-->
Reklama
Reklama

Przysmak na zimę, który zawsze się sprawdza. Sekret polskich spiżarni

Grzyby w occie to klasyka polskich spiżarni i jeden z najczęściej przygotowywanych przetworów na zimę. Zamarynowane w aromatycznej zalewie stają się pyszną przekąską lub dodatkiem do mięs i sałatek. Niezależnie od gatunku grzybów, zawierają błonnik, trochę białka i składniki mineralne, a przede wszystkim zachwycają smakiem.

Grzyby w occie - najlepsze przetwory na zimę

Grzyby w occie to niezwykle proste w przygotowaniu przetwory, które pozwolą ci zamknąć leśne smaki w słoikach, by sięgnąć po nie zimą. Swoją świeżość zachowują przez wiele miesięcy. Idealnie pasują do sałatek, przekąsek czy też dań z grzybami. Z ich pomocą przyrządzisz wyśmienite koreczki czy kanapki. Grzyby są bardzo mocne w smaku, kwaskowate, z wyraźną nutą gorczycy i liści laurowych. 

Przeczytaj też: Papryka na zimę. Marynowana już nie jest hitem, te przepisy trzeba mieć w notatniku

Reklama

Grzyby w occie - przepis

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych, 
  • 200 ml wody, 
  • 200 ml białego octu, 
  • cebula, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • łyżka soli, 
  • łyżka cukru, 
  • łyżka białej gorczycy, 
  • 4 liście laurowe, 
  • 4 gałązki świeżego tymianku. 

Sposób wykonania:

Grzyby oczyść, usuwając brud i piasek. Czosnek i cebulę obierz i pokrój w plasterki. 

W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj grzyby. Gotuj je przez ok. 10 minut, aż będą miękkie. Odcedź. 

W osobnym garnku wymieszaj ze sobą: wodę, ocet, sól, cukier, liście laurowe, tymianek i ziarna gorczycy. Doprowadź całość do wrzenia. 

Do czterech czystych, wysterylizowanych słoików włóż grzyby, czosnek i cebulę. Składniki zalej przygotowaną wcześniej, gorącą marynatą, wyjmując liście laurowe. Słoiki mocno zakręć i pozostaw do ostudzenia. 

Słoiki włóż do dużego garnka wyścielonego lnianą ściereczką i zalej je wodą do wysokości 3/4. Pasteryzuj przetwory przez ok. 20 minut. Wyjmij, odstaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. 

Grzyby w occie przechowuj w spiżarce, w ciemnym i zimnym miejscu. Są gotowe do spożycia już po 3 dniach marynowania.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ulubiona octowa przekąska na wszystkie imprezy. Przepis na pieczarki marynowane

Upiekłam jesienne ciasto. Wyszło wilgotne, słodkie i tak dobre, że zniknęło w jeden wieczór

Pistacjowa rozkosz w najlepszym wydaniu. Rewanż Teściowej jest tak pyszny, że nie uwierzysz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | przetwory