Przepis na Sałatkę Pięknej Wczasowiczki. Lekka, soczysta i pełna witamin przekąska
Ta wyjątkowa przekąska warzywna to prosta w przygotowaniu, ale treściwa potrawa. Sałatka Pięknej Wczasowiczki wzięła swoją nazwę od wartości odżywczych dania. Nie tylko jest lekka i nie obciąża układu pokarmowego, ale też zawiera witaminy, które poprawiają wygląd. Całość to lekka, soczysta i pyszna przekąska na lato.
Sałatka Pięknej Wczasowiczki to kwintesencja letnich smaków zamkniętych w jednej misce - ta potrawa jest lekka, barwna i pełna świeżości, zachwyca już od pierwszego kęsa. Delikatna, chrupiąca sałata masłowa jest podstawą tej sałatki i idealnie komponuje się z soczystymi pomidorkami koktajlowymi, które dodają słodyczy. Zielona papryka i grzanki wprowadzają przyjemną chrupkość.
Najważniejszy jest jednak dressing, który łączy ze sobą wszystkie smaki. Połączenie oliwy z oliwek, wyrazistego octu i pikantnej musztardy dijon tworzy sos o harmonijnym aromacie, podkreślonym przez czosnek. To sałatka, która zaprasza do wspólnego stołu i pozwala przenieść się na słoneczne wczasy.
Składniki:
- główka sałaty masłowej,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- papryka zielona,
- 2 kromki chleba.
Dressing:
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu,
- łyżeczka musztardy dijon,
- ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/4 łyżeczki bazylii suszonej.
Sposób wykonania:
Przygotuj grzanki, krojąc chleb w drobną kostkę. Podsmaż ją na suchej patelni do delikatnego zrumienienia. Odstaw.
Sałatę masłową porwij w dłoniach na małe kawałki.
Pomidorki przekrój na połowy, a paprykę pokrój w drobną kostkę lub paski.
Wszystkie warzywa przełóż do miski sałatkowej i wstępnie przemieszaj.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Wylej sos na warzywa i całość dobrze przemieszaj.
Sałatkę Pięknej Wczasowiczki wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj na zimno, posypaną przygotowanymi wcześniej grzankami.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez maksymalnie 3 dni. Najlepiej posypuj grzankami tuż przed zaserwowaniem, gdyż nadmiernie przesiąkną dressingiem i stracą swoją chrupkość.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Soczysta ryba na grilla. Jej sekretem są dobrze dobrane przyprawy
Idealnie chrupiące, kwaskowość przełamuje nuta słodyczy. Takich ogórków jeszcze nie jadłaś
Wyjątkowy przepis na naleśniki. Ten farsz to absoluty numer 1