Przyjemnie chrupią, farsz rozpływa się w ustach. Pierogi inne niż nasze tradycyjne
Chrupiące pierogi po litewsku to bardzo uniwersalne i popularne danie u naszych sąsiadów. Są niesamowicie pyszne i wilgotne wewnątrz, kruche na zewnątrz, tworząc idealną kompozycję tekstur i smaków. W sam raz na rodziny obiad - wszyscy będą się zajadać.
Tym razem na obiad przygotuję chrupiące pierogi po litewsku - są one nieco inne niż nasze tradycyjne danie, ale nie mniej smaczne.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 220 g margaryny w kostkach,
- 3 jajka,
- 75 ml kwaśnej śmietany,
- ½ łyżeczki soli.
Farsz:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 150 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka majeranku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Przygotuj ciasto.
Do miski wbij 2 jajka i jedno białko. Trzecie żółtko odłóż do późniejszego posmarowania ciasta. Dodaj sól i śmietanę.
Wymieszaj miękką margarynę z jajkami, a następnie dodawaj stopniowo mąkę, cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie elastyczne i lekko klejące się do dłoni.
Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do miski. Przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotuj farsz.
Wymieszaj mięso ze śmietaną, majerankiem, solą i pieprzem.
Cebulę i pieczarki drobno posiekaj. Podmaż je na patelni, na niewielkiej ilości oleju, do odparowania nadmiaru płynu. Dodaj je do mięsa i ponownie całość wymieszaj.
Złóż pierogi.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3-4 mm na blacie lekko podsypanym mąką. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykrawaj kółka.
Na środek każdego kółka nakładaj ok. 1 łyżki stołowej nadzienia i dobrze dociśnij brzegi ciasta na górze pieroga. Możesz uformować ozdobną falbankę.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i odkładaj na niej gotowe pierogi.
Odstawione wcześniej żółtko rozbełtaj z łyżką wody, a mieszaniną posmaruj wierzch pierogów.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza i piecz danie przez ok. 30 minut, do ładnego zrumienienia.
Chrupiące pierogi po litewsku podawaj na ciepło lub na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pieczone jabłka ze zdrowym nadzieniem. Na drugie śniadanie albo deser
Do kaszy jaglanej dodaj soczewicę. Zrobisz przepyszny, jarski pasztet
To włoski sekret szczęścia. Chrupiące rurki, które nigdy się nie nudzą