Przysmak na zimę, który zawsze się sprawdza. Sekret polskich spiżarni
Grzyby w occie to klasyka polskich spiżarni i jeden z najczęściej przygotowywanych przetworów na zimę. Zamarynowane w aromatycznej zalewie stają się pyszną przekąską lub dodatkiem do mięs i sałatek. Niezależnie od gatunku grzybów, zawierają błonnik, trochę białka i składniki mineralne, a przede wszystkim zachwycają smakiem.
Grzyby w occie to niezwykle proste w przygotowaniu przetwory, które pozwolą ci zamknąć leśne smaki w słoikach, by sięgnąć po nie zimą. Swoją świeżość zachowują przez wiele miesięcy. Idealnie pasują do sałatek, przekąsek czy też dań z grzybami. Z ich pomocą przyrządzisz wyśmienite koreczki czy kanapki. Grzyby są bardzo mocne w smaku, kwaskowate, z wyraźną nutą gorczycy i liści laurowych.
Przeczytaj też: Papryka na zimę. Marynowana już nie jest hitem, te przepisy trzeba mieć w notatniku
Składniki:
- 500 g grzybów leśnych,
- 200 ml wody,
- 200 ml białego octu,
- cebula,
- 5 ząbków czosnku,
- łyżka soli,
- łyżka cukru,
- łyżka białej gorczycy,
- 4 liście laurowe,
- 4 gałązki świeżego tymianku.
Sposób wykonania:
Grzyby oczyść, usuwając brud i piasek. Czosnek i cebulę obierz i pokrój w plasterki.
W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj grzyby. Gotuj je przez ok. 10 minut, aż będą miękkie. Odcedź.
W osobnym garnku wymieszaj ze sobą: wodę, ocet, sól, cukier, liście laurowe, tymianek i ziarna gorczycy. Doprowadź całość do wrzenia.
Do czterech czystych, wysterylizowanych słoików włóż grzyby, czosnek i cebulę. Składniki zalej przygotowaną wcześniej, gorącą marynatą, wyjmując liście laurowe. Słoiki mocno zakręć i pozostaw do ostudzenia.
Słoiki włóż do dużego garnka wyścielonego lnianą ściereczką i zalej je wodą do wysokości 3/4. Pasteryzuj przetwory przez ok. 20 minut. Wyjmij, odstaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Grzyby w occie przechowuj w spiżarce, w ciemnym i zimnym miejscu. Są gotowe do spożycia już po 3 dniach marynowania.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ulubiona octowa przekąska na wszystkie imprezy. Przepis na pieczarki marynowane
Upiekłam jesienne ciasto. Wyszło wilgotne, słodkie i tak dobre, że zniknęło w jeden wieczór
Pistacjowa rozkosz w najlepszym wydaniu. Rewanż Teściowej jest tak pyszny, że nie uwierzysz