Reklama
Reklama

Przepis na Sałatkę Pięknej Wczasowiczki. Lekka, soczysta i pełna witamin przekąska

Ta wyjątkowa przekąska warzywna to prosta w przygotowaniu, ale treściwa potrawa. Sałatka Pięknej Wczasowiczki wzięła swoją nazwę od wartości odżywczych dania. Nie tylko jest lekka i nie obciąża układu pokarmowego, ale też zawiera witaminy, które poprawiają wygląd. Całość to lekka, soczysta i pyszna przekąska na lato.

Co to jest Sałatka Pięknej Wczasowiczki?

Sałatka Pięknej Wczasowiczki to kwintesencja letnich smaków zamkniętych w jednej misce - ta potrawa jest lekka, barwna i pełna świeżości, zachwyca już od pierwszego kęsa. Delikatna, chrupiąca sałata masłowa jest podstawą tej sałatki i idealnie komponuje się z soczystymi pomidorkami koktajlowymi, które dodają słodyczy. Zielona papryka i grzanki wprowadzają przyjemną chrupkość. 

Najważniejszy jest jednak dressing, który łączy ze sobą wszystkie smaki. Połączenie oliwy z oliwek, wyrazistego octu i pikantnej musztardy dijon tworzy sos o harmonijnym aromacie, podkreślonym przez czosnek. To sałatka, która zaprasza do wspólnego stołu i pozwala przenieść się na słoneczne wczasy.

Reklama

Sałatka Pięknej Wczasowiczki - przepis

Składniki:

  • główka sałaty masłowej, 
  • 150 g pomidorków koktajlowych, 
  • papryka zielona, 
  • 2 kromki chleba. 

Dressing: 

  • 50 ml oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki octu, 
  • łyżeczka musztardy dijon, 
  • ząbek czosnku, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki bazylii suszonej. 

Sposób wykonania:

Przygotuj grzanki, krojąc chleb w drobną kostkę. Podsmaż ją na suchej patelni do delikatnego zrumienienia. Odstaw. 

Sałatę masłową porwij w dłoniach na małe kawałki. 

Pomidorki przekrój na połowy, a paprykę pokrój w drobną kostkę lub paski. 

Wszystkie warzywa przełóż do miski sałatkowej i wstępnie przemieszaj. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Wylej sos na warzywa i całość dobrze przemieszaj. 

Sałatkę Pięknej Wczasowiczki wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj na zimno, posypaną przygotowanymi wcześniej grzankami. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez maksymalnie 3 dni. Najlepiej posypuj grzankami tuż przed zaserwowaniem, gdyż nadmiernie przesiąkną dressingiem i stracą swoją chrupkość. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Soczysta ryba na grilla. Jej sekretem są dobrze dobrane przyprawy

Idealnie chrupiące, kwaskowość przełamuje nuta słodyczy. Takich ogórków jeszcze nie jadłaś

Wyjątkowy przepis na naleśniki. Ten farsz to absoluty numer 1

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przekąski | dodatki | warzywa