Reklama
Reklama

Przepis na drągoły mam od koleżanki z Kielc. Rodzina się nimi zajada

Ten kulinarny skarb Kielecczyzny najlepiej smakuje latem. Dzięki użyciu sezonowych składników jego smak jest niepowtarzalny, a my nie możemy przestać się nim zajadać. Drągoły to rodzaj pierogów, które sprawdzą się idealnie jako lekki, letni obiad lub przekąska. To również doskonała alternatywa dla wegetarian, którzy szukają potraw o wysokiej zawartości białka. Dowiedz się, w jaki sposób możesz je przygotować, aby cieszyć się ich pysznym smakiem.

Lato to czas, kiedy owoce i warzywa smakują najlepiej. Warto o tym pamiętać i wykorzystać ich potencjał w kuchni. Dowiedz się, w jaki sposób możesz to zrobić.

Drągoły — pierogi z Kielecczyzny. Oryginalny smak i sezonowe składniki

Drągoły to potrawa, która pochodzi z regionu świętokrzyskiego. Przepis na to danie kuchni regionalnej przetrwał dzięki gospodyniom, które przekazywały go sobie z pokolenia na pokolenie. Za popularnością przepisu na drągoły obecnie stoi Ewa Siudajewska z Bęczkowa, która odtwarza regionalne przepisy na podstawie rozmów z lokalsami. Drągoły wyróżniają się smakiem, a kluczem do tej potrawy jest młody, świeży bób, który teraz smakuje najlepiej. To właśnie on czyni te pierogi oryginalnymi.

Drągoły tworzy się z mąki pszennej razowej, dzięki której mają głębszy smak niż popularne pierogi ze zwykłej mąki. Jej dodatkowym plusem jest to, że ma one więcej cennych dla naszego zdrowia wartości. Kolejnym składnikiem jest bób, który również jest bardzo zdrową rośliną strączkową. Cenią go sobie szczególnie wegetarianie i weganie, przez to, że jest źródłem białka. Dzięki niemu danie jest pełnowartościowe, a my mamy pewność, że pozostaniemy po nim syci na długo.

Kiedy zagłębimy się w historię drągołów, okaże się, że o ich praktyczności wiadomo było od dawna. Początkowo były one posiłkiem przygotowywanym dla osób pracujących na polu. Wynikało to również z prostoty tego dania oraz dostępności składników. Szybko stały się fundamentem jadłospisu lokalnych mieszkańców.

Zobacz także: Kotlety ziemniaczane z przedwojennej książki kucharskiej. Z sosem korniszonowym smakują wybitnie

Przepis na drągoły. Szybko staną się twoimi ulubionymi pierogami

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  • 3 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • sól.

Składniki do farszu:

  • 1 kg bobu,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • sól i pieprz.

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na stolnicy mieszamy mąkę z solą, a następnie stopniowo dolewamy gorącej wody, jednocześnie zagniatając ciasto. Wyrabiamy je do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy miską i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przechodzimy do farszu.

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeśli bób jest stary, obieramy go ze skórki. Młody bób ma na tyle, miękką skórkę, że możemy ją zostawić. Następnie blendujemy go lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, aby powstała z niego w miarę gładka masa. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy do momentu, kiedy składniki będą rumiane. Przekładamy je z patelni do zblendowanego wcześniej bobu, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i mieszamy.

Z ciasta na pierogi bierzemy mniejsze części i na oprószonej mąką stolnicy cienko je rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, do których wkładamy farsz i zalepiamy na kształt pierogów. Kiedy ciasto się skończy, a pierogi będą ulepione, przechodzimy do gotowania. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Stopniowo wrzucamy do niej pierogi i delikatnie mieszamy, aby nie przylepiły się do ścianek garnka. Od momentu wypłynięcia, gotujemy je przez ok. 3-4 minuty. Ugotowane pierogi wyciągamy i podajemy gorące. Najlepiej smakują z kleksem kwaśnej śmietany oraz masłem. Możemy również podsmazyć na patelni z cebulką lub boczkiem. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi | bób | dieta wegetariańska