razy dziennie obracaj naczyniem lub wstrząsaj, żeby przemieszać kwiaty i cytryny zalane syropem.
Po upływie tego czasu odcedź syrop. Wlej go do garnka i zagotuj. Gorący przelej do butelek i szczelnie je zamknij. Jeśli nie masz zamiaru szybko go wykorzystać, zapasteryzuj go (np. gotując butelki we wrzątku).
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Orzeźwiające ciasto lodowe. Mocno czekoladowe, rozpływa się w ustach
Dodaj do serka wiejskiego i włóż do zamrażarki. Smakołyk na zdrowe kości i jelita masz po godzinie
Karmelowa rozkosz otulona czekoladą. Chcesz zachwycić gości, zaserwuj im Brazylijkę