Reklama
Reklama

Przyjemnie chrupią, farsz rozpływa się w ustach. Pierogi inne niż nasze tradycyjne

Chrupiące pierogi po litewsku to bardzo uniwersalne i popularne danie u naszych sąsiadów. Są niesamowicie pyszne i wilgotne wewnątrz, kruche na zewnątrz, tworząc idealną kompozycję tekstur i smaków. W sam raz na rodziny obiad - wszyscy będą się zajadać.

Tym razem na obiad przygotuję chrupiące pierogi po litewsku - są one nieco inne niż nasze tradycyjne danie, ale nie mniej smaczne. 

Chrupiące pierogi po litewsku - lista składników

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 220 g margaryny w kostkach, 
  • 3 jajka, 
  • 75 ml kwaśnej śmietany, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Farsz: 

Reklama
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 
  • 150 g pieczarek, 
  • 1 cebula, 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Chrupiące pierogi po litewsku - przepis

Przygotuj ciasto. 

Do miski wbij 2 jajka i jedno białko. Trzecie żółtko odłóż do późniejszego posmarowania ciasta. Dodaj sól i śmietanę. 

Wymieszaj miękką margarynę z jajkami, a następnie dodawaj stopniowo mąkę, cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie elastyczne i lekko klejące się do dłoni. 

Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do miski. Przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. 

Przygotuj farsz. 

Wymieszaj mięso ze śmietaną, majerankiem, solą i pieprzem. 

Cebulę i pieczarki drobno posiekaj. Podmaż je na patelni, na niewielkiej ilości oleju, do odparowania nadmiaru płynu. Dodaj je do mięsa i ponownie całość wymieszaj. 

Złóż pierogi. 

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3-4 mm na blacie lekko podsypanym mąką. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykrawaj kółka. 

Na środek każdego kółka nakładaj ok. 1 łyżki stołowej nadzienia i dobrze dociśnij brzegi ciasta na górze pieroga. Możesz uformować ozdobną falbankę. 

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i odkładaj na niej gotowe pierogi. 

Odstawione wcześniej żółtko rozbełtaj z łyżką wody, a mieszaniną posmaruj wierzch pierogów. 

Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza i piecz danie przez ok. 30 minut, do ładnego zrumienienia. 

Chrupiące pierogi po litewsku podawaj na ciepło lub na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pieczone jabłka ze zdrowym nadzieniem. Na drugie śniadanie albo deser

Do kaszy jaglanej dodaj soczewicę. Zrobisz przepyszny, jarski pasztet

To włoski sekret szczęścia. Chrupiące rurki, które nigdy się nie nudzą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi