Przepis na mazurskie kotlety mam od przyjaciółki z Mrągowa. Zawsze robię podwójną porcję
Niepozorne, złociste kotlety z chrupiącą skórką i mięsnym nadzieniem. Mazurskie farszynki, bo o nich mowa, odkryłam podczas wakacji nad jeziorem. Od tamtej pory regularnie wracają na mój stół. Ten przepis to prawdziwa perełka lokalnej kuchni i sposób na wykorzystanie mięsa, które zostało z rosołu. Jak zrobić kotlety mazurskie i z czym podawać farszynki?
Zostało ci mięso z rosołu i nie masz co z nim zrobić? Z pomocą przyjdzie przepis na mazurskie farszynki. Zakłada on wykorzystanie ugotowanego mięsa mielonego. To świetny sposób na to, by nie marnować produktów.
Z wakacji przywozisz zdjęcia, wspomnienia i przepisy. Tak właśnie było z farszynkami mazurskimi, które pierwszy raz spróbowałam u przyjaciółki w Mrągowie. Podała je na kolację w ogrodzie, jeszcze ciepłe, pachnące majerankiem. Od tamtej pory te oryginalne kotlety to mój pewniak na rodzinny obiad. Znikają z talerzy w mgnieniu oka. Rodzina nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że zjada mięso z obiadu z poprzedniego dnia. To wspaniały sposób na pyszne oszczędności i niemarnowanie żywności.
Mazurskie farszynki to mielone z ziemniakami w zaskakującym wydaniu. Z resztek ugotowanego mięsa zrobisz farsz, ukryty w cieście ziemniaczanym. Brzmi to trochę jak pyzy, ale twoje danie będzie się od nich różniło delikatnym ciastem i złocistą, chrupiącą skórką. Z farszem możesz w tym daniu eksperymentować. Jeśli dodasz do niego kmin rzymski i paprykę, danie nabierze meksykańskiego charakteru. W wersji bezmięsnej postaw na farsz z pieczarek lub kapusty z grzybami.
Przepis dostałam prosto z Mazur i trzymam się go od lat. Jeśli jeszcze nie znasz farszynek - to smażone kotlety z ziemniaków i mięsa, które przypominają połączenie pyz z mielonym. Są sycące, aromatyczne i absolutnie przepyszne.
Składniki na ciasto:
- kilogram ziemniaków (najlepiej mączystych, typu C),
- 250 g mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 400 g mięsa gotowanego (wieprzowego, wołowego, drobiowego lub mieszanego),
- cebula,
- dwa jajka,
- pół łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i poduś tłuczkiem jak na purée lub zmiel w maszynce na gładką, pozbawioną grudek masę. Odstaw do ostygnięcia.
Do przestygłej masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę ziemniaczaną i sól. Zagnieć wszystko na ciasto, które powinno mieć zwartą, ale miękką konsystencję. Masa nie powinna kleić się do rąk.
Teraz przygotuj farsz. Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju. Jajka ugotuj na twardo i również bardzo drobno posiekaj. Zmiel gotowane mięso w maszynce, dodaj do niego cebulę i jajko, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Zagnieć, aby wszystkie składniki się ze sobą wymieszały.
Z masy ziemniaczanej odrywaj kawałki o wielkości brzoskwini, rozwałkuj każdy na stolnicy wysypanej mąką. Na środku każdego placuszka połóż dwie łyżki farszu, zaklej i formuj owalne, spłaszczone kotleciki.
Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu, aż będą złociste z obu stron.
Mazurskie farszynki doskonale komponują się z sosem grzybowym. Szczególnie dobrze smakują z sosem z kurek. Jeśli szukasz sposobu na przemycenie w obiedzie porcji witamin, możesz też podać je z surówką z kiszonej kapusty, mizerią lub sezonową sałatką. Pasują do nich również ogórki małosolne lub kapusta zasmażana. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, farszynki mazurskie możesz zjeść po prostu ze śmietaną lub jogurtem z koperkiem. Zresztą solo również są przepyszne.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Kotleciki rybne warte spróbowania
Najprostsza zapiekanka na świecie. Jej skład to samo dobro, będziesz często robić
Intrygujące połączenie brokułów i jabłek, ta sałatka zaskakuje smakiem. Jest inna niż wszystkie