Reklama
Reklama

Pulpety zapiekane z serem. Jeszcze lepsze niż tradycyjne

Pulpety to jeden z prostszych, a zarazem najpyszniejszych obiadów do zrobienia. Jeśli znudziły ci się tradycyjne klopsiki, wypróbuj pulpety zapiekane z serem. Dzięki temu dodatkowi mają więcej smaku i ciekawszą konsystencję.

Pulpety zapiekane z serem

Pulpety zapiekane z serem przygotujesz bez smażenia. Miękkie mięso z serowym farszem wychodzi soczyste, pełne różnych smaków. Po przekrojeniu pulpet jest wilgotny i kremowy. Jeszcze więcej aromatu skrywa wyrazisty sos pomidorowy z dodatkiem warzyw. Z wierzchu pulpety obsypane są sporą porcją sera cheddar, który tworzy smakowitą pierzynkę.

Jak zrobić pulpety zapiekane z serem?

Składniki:

Pulpety: 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 
  • 2 jajka, 
  • 4 łyżki bułki tartej  
  • łyżeczka lubczyku suszonego,  
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej,  
  • 100 g sera żółtego do nadzienia,  
  • sól i pieprz,  
  • olej rzepakowy do skropienia mięsa. 

Dodatkowo: 

  • puszka pomidorów,  
  • papryka żółta,  
  • marchewka,  
  • 100 g sera cheddar, 
  • łyżeczka ziół prowansalskich,  
  • sól i pieprz. 

Sposób wykonania:

W dużej misce wymieszaj mięso mielone, jajka, bułkę tartą, lubczyk, paprykę mieloną, sól i pieprz. Wyrabiaj masę przez kilka minut, aż będzie jednolita. 

Ser żółty pokrój w kostkę o ok. centymetrowym boku. 

Nabieraj porcję mięsa, spłaszcz ją w dłoniach, a następnie w środku umieść kostkę sera i dokładnie zlep mięso. Ser powinien być w całości zamknięty. Układaj pulpety na talerzu. 

Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Połącz je w misce. Wlej pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przełóż przygotowany sos do głębokiego naczynia żaroodpornego. Przełóż na wierzch pulpety. Delikatnie skrop całość olejem. 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz tak przygotowane pulpety przez 15 minut. W tym czasie zetrzyj ser cheddar na tarce. Posyp nim pulpety w piekarniku i zostaw na kolejne 25 minut. Pulpety zapiekane z serem świetnie pasują do makaronu, ziemniaków albo kaszy.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | dania główne | kotlety