Puszyste ciasto, ciągnący się środek. Gruzińsko-włoskie danie pokocha cała rodzina
Chaczapuri to klasyczne, gruzińskie placki z dużą ilością aromatycznych i wyrazistych serów. Przygotujesz je bardzo szybko i prosto, tworząc wyjątkową przekąskę, przystawkę czy też dodatek do mięs obiadowych. Możesz dowolnie mieszać i modyfikować rodzaje użytych serów, by przygotować indywidualne, najsmaczniejsze placki serowe.
Chaczapuri to jedno z najsłynniejszych dań kuchni gruzińskiej. Jego nazwa oznacza dosłownie "chleb z twarogiem" (chaco - ser, puri - chleb) i dobrze oddaje to, czym jest. To rodzaj wypiekanego placka z drożdżowego ciasta, wypełnionego serem, czasem też jajkami lub masłem. Różne regiony Gruzji mają własne wersje potrawy, dlatego nie ma jednego uniwersalnego przepisu.
Najbardziej znanym rodzajem dania jest chaczapuri adżarskie, które cechuje się charakterystycznym łódeczkowatym kształtem. Środek wypełnia się słonym serem (najczęściej mieszanką serów sulguni i imeruli), a tuż przed zaserwowaniem wbija się surowe jajko. Kawałkami ciasta z brzegów nabiera się serową masę.
Drugim najpopularniejszym rodzajem potrawy jest chaczapuri imeruli, na którym wzorowany jest poniższa receptura. Przypomina płaski placek nadziewany serem i potem zapiekany. Jest też jeszcze podobne megruli - z warstwą sera zapiekaną na wierzchu. Chaczapuri podaje się zawsze na gorąco - na danie główne, przekąskę lub nawet śniadanie.
Chaczapuri bazuje na gruzińskich serach, jednak w tym przepisie w nadzieniu znalazły się łatwiej dostępne w sklepie produkty. Są to sery równie intensywne i słone, które wspaniale odwzorowują aromaty tradycyjnej przekąski.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki chlebowej,
- 250 ml letniego mleka,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli.
Nadzienie:
- 400 g sera mozzarella,
- 200 g sera feta,
- 100 g sera pecorino,
- jajko,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wymieszaj wszystko. Wlej mleko z wodą i zagniataj przez 3-4 minuty, używając haka do ciasta. Na końcu wlej olej i ponownie wymieszaj. Kulę ciasta umieść w natłuszczonej misce, przykryj ściereczką i odstaw na 60-90 minut, by wyrosła.
Przygotuj nadzienie. Wszystkie sery zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z jajkiem oraz pieprzem.
Przygotuj chaczapuri. Ciasto podziel na 8 równych części i uformuj z nich kulki. Każdą rozwałkuj wałkiem na placek o średnicy 18-20 cm. Na środek nałóż 1/8 nadzienia i zamknij placek jak saszetkę, sklejając brzegi. Lekko spłaszcz woreczek dłońmi, a następnie ponownie rozwałkuj na placek o średnicy ok. 18 cm. Ewentualne dziury zaklej ciastem.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Smaż po jednym placku przez ok. 3 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia.
Chaczapuri podawaj na ciepło. Resztki podgrzewaj w piekarniku i podawaj w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Babcie w PRL-u robiły bez przerwy, bo było tanio i szybko. Z dobrą omastą smakują nieziemsko
Miękkie, maślane, smakuje jak wakacyjna beztroska. Domownicy będą się kłócić o ostatni kawałek
Zawsze robię na zapas, bo jest lepsza od keczupu. Smak i aromat ma niepowtarzalny