Reklama
Reklama

Pulpety zapiekane z serem. Jeszcze lepsze niż tradycyjne

Pulpety to jeden z prostszych, a zarazem najpyszniejszych obiadów do zrobienia. Jeśli znudziły ci się tradycyjne klopsiki, wypróbuj pulpety zapiekane z serem. Dzięki temu dodatkowi mają więcej smaku i ciekawszą konsystencję.

Pulpety zapiekane z serem

Pulpety zapiekane z serem przygotujesz bez smażenia. Miękkie mięso z serowym farszem wychodzi soczyste, pełne różnych smaków. Po przekrojeniu pulpet jest wilgotny i kremowy. Jeszcze więcej aromatu skrywa wyrazisty sos pomidorowy z dodatkiem warzyw. Z wierzchu pulpety obsypane są sporą porcją sera cheddar, który tworzy smakowitą pierzynkę.

Jak zrobić pulpety zapiekane z serem?

Składniki:

Pulpety: 

Reklama
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 
  • 2 jajka, 
  • 4 łyżki bułki tartej  
  • łyżeczka lubczyku suszonego,  
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej,  
  • 100 g sera żółtego do nadzienia,  
  • sól i pieprz,  
  • olej rzepakowy do skropienia mięsa. 

Dodatkowo: 

  • puszka pomidorów,  
  • papryka żółta,  
  • marchewka,  
  • 100 g sera cheddar, 
  • łyżeczka ziół prowansalskich,  
  • sól i pieprz. 

Sposób wykonania:

W dużej misce wymieszaj mięso mielone, jajka, bułkę tartą, lubczyk, paprykę mieloną, sól i pieprz. Wyrabiaj masę przez kilka minut, aż będzie jednolita. 

Ser żółty pokrój w kostkę o ok. centymetrowym boku. 

Nabieraj porcję mięsa, spłaszcz ją w dłoniach, a następnie w środku umieść kostkę sera i dokładnie zlep mięso. Ser powinien być w całości zamknięty. Układaj pulpety na talerzu. 

Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Połącz je w misce. Wlej pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przełóż przygotowany sos do głębokiego naczynia żaroodpornego. Przełóż na wierzch pulpety. Delikatnie skrop całość olejem. 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz tak przygotowane pulpety przez 15 minut. W tym czasie zetrzyj ser cheddar na tarce. Posyp nim pulpety w piekarniku i zostaw na kolejne 25 minut. Pulpety zapiekane z serem świetnie pasują do makaronu, ziemniaków albo kaszy.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pieczona feta z warzywami. Idealny dodatek do ziemniaków i mięs z grilla

Najlepsze drożdżówki z rabarbarem, jakie jadłam. Sekretem jest delikatne ciasto

Proteinowa sałatka dla aktywnych. Zaspokaja głód i dodaje energii na długo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | dania główne | kotlety
Przejdź na