Reklama
Reklama

Przyjemnie chrupią, farsz rozpływa się w ustach. Pierogi inne niż nasze tradycyjne

Chrupiące pierogi po litewsku to bardzo uniwersalne i popularne danie u naszych sąsiadów. Są niesamowicie pyszne i wilgotne wewnątrz, kruche na zewnątrz, tworząc idealną kompozycję tekstur i smaków. W sam raz na rodziny obiad - wszyscy będą się zajadać.

Tym razem na obiad przygotuję chrupiące pierogi po litewsku - są one nieco inne niż nasze tradycyjne danie, ale nie mniej smaczne. 

Chrupiące pierogi po litewsku - lista składników

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 220 g margaryny w kostkach, 
  • 3 jajka, 
  • 75 ml kwaśnej śmietany, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Farsz: 

Reklama
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 
  • 150 g pieczarek, 
  • 1 cebula, 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Chrupiące pierogi po litewsku - przepis

Przygotuj ciasto. 

Do miski wbij 2 jajka i jedno białko. Trzecie żółtko odłóż do późniejszego posmarowania ciasta. Dodaj sól i śmietanę. 

Wymieszaj miękką margarynę z jajkami, a następnie dodawaj stopniowo mąkę, cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie elastyczne i lekko klejące się do dłoni. 

Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do miski. Przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. 

Przygotuj farsz. 

Wymieszaj mięso ze śmietaną, majerankiem, solą i pieprzem. 

Cebulę i pieczarki drobno posiekaj. Podmaż je na patelni, na niewielkiej ilości oleju, do odparowania nadmiaru płynu. Dodaj je do mięsa i ponownie całość wymieszaj. 

Złóż pierogi. 

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3-4 mm na blacie lekko podsypanym mąką. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykrawaj kółka. 

Na środek każdego kółka nakładaj ok. 1 łyżki stołowej nadzienia i dobrze dociśnij brzegi ciasta na górze pieroga. Możesz uformować ozdobną falbankę. 

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i odkładaj na niej gotowe pierogi. 

Odstawione wcześniej żółtko rozbełtaj z łyżką wody, a mieszaniną posmaruj wierzch pierogów. 

Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza i piecz danie przez ok. 30 minut, do ładnego zrumienienia. 

Chrupiące pierogi po litewsku podawaj na ciepło lub na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekspresowe roladki imprezowe. Goście będą zaskoczeni głównym składnikiem

Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk. Piję codziennie przed snem

Kultowe sałatki i przekąski na sylwestra. W PRL-u były na każdym balu i prywatce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi